Tom Hendrickx werd in 2019 koning.  © evdw

Gansrijden in Hoevenen uitzonderlijk niet op dorpsplein, alleen toegang met Covid Safe Ticket

Hoevenen -

De gansrijders van Hoevenen maken zondag 19 september uit wie de nieuwe koning wordt. De Hoevense vereniging is de eerste die opnieuw actief is met strenge restricties: geen vrije toegang en Covid Safe Ticket verplicht.

Corona zette de gansrijderswereld op zijn kop. Alle wedstrijden en ook het keizerrijden werden afgeschaft. Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, vinden de gansrijders van Hoevenen dat het tijd wordt om na tweeënhalf jaar te strijden voor een nieuwe koning.

Het wordt echter een historische editie. Corona bepaalt nog altijd mee de regie en ook de wegwerkzaamheden in het centrum van Stabroek verplichten de Hoevense gansrijders om een alternatieve editie op poten te zetten.

Al vele jaren strijden de ruiters op het Frans Oomsplein in het centrum van Hoevenen voor de koninklijke titel. De nieuwe koning wordt volgende maand zeker en vast niet op het Frans Oomsplein gekroond. Omdat er asfalteringswerken in de Dorpsstraat in Stabroek zijn en het Frans Oomsplein op de omleidingsweg ligt, kreeg de vereniging geen toelating om er de gans te rijden.

Na het nodige overleg met de verschillende gemeentelijke diensten en het schepencollege kwam een alternatief op tafel. De gans wordt volgende maand gereden in de Rijstraat 30. Dat is het thuisadres van de geitenboerderij van Tom Hendrickx, de uittredende koning. Hij kroonde zich in 2019 tot koning van de Koninklijke Gansrijdersmaatschappij Hoevenen. In de Rijstraat komt een feesttent met verschillende eetkramen. De strijd begint om 15u. Na het trekken van de kop wordt de nieuwe koning in de feesttent gevierd.

Komen supporteren kan onder erg strikte maatregelen, want er is geen vrije toegang. De vereniging controleert die dag of toeschouwers beschikken over een Covid Safe Ticket. Geen ticket, geen toegang! (evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus