Taliban houden bus met Belgen tegen in Kaboel, Belgische evacuaties uit Afghanistan zijn beëindigd

In Kaboel hebben de taliban een evacuatiebus met Belgen tegengehouden die op weg was naar de luchthaven. Daarbij zijn schoten afgevuurd. Dat zegt ons ministerie van Defensie. Het zag ernaar uit dat morgen de laatste dag zou worden waarop ons land nog zou evacueren uit Afghanistan, meer even voor 22 uur liep het nieuws binnen dat alle Belgische militairen Kaboel hebben verlaten en dat de missie beëindigd is.

In en rond de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel verslechtert de situatie, zegt het ministerie van Defensie. De toegang tot de luchthaven wordt strenger gecontroleerd door de taliban, die de macht in Afghanistan hebben overgenomen, en de paniek in en rond de luchthaven neemt toe. 

Net als de dag voordien verplaatste de Belgische evacuatieoperatie zich ook buiten het terrein van de luchthaven. Afghaanse Belgen en mensen met een link met België werden met bussen opgehaald en naar de luchthaven gebracht. Een van de bussen van het konvooi werd echter tegengehouden voor controle. De mensen moesten eraf, waarna er zou geschoten zijn en de passagiers zijn weggevlucht. Dat er geschoten is, spreekt een bron tegen. Die ene bus is niet tot aan de luchthaven geraakt, de andere bussen van het konvooi wel. Dat meldt Defensie.

"Een bron vertelde me letterlijk dat er elke dag schoten klinken bij de luchthaven van Kaboel. Er is niet naar de mensen in de bus geschoten", legt Majd Khalifeh uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vandaag werden nog vijf vluchten uitgevoerd. In totaal heeft ons land ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd. Het ging daarbij niet alleen om Belgen, aangezien ons land ook met andere landen samenwerkt. Sinds maandag worden de geëvacueerden overgebracht naar de militaire luchthaven van Melsbroek. Na aankomst worden ze overgebracht naar Peutie voor een veiligheids- en medische screening.

Ons land heeft evacuatiemissie afgerond

De lijst met mensen die geëvacueerd willen worden, blijft aangroeien. Of België er in zal slagen om iedereen te evacueren is weinig waarschijnlijk. 

Verschillende landen hebben hun evacuatiemissies uit Afghanistan beëindigd. Andere zijn nog actief maar zullen wellicht morgen of overmorgen hun laatste vluchten uitvoeren.

De VS wil namelijk tegen 31 augustus wegtrekken uit de luchthaven van Kaboel, en dat land benadrukt dat het zelf nog een aantal dagen de tijd nodig heeft om de laatste militairen en het laatste materiaal daar weg te krijgen.

De klok tikt. Amerikanen en Europeanen proberen nog zoveel mogelijk mensen weg te halen uit Kaboel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen