Wim Dirckx

BEKIJK - Kraanvogels Gru en Dru zijn flink gegroeid en vliegen dagelijks over de Vallei van de Zwarte Beek

Gru & Dru, die afgelopen lente als eerste kraanvogels ooit in ons land werden geboren, zijn ondertussen flink uit de kluiten gewassen. 's Morgens en 's avonds vliegen ze nu samen met hun ouders van hun slaapplaats naar hun voedselplaats en omgekeerd. Met wat geluk kan je ze over de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen en Koersel zien vliegen.

Bekijk hier enkele beelden van de kraanvogels:

Videospeler inladen...

De twee jonge kraanvogels kregen de namen Gru & Dru omdat ze als ambassadeurs voor de natte natuur worden beschouwd. De ouders hebben hen in alle rust kunnen grootbrengen in de Vallei van de Zwarte Beek. Ondertussen zijn de kraanvogels even groot als hun ouders.  “De komende maanden moet blijken of de vogels zich in meer open terrein laten observeren. Dat hopen we, want dan kan iedereen van die mooie vogels genieten. Tot nog toe spelen de vogels nog steeds bijzonder goed verstoppertje, om hun jongen veilig te kunnen opvoeden. De ouders zijn enorm waakzaam en zorgzaam voor hun jongen," zegt Chris Onkelinx van Natuurpunt Beringen, die deel uitmaakt van de kraanvogelwacht.

Hopelijk laten ze zich binnenkort in open terrein door iedereen bewonderen

Chris Onkelinx Natuurpunt

De kraanvogelwacht werd begin juli opgericht om erop toe te zien dat de dieren de nodige rust gegund werