Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

Ons land beëindigt evacuaties uit Afghanistan: 1.400 mensen zijn weggehaald

Vertrek van Belgische militairen in Melsbroek naar Afghanistan.Beeld Tim Dirven

Ons land heeft de evacuaties vanuit Afghanistan op woensdagavond beëindigd, zo meldt de federale regering. België heeft tot nog toe ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd uit het land dat opnieuw in de greep is van de taliban.

De federale regering heeft besloten de evacuaties vanuit de luchthaven van Kaboel in Afghanistan te beëindigen, “gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners”, meldt de regering.

Sinds woensdag 21.30 uur (Belgische tijd) zijn alle medewerkers van de Belgische evacuatiemissie Red Kite en de geëvacueerden verzameld in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De komende dagen zal de repatriëring van de geëvacueerden en het contingent van Operatie Red Kite naar ons land worden voortgezet.

Vandaag om 09.30 uur geven premier Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, minister van Defensie Ludivine Dedonder en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op een persconferentie meer details over de resultaten van deze evacuatiefase en de volgende stappen.

Geen vlekkeloze operatie

Er vonden woensdag nog vijf vluchten plaats tussen Kaboel en Islamabad, in Pakistan. Een geheime operatie om landgenoten te evacueren, verliep echter niet vlekkeloos. Een bus met mensen die door België uit Kaboel geëvacueerd werden, is vlak bij de luchthaven tegengehouden aan een controlepost van de taliban. Daarbij werden schoten gelost. Uiteindelijk zijn de inzittenden van de bus nooit op de luchthaven geraakt. Vier andere bussen raakten wel op de luchthaven.

Amerikaanse deadline

Vanop de luchthaven van Kaboel werden Afghanen die het land probeerden te ontvluchten, geëvacueerd door Amerikaanse militaire vluchten en door vluchten van de coalitiepartners, zoals België. Voor ons land staat de teller tot nog toe op ongeveer 1.400 geëvacueerden.

De Belgische evacuatiemissie Red Kite moest sowieso vrijdag afgerond zijn. De Amerikanen hebben duidelijk gemaakt dat de coalitiepartners in Afghanistan maar tot vrijdag krijgen voor hun evacuaties.

De Amerikanen willen na 27 augustus de luchthaven zelf gebruiken om nog voor 31 augustus hun mensen en al hun militair materiaal weg te krijgen uit Kaboel.