Beeld van de hoop: meisje huppelt de tarmac in Melsbroek op nadat ze werd gered van taliban

 ©  REUTERS

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is donderdag iets voor 9 uur een vlucht met geëvacueerde mensen uit Afghanistan geland. De chartervlucht met een toestel van Air Belgium had 220 mensen aan boord. Onder hen een meisje dat huppelend de landingsbaan op ging en de wereld zo een prachtig beeld vol hoop opleverde.

Het vliegtuig was vanuit Islamabad vertrokken met 220 mensen op de passagierslijst. Naast Belgen waren ook 29 Nederlanders en 4 Oostenrijkers aan boord. De passagiers worden overgebracht naar de militaire kazerne in Peutie, voor een veiligheids- en medische screening.

Het prachtige beeld van het huppelende meisje na het uitstappen werd ook door staatssecretaris voor Asiel en Migratie aangehaald op de persconferentie die donderdagochtend gehouden werd over het stopzetten van operatie Red Kite. “Het zijn intense dagen geweest. Voor ons een beetje, voor de mensen in Afghanistan nog veel meer. Mij gaan twee beelden bijblijven: dat van een comedian die met de taliban lacht tot net voor zijn executie en een huppelend meisje op de luchthaven van Melsbroek. Allebei lachten ze, maar met heel andere afloop.”

Enige vlucht

De vlucht van donderdagochtend is de zevende evacuatievlucht vanuit Islamabad naar Melsbroek. Het is de enige evacuatievlucht die donderdag zal landen op de militaire luchthaven.

In totaal heeft ons land zo’n 1.400 mensen overgebracht van Kaboel naar Islamabad, op 23 vluchten. Voor donderdag had België nog slots aangevraagd om te landen op de luchthaven van Kaboel, maar woensdagavond maakte de regering bekend dat het de evacuaties stopzet, omdat de situatie op de luchthaven moeilijker en gevaarlijker wordt.

 (gjs)

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen