Coronablog - Verplichte test voor gevaccineerden bij risicocontact, Vlaanderen zoekt oplossing tekort horecapersoneel

De toename van de coronacijfers in ons land is aan het vertragen. Volgens de laatste cijfers liggen er nu 635 covidpatiënten in de ziekenhuizen, dat zijn er 11 procent meer dan een week geleden. Het gemiddelde aantal besmettingen stijgt nog heel lichtjes met 1 procent, tot meer dan 1.900 per dag. Er wordt solidariteit gevraagd aan de ziekenhuizen voor het najaar. Volg alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Voortaan verplichte test voor gevaccineerden bij hoogrisicocontact

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad en gevaccineerd is, moet opnieuw een test ondergaan op dag één en dag zeven. Dat heeft de Interministeriële conferentie Volksgezondheid beslist.

Alle hoogrisicocontacten moeten worden getest. Bij een negatief resultaat op dag één wordt geen quarantaine opgelegd. De maatregel treedt volgende week in werking. De precieze datum wordt later bekendgemaakt.

De Interministeriële conferentie besloot voorts dat de komende weken ongeveer 400.000 extra vaccins zullen worden gedoneerd aan landen buiten de Europese Unie die er nood aan hebben. In totaal werden zo al 1,7 miljoen dosissen weggegeven.

Vacatures in horeca raken niet ingevuld: Crevits zoekt samen met sector naar oplossingen

Omdat veel restaurants, cafés en hotels de openstaande vacatures niet ingevuld krijgen, heeft Vlaams minister voor Werk en Sociale Economie, Hilde Crevits, samen met de sector een actieplan opgesteld. "Vanaf september zetten we een opleidingsoffensief op", kondigt minister Crevits aan bij de start van een rondetafelgesprek woensdagnamiddag in het Vlaams-Brabantse Dilbeek.

3.500 openstaande vacatures zijn er vandaag in de sector. De belangrijkste oorzaak is simpel: corona. Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen legt uit: "We waren al op zoek naar mensen voor corona, maar dan is er tijdens de crisis twee keer een periode van lockdown geweest die maakt dat er heel veel mensen vertrokken zijn naar andere sectoren en die komen niet terug. 

De nood is urgent nu. Drie op de vier horecaondernemers geeft in een bevraging aan dat ze echt op zoek zijn naar mensen. 52 procent zegt dat ze een extra sluitingsdag overwegen. Dit kan een ander landschap teweegbrengen."

Oplossingen moeten er nu gevonden worden en daarvoor gingen Horeca Vlaanderen, opleidingsinstituut Horeca Forma, de uitzendsector, VDAB, de koepel van de Syntraopleidingen en minister Crevits woensdagnamiddag samen aan tafel. Hilde Crevits wil het komende halfjaar meer dan duizend mensen opleiden voor de horecasector. Dat zijn er 440 meer dan de voorbije jaren: "veel meer dan vandaag het geval is, willen we heel laagdrempelig opleidingen aanbieden om enerzijds mensen die niks met horeca te maken hebben toch naar die sector te brengen en anderzijds ook veel meer opleidingen te krijgen voor mensen die al actief zijn in de horeca", aldus de minister. 

Knelpuntberoepen zijn hotelmanager, restaurantmanager, hotelmedewerker, chef-kok, hulpkok, kelner, hulpkelner, maitre d'hotel, allemaal functies waar er specifieke opleidingen voor bestaan.

