©  REUTERS

België beëindigt de evacuaties vanuit Afghanistan

De federale regering heeft zopas besloten de evacuaties vanuit de luchthaven van Kaboel te beëindigen en dit gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners.

Bron: BELGA

Vandaag, woensdag, werden nog 5 vluchten uitgevoerd tussen Kaboel en Islamabad. Maar de situatie in Kaboel wordt met het uur gevaarlijker. Zo vond eerder op woensdag een incident plaats met een Belgische bus. Omdat mensen niet meer op de luchthaven geraken, worden ze tijdens geheime evacuatiemissies opgehaald buiten de luchthaven. Een van de bussen is door de taliban staande gehouden aan een checkpoint. Tijdens die confrontatie zijn ook geweerschoten gelost. De passagiers, zo’n vijftigtal, zijn uiteindelijk niet meer op de luchthaven geraakt.

Ook een bus met Nederlanders werd urenlang tegengehouden door de taliban. “De inzittenden zijn doodsbang”, getuigde een man in de Nederlandse media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Medewerkers verzameld

Woensdagavond zijn alle medewerkers van operatie Red Kite en de geëvacueerden verzameld in Islamabad en kwam vanuit de federale regering de melding dat de evacuaties worden gestopt. België zal de komende dagen de repatriëring van de geëvacueerden en het contingent van Operatie Red Kite naar ons land verderzetten. Maar nieuwe evacuaties vanuit Kaboel zelf komen er dus niet meer, terwijl er wel nog gepland stonden op donderdag en vrijdag. Hoeveel mensen die op de Belgische lijst staan nu nog niet op een vliegtuig zijn geraakt, is niet duidelijk.

LEES MEER. Taliban versperren Belgische bus de weg naar luchthaven

Donderdag om 9.30 uur, geven premier Alexander De Croo (Open VLD), vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR), minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op een persconferentie meer details over de resultaten van deze evacuatiefase en de volgende stappen.

De officiële deadline voor de buitenlandse troepen is 31 augustus. Tegen dan zou iedereen het land moeten verlaten. Ook de Amerikanen die nu nog de leiding hebben over de luchthaven van Kaboel.

LEES OOK: Wat gebeurt nu met geëvacueerde Belgen en Afghanen?

Donderdag om 9.30 uur, geven premier Alexander De Croo (Open VLD), vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR), minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op een persconferentie meer details over de resultaten van deze evacuatiefase en de volgende stappen

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER