Nieuwe studie toont aan: Pfizer en Moderna minder werkzaam tegen deltavariant

Vaccins van Pfizer (l.) en Moderna (r.) ©  AFP

Bron: BELGA

De werkzaamheid van de vaccins van Pfizer en Moderna tegen besmetting met Covid-19 is gedaald van 91 procent naar 66 procent sinds de deltavariant dominant werd in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit gegevens die dinsdag zijn vrijgegeven door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

De gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder duizenden gezondheidswerkers en ziekenhuismedewerkers in zes staten om de prestaties van vaccins in reële omstandigheden te onderzoeken. Deelnemers worden wekelijks getest op zowel symptomatische als asymptomatische infecties. 

Tussen december 2020 en april 2021 was de effectiviteit van de vaccins bij het voorkomen van infectie 91 procent, zo blijkt uit gegevens van het Center for Disease Control and Prevention (CDC), de belangrijkste federale instantie voor volksgezondheid. Maar in de weken dat de deltavariant verantwoordelijk werd voor meer dan 50 procent van de besmettingen, daalde de werkzaamheid naar 66 procent.

De auteurs van het onderzoek waarschuwen echter dat deze achteruitgang niet alleen veroorzaakt kan worden door de deltavariant, maar ook door een afnemende efficiëntie in de loop van de tijd. “Hoewel deze tussentijdse gegevens wijzen op een matige vermindering van de effectiviteit van Covid-19-vaccins bij het voorkomen van infecties, onderstreept het feit dat de vermindering van infecties op tweederde blijft het blijvend belang en voordeel van vaccinatie”, schrijven de auteurs.

De dinsdag vrijgegeven gegevens maken geen onderscheid tussen de effectiviteit van het vaccin van Moderna en het serum van Pfizer.

Op deze daling van de werkzaamheid tegen de deltavariant is door verschillende onderzoeken gewezen, al verschilt het precieze cijfer van het ene tot de andere studie. (blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen