De Waalse gemeente Pepinster werd op 14 en 15 juli ongemeen hard getroffen door de extreme regenval

Internationale studie toont aan: klimaatopwarming doet kans op extreme neerslag zoals in juli toenemen

Een internationale groep wetenschappers heeft berekend dat de kans op extreme neerslag, zoals die in juli gevallen is in de provincie Luik en de Duitse Ahr-regio, gevoelig is toegenomen. En dat onder invloed van de klimaatopwarming. 

De wetenschappers, onder wie onderzoekers van het Belgische KMI, hebben in hun studie gekeken naar allerlei statistische gegevens en waarnemingen  doorheen de tijd. Ze hebben daarbij gefocust op een gebied dat naast de getroffen regio's in België en Duitsland ook delen van Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Zwitserland omvat.

De wetenschappers zijn vertrokken van de vaststelling dat het klimaat sinds de periode 1850-1900 (de start van de industrialisering) met 1,2 graden Celsius is opgewarmd. Met behulp van klimaatmodellen hebben ze berekend dat door de klimaatopwarming de kans op extreme neerslag in het bestudeerde gebied met een factor 1,2 tot 9 is toegenomen.  Waar een dergelijk weersverschijnsel voor de industrialisering - statistisch gezien - maar om de 480 à 3.000 jaar voorkwam, zal het vanaf nu om de 400 jaar optreden.   

De  aard van ons onderzoek laat ons niet toe om tot precieze getallen te komen

Steven Caluwaerts, klimaatwetenschapper KMI en Universiteit Gent

Ook de hoeveelheid neerslag die bij een extreme regenbui naar beneden valt, is onder invloed van de klimaatopwarming toegenomen. Volgens de berekingen met 3 tot 19 procent.  

"De  aard van ons onderzoek laat ons niet toe om tot precieze getallen te komen", legt Steven Caluwaerts van het KMI uit. "We moeten rekening houden met statistische onzekerheden waardoor we altijd uitkomen op een vork. In het geval van de hoeveelheid neerslag bijvoorbeeld zal het precieze getal ergens tussen de 3 en 19 procent liggen. "

Als het klimaat verder opwarmt, dan zal de kans op extreme neerslag (en de hoeveelheid die dan valt) verder toenemen. 

Meest gelezen