Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Risico op (zeldzame) ontsteking van hartspier veel groter bij besmetting met covid-19 dan na vaccinatie

Risico op (zeldzame) ontsteking van hartspier veel groter bij besmetting met covid-19 dan na vaccinatie
Beeld AFP

De drie jonge renners die recent naar het ziekenhuis moesten door hartklachten na hun tweede prik, zullen niet de enigen zijn. Een recente studie, gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine, toont het (zeldzame) verband aan tussen een ontsteking van de hartspier en een vaccinatie met het Pfizer-vaccin. ‘Maar het risico is nog groter als je niet gevaccineerd bent en besmet raakt’, benadrukken de onderzoekers.

Nadat er de afgelopen maanden enkele zeldzame gevallen waren opgedoken van ontstekingen aan de hartspier (myocarditis) na een vaccinatie, moest de bijwerking verplicht worden opgenomen in de bijsluiter van mRNA-vaccins. Vooral jongere mannen zouden gevoeliger zijn voor de aandoening. Zo ging het bij 19 van de 21 gevallen die opgenomen werden in deze studie om (jonge) mannen.

Het onderzoek baseerde zich op de elektronische gezondheidsgegevens van zowat 2 miljoen personen (ouder dan 16 jaar) in Israël. Er werd een groep samengesteld van 880.000 personen, allemaal minstens 42 dagen gevaccineerd met Pfizer. De controlegroep bestond uit evenveel personen met dezelfde medische en demografische achtergrond. Het enige verschil: de controlegroep was niet gevaccineerd.

En al blijft de kans op milde hartklachten bijzonder klein na een vaccinatie met Pfizer, er werd wel een verband aangetoond. In de onderzochte groep ging het om 2,7 gevallen op 100.000 gevaccineerden die te maken kregen met de specifieke hartklachten. Het risico blijkt echter nog een stuk groter te zijn als personen besmet werden met het coronavirus (11 gevallen op 100.000 besmettingen): cruciale informatie die de (nieuws)berichten over hartklachten na een (mRNA-)vaccinatie in context plaatst.

“Als mensen aarzelen om zich te laten vaccineren omdat ze vrezen voor een zeldzame en milde ontsteking van de hartspier, dan toont deze studie aan dat het risico op diezelfde bijwerking net groter is als je niet gevaccineerd bent en besmet raakt”, benadrukt co-auteur Ben Reis, onderzoeker verbonden aan Boston Children’s Hospital.

Wat is myocarditis?

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier of het hartzakje, meestal veroorzaakt door een virus. Symptomen van myocarditis kunnen kortademigheid, een krachtige en eventueel onregelmatige hartslag (hartkloppingen) en pijn op de borst zijn.