Opnieuw vlucht met geëvacueerden uit Afghanistan geland in Melsbroek: ruim 200 mensen aan boord

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is rond half 8 vanmorgen een vlucht geland met mensen die weggehaald werden uit Afghanistan. Er zouden iets meer dan 200 mensen op het toestel zitten. De passagiers worden op dit moment overgebracht naar de kazerne in Peutie, waar ze gescreend worden, en een coronatest ondergaan.

Net zoals gisteren zijn er vandaag geëvacueerden uit Afghanistan overgevlogen van Islamabad, in Pakistan, naar Melsbroek in ons land. Het is een deel van de ongeveer 280 mensen die ons land gisteren kon overvliegen van Kaboel naar Islamabad. Ze werden overgevlogen met een toestel van Air Belgium, dat dus net opnieuw geland is op Belgische bodem. De geëvacueerden worden nu overgebracht naar de kazerne in Peutie (op een steenworp van Melsbroek) waar ze worden gescreend, en getest worden op corona.

Bekijk hieronder enkele ruwe beelden:

Videospeler inladen...

Profiel?

Wat het "profiel" is van de mensen die vanmorgen geland zijn, zal moeten blijken na screening in Peutie. Buitenlandse Zaken liet gisteren verstaan dat 240 van de 280 geëvacueerden Belgen waren (of toch banden hebben met ons land), de rest waren grotendeels Nederlanders.

Gisteren arriveerden er - met twee vluchten - ook al ongeveer 230 mensen. Ook zij werden overgebracht naar Peutie. Onder hen waren vooral mensen met een Belgisch paspoort, maar er zaten ook 4 Afghaanse "fixers" bij die de afgelopen jaren voor het Belgisch leger gewerkt of getolkt hadden. Ze brachten ook hun gezin mee, het zou gaan om een twintigtal mensen. Ook enkele Afghanen die voor een ngo werken en een onbegeleide minderjarige zaten bij de groep die gisteren in ons land arriveerde. Zij worden opgevangen door het leger en moeten asiel aanvragen. 

Ons land heeft een lijst met mensen die het wil terughalen uit Afghanistan, al verandert die voortdurend. Het laatste cijfer dateert al van enkele dagen geleden. Toen ging het om zo'n 580 mensen, onder wie veel Belgen en familieleden, maar ook zo'n 200 Afghaanse "fixers". Wat het "profiel" is van de mensen die vandaag geland zijn, is dus nog niet duidelijk.

Hoe verloopt de evacuatie uit Kaboel?

Voor de evacuaties worden de C-130's van het Belgische leger gebruikt. De vliegtuigen vertrekken vanop de luchthaven van Islamabad, de hoofdstad van buurland Pakistan. Van daar vliegen ze naar de luchthaven van Kaboel, waar onze militairen zo'n halfuur krijgen om mensen op te pikken. De C-130 stijgt weer op en vliegt terug naar Islamabad, waar de geëvacueerden uitstappen. Op die luchthaven stappen ze op een ander vliegtuig, zodat ze naar ons land kunnen komen. 

Op volle toeren

In totaal kon ons land al zo'n 700 mensen evacueren uit Kaboel. Vrijdag kon België maar 16 mensen weghalen uit de luchthaven van Kaboel. Eén Belgische C-130 moest zelfs leeg terugvliegen omdat er door de chaos en moeilijke toegang tot de luchthaven in Kaboel niemand was om op te pikken. De Nederlanders brachten vrijdagavond wel nog 16 Belgen over. 

Afgelopen weekend kwam de evacuatiemissie dan wel op volle toeren. Verschillende vluchten brachten afgelopen weekend in totaal ongeveer 400 mensen veilig en wel van Kaboel naar Islamabad. 230 van die 400 werden gisteren doorgevlogen naar ons land, zij arriveerden dus gisteren al in ons land. Gisteren kon ons land ongeveer 280 mensen evacueren van Kaboel naar Islamabad. Een deel van die mensen is dus geland op Melsbroek vanochtend. 

Zaterdag kwamen ook al een 30-tal Belgen aan in ons land. Zij werden voor het weekend geëvacueerd en vlogen met een Nederlandse vlucht via Schiphol (ook zij werden zaterdagavond al naar Peutie gebracht).

Meest gelezen