Babbelbankenroute moet sociaal isolement doorbreken: "Psychische kwetsbaarheid nog altijd taboe"

In de steden en gemeenten van de eerstelijnszone ZoLim is een netwerk van babbelbanken geĆÆnstalleerd. Met de banken wil men een symbolische link leggen met de buurtgerichte zorg, maar vooral het sociaal isolement doorbreken.

Het gaat om een initiatief van Medisch Centrum St.-Jozef in Munsterbilzen dat eerst zelf met zo'n babbelbank uitpakte. En nu zijn er ook geplaatst in Bilzen, Hoeselt, Tongeren, Riemst, Voeren en Herstappe. "Eind 2019 hebben we hier onze eigen babbelbank geplaatst en ingehuldigd. Op die manier wilden we de geestelijke gezondheidszorg in de kijker zetten en mensen letterlijk uitnodigen om op de bank te komen zitten en een babbeltje te slaan, om contact te maken", zegtĀ Cindy Monard, algemeen directeur van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jozef. "Heel regelmatig zie ik hier mensen zitten. Alleen of soms komt er iemand bijzitten. En als het weer en het zonnetje nu nog extra willen meewerken, dan kan er kan er nog wat meer gebabbeld worden."

Drie routes

Samen met Visit Limburg zijn nu drie fiets-themaroutes uitgetekend via de knooppunten van het fietsroutennetwerk en zo worden de babbelbanken met elkaar verbonden. "De 'Babbelbankenroute' bestaat uit drie routes, je hebt keuze uit 28, 66 en 95 kilometer en maakt letterlijk en figuurlijk lussen en schakels als symbool voor samenwerking, verbondenheid en maatschappelijke participatieā€, verduidelijkt Monard.

Meest gelezen