Open VLD wil strengere regels rond minimumpensioen, voorstel enerveert linkse regeringspartners 

Regeringspartij Open VLD wil dat er strengere regels komen voor het minimumpensioen. Vandaag heb je daar recht op na een loopbaan van minstens 30 jaar, maar daar zitten ook gelijkgestelde periodes bij zoals werkloosheid. Open VLD dient een wetsvoorstel in waardoor mensen minstens 20 jaar effectief gewerkt moeten hebben voor zo'n minimumpensioen. Het voorstel valt niet in goede aarde bij de Franstalige socialisten, de partij die de minister van Pensioenen levert.

In het regeerakkoord van de federale regering kwamen de regeringspartijen vorig jaar al overeen dat het minimumpensioen geleidelijk zou worden opgetrokken richting 1.500 euro. "Maar dat dreigt heel onrechtvaardig te zijn als je geen voorwaarden oplegt dat mensen toch een bepaalde periode minimum effectief moeten gewerkt hebben", zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert die samen met Kamerlid Maggie De Block een wetsvoorstel indient.

"Ons voorstel is dat men toch minstens 20 jaar effectief moet gewerkt hebben om in dat systeem terecht te komen. Anders zal iemand die een hele loopbaan niet gewerkt heeft ongeveer hetzelfde pensioen hebben als iemand die een heel leven gewerkt heeft", klinkt het. Hoeveel mensen daardoor zouden geïmpacteerd zijn, is nog niet duidelijk. Maggie De Block heeft daarover een schriftelijke parlementaire vraag gesteld om de exacte cijfers te kennen. 

"Ik ga niet zeggen dat het om heel grote groep gaat, maar wellicht gaat het om enkele duizenden mensen. Voor iemand die lang ziek is, zal het wellicht niet van belang zijn omdat die vaak niet in het minimumpensioen valt  maar een andere berekening heeft. Maar het gaat inderdaad over mensen die bijna een hele loopbaan werkloos geweest zijn", aldus Lachaert.

PS: "Provocatie"

Momenteel werkt PS-minister van Pensioenen Karine Lalieux aan een pensioenhervorming. "Dit is geen fijne en serene manier van werken", laat ze weten tegenover De Standaard over het voorstel van Open VLD. Bij de PS valt zelfs het woord "provocatie" te horen.

De Franstalige socialisten willen niet inhoudelijk ingaan op de voorgestelde maatregel, maar de partij is naar eigen zeggen wel verbaasd over de timing. Groen-Kamerlid Evita Willaert roept dan weer op Twitter op "om niet zomaar ballonnetjes op te laten".  

In het regeerakkoord vorig jaar werd het principe van een dergelijke hervorming hoe dan ook opgenomen. "Voor toekomstig gepensioneerden wordt naast een minimumloopbaanduur voor het minimumpensioen van 30 jaar voortaan ook een voorwaarde van effectieve tewerkstelling van een nog te bepalen omvang of een equivalente maatregel ingevoerd", staat er. 

Het voorstel dat Open VLD nu lanceert is "inderdaad om mee te nemen in de pensioenplannen van de minister", stelt Lachaert. "Er was een aanknopingspunt in het regeerakkoord. Vorig jaar lag deze tekst ook lang op tafel bij de regeringsonderhandeling, maar hij heeft het net niet gehaald. Er was wel steun, maar men had niet de tijd om het technisch uit te werken."

N-VA: "Kleine stap in de goede richting"

Oppositiepartij N-VA noemt het voorstel van Open VLD "een kleine stap in de goede richting". Dat zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. Maar hij vreest dat de linkse regeringspartijen daar anders over zullen denken. "Dat Open VLD dit wetsvoorstel indient in de Kamer lijkt erop te wijzen dat ze geen vertrouwen hebben in het werk van minister Lalieux", stelt Van der Donckt. 

Ook van bij de vakbonden komt er reactie. De christelijke vakbond ACV is niet te spreken over het voorstel van Open VLD. "Op die manier straf je bepaalde mensen twee keer", zegt woordvoerder David Vanbellinghen. Het gaat dan bijvoorbeeld over vrouwen die vaker thuisblijven voor de opvoeding van hun kinderen en gelijkgestelde periodes hebben opgebouwd voor hun pensioen, of andere mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt of moeilijk aan een baan geraken.

Meest gelezen