De coronacijfers op een rij: reproductiegetal op 1

  • Gisteren, dinsdag 24 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 8.367.489 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. 85 procent van de volwassenen hebben minstens één prik gekregen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,6 procent. 7.927.370 van hen zijn volledig gevaccineerd, 82,7 procent van alle volwassenen en 68,8 procent van de totale bevolking.
  • In Vlaanderen zijn 4,9 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 89 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 78 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 61 procent.
  • Van 18 tot 24 augustus werden elke dag gemiddeld 58 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 2 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren - dinsdag - meldden de ziekenhuizen 71 nieuwe opnames. 84 patiënten konden het ziekenhuis verlaten. 
  • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 635 covidpatiënten in het ziekenhuis (-7 ten opzichte van maandag) . Op weekbasis is de bezetting gestegen met 11 procent.
  • Gisteren lagen er 170 covidpatiënten op intensieve zorg (-3 ten opzichte van maandag), 93 onder hen hebben beademing nodig (+1 ten opzichte van maandag). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 5% en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met 19%.
  • In de week van 15 tot en met 21 augustus overleden elke dag gemiddeld 5 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 46 procent meer dan een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.342 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 15 en 21 augustus werden per dag gemiddeld 1.939 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is slechts 1 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.170.213 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 15 en 21 augustus werden dagelijks gemiddeld 43.700 tests afgenomen. Dat is 14 procent minder in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 14 en 20 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,8 procent (0,6 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,00. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens, ziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Dokters in Florida: "Frustrerend om niet-gevaccineerde patiënten te behandelen"

In de Amerikaanse staat Florda zijn 75 dokters naar buitengekomen en hebben de pers gesproken voor de ingang van het ziekenhuis. Ze vragen inwoners met aandrang om zich te laten inenten. De besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames swingen de pan uit in de zuidelijke staat.

"We werken lange dagen en de mensen die we zien, zouden niet in het ziekenhuis hoeven te liggen. Ze zijn gezond en jong, en liggen hier door een een ziekte die te vermijden is", sprak een van de dokters.

"Het is frustrerend om zulke patiënten te behandelen. Eerst bieden we ze al een helpende hand (vaccins dankzij de wetenschap, red.), die willen ze niet - ze negeren ons advies - en uiteindelijk komen ze toch om hulp vragen." De boodschap van het zorgpersoneel is duidelijk: "We zijn uitgeput en hebben jullie hulp nodig." 

BEKIJK hier de oproep aan het ziekenhuis:

Bank Goldman Sachs laat enkel volledig gevaccineerde medewerkers en klanten binnen

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs verplicht vanaf 7 september personeel dat op kantoor wil werken, volledig gevaccineerd te zijn. Wie niet volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus, moet blijven telewerken. De bank zal ook elke week medewerkers testen. De nieuwe regels gelden enkel voor de bankkantoren in de VS.

Ook klanten of bezoekers horen te kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn. Anders mogen ze de filialen niet binnen.

Blankenbergse gevechtsclub vraagt Covid Safe Ticket om te komen trainen

In een gevechtsclub in Blankenberge mogen de leden van boven de 13 jaar in september maar komen trainen als ze een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Ze moeten voor elke training dus kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, of ze moeten een negative coronatest kunnen voorleggen.

En dat is veel strenger dan de richtlijnen van de overheid. De Vlaamse sportfederatie zegt dat je niemand daartoe kunt verplichten. 

Lees meer in dit artikel:

WHO: "Coronacijfers lijken plateau bereikt te hebben"

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO lijken de coronacijfers wereldwijd op een plateauniveau te komen. Vorige week meldde de WHO 4,5 miljoen nieuw bevestigde besmettingen en 68.000 overlijdens.

In totaal stierven er al sinds de uitbraak van de pandemie 4,4 miljoen mensen aan COVID-19 en vielen er meer dan 211 miljoen vastgestelde besmettingen te noteren. 

De positieve gevallen lijken te stabiliseren sinds de stijgingen midden juni. Een plateaufase bereikten we eerder al in mei, aldus de WHO. Maar er waren meer uitbraken te wijten aan de zeer besmettelijke deltavariant.

De WHO benadrukt het belang van vaccinatie in combinatie met het aanhouden van de nodige veiligheidsmaatregelen in het openbaar. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Besmettingen in Sydney pieken, maar versoepelingen voor volledig gevaccineerden

Ondanks een lockdown van acht weken krijgt Sydney, de hoofdstad van de Australische staat New South Wales, een zwaardere coronagolf niet onder controle. De overheid meldt vandaag 919 nieuwe besmettingen op 24 uur tijd, het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie. Twee mensen, onder wie een vrouw van rond de dertig jaar, overleden aan COVID-19, meldt premier  Gladys Berejiklian.

