Opwarming van de aarde: “Vrijwel geen kind zal gespaard blijven”

Volgens UNICEF vormen de gevolgen van de opwarming van de aarde een “extreem risico” voor een miljard kinderen. “De situatie is onvoorstelbaar schrijnend”, aldus Henrietta Fore, het hoofd van het VN-agentschap.

De opwarming van de aarde manifesteert zich op vele manieren over de hele wereld. De gevolgen van die opwarming gaan dan ook veel verder dan stijgende temperaturen. De klimaatcrisis heeft een dusdanig niveau bereikt dat elk kind in de wereld volgens het jongste UNICEF-rapport al wordt blootgesteld aan ten minste één gevolg van de opwarming van de aarde: hittegolven, overstromingen, cyclonen, ziekte, droogte, luchtverontreiniging. En een miljard van hen wordt nu al getroffen door drie of vier van de gevolgen van de klimaatcrisis tegelijk.

Deze kinderen leven vooral in India, Nigeria, de Filippijnen en een groot deel van Afrika ten zuiden van de Sahara, maar volgens uitvoerend directeur Henrietta Fore van UNICEF zal “vrijwel geen enkel kind worden gespaard” door de klimaatverandering.

Zeer onrechtvaardig

Het nieuwe rapport van het VN-agentschap is opgesteld door een aantal jonge klimaatactivisten in de aanloop naar de komende klimaatstaking op 24 september. Dit is de eerste keer dat in een rapport aandacht wordt besteed aan de gevolgen van de opwarming van de aarde voor kinderen. De gevolgen blijven niet beperkt tot het klimaat, aangezien de door de mens veroorzaakte milieucrisis de armoede zal doen toenemen en de toegang van kinderen tot schoon water, gezondheidszorg en onderwijs zal bemoeilijken.

Bovendien wordt in het verslag benadrukt hoe de gevolgen van de klimaatcrisis “zeer onrechtvaardig” zijn. “De tien landen die het meeste risico lopen, zijn verantwoordelijk voor slechts 0,5 procent van de wereldwijde uitstoot”, verklaarde Nick Rees, een van de auteurs van het rapport, in een artikel van The Guardian.

“Voor het eerst [geeft dit rapport] een volledig beeld van waar en hoe kinderen kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, en het is bijna onvoorstelbaar schrijnend”, merkte Fore op. “Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de gevaren van de klimaatverandering. In vergelijking met volwassenen hebben kinderen meer voedsel en water per eenheid lichaamsgewicht nodig en zijn zij minder goed in staat om extreme weersomstandigheden te overleven.”

De auteurs van het rapport roepen op om jongeren te betrekken bij klimaatonderhandelingen en -beslissingen, ook tijdens de Klimaatconferentie in Glasgow in november. “Kinderen en jongeren moeten worden erkend als de rechtmatige erfgenamen van deze planeet die wij allen delen.”

(am)

Lees ook:

Meer