De strikte lockdown loopt in grote delen van de regio tot zeker eind september. Inwoners mogen slechts in specifieke gevallen hun huis verlaten. Ook geldt een nachtelijk uitgaansverbod. Maar premier Berejiklian kondigde nu aan dat er waarschijnlijk al deze week versoepelingen komen voor volledig gevaccineerden. Bijna een derde van de ongeveer 8 miljoen inwoners van de staat zijn volledig gevaccineerd, klinkt het. 

AFP or licensors

Comité Ziekenhuis- en Transportcapaciteiten roept op om over najaar te denken

Het Comité Hospital & Transport Surge Capacity, het comité dat zich bezighoudt met ziekenhuis- en transportcapaciteiten, roept op tot spreiding en solidariteit tussen ziekenhuizen. De zomer loopt op zijn einde en de ziekenhuizen bereiden zich voor op een nieuw coronaseizoen. Door de grote verschillen in vaccinatiegraad in ons land belanden er nog steeds mensen in het ziekenhuis. Er is nood aan solidariteit tussen ziekenhuizen.

Maar evident is dat allerminst, want "de rek is eruit bij het zorgpersoneel na bijna twee jaar COVID-19", benadrukt Marcel Van der Auwera van het comité in "De ochtend" (Radio 1). "De Brusselse ziekenhuizen hebben niet gekozen voor die lage vaccinatiegraad binnen hun bevolking. Ze zijn daar ook slachtoffer van. Laat ons solidair zijn met die ziekenhuizen en laat ons nu al kijken om patiënten te gaan spreiden", vraagt hij. 

Brusselse ziekenhuizen zijn zelf slachtoffer van lage vaccinatiegraad
Marcel Van der Auwera (Comité Hospital & Transport Surge Capacity)

Hoe zit het met de reguliere of gewone zorg als ziekenhuizen andere patiënten opvangen? Van der Auwera noemt het een wankel evenwicht. "Je hebt de patiënten die het wachten beu worden, maar daarnaast mogen we niet vergeten dat een deel van de lucratieve ingrepen blijven uitstellen, ook voor de de ziekenhuizen financieel een probleem is. 

HERBELUISTER het volledige gesprek met Van der Auwera in "De ochtend":

Toiletcontainers in Mechelen verdwijnen uit straatbeeld

De stad Mechelen laat begin volgende week de toiletcontainers weghalen die tijdens de coronaperiode op verschillende plaatsen in het centrum werden gezet.

Nu cafés en restaurants weer open zijn, kunnen mensen daar terecht, zegt gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA). Hij pleit er wel voor om een structurele oplossing te vinden voor openbare wc's, zeker ook voor mensen met een beperking.

De containers blijven nog even staan tot volgende week, want ze zullen nodig zijn tijdens Maanrock dit weekend.

Lees er hier alles over:

8 op de 10 leerkrachten in het basisonderwijs zijn tevreden met de digitale vooruitgang

Ongeveer 82 procent van de leerkrachten in het lager onderwijs is tevreden met de digitale vooruitgang die gemaakt is tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een bevraging bij ruim 1.200 leerkrachten en ander onderwijspersoneel uitgevoerd door de educatieve uitgever Van In.

De coronacrisis heeft een blijvende impact gehad op de manier waarop leerkrachten in het basisonderwijs lesgeven. Zo biedt 58 procent van de bevraagden meer digitale opdrachten aan, heeft 44 procent meer vertrouwen in digitale tools en is 30 procent gedifferentieerder gaan werken, door leerlingen taken te laten uitvoeren op verschillende niveaus, met de gepaste ondersteuning.

Voorts blijkt nog dat IT-infrastructuur in de scholen licht is verbeterd tegenover het voorgaande schooljaar. Zo gaf 92 procent van de leerkrachten aan dat hij tablets of chromebooks in de klas kan gebruiken, dat is 3 procentpunt meer dan het voorgaande schooljaar.

(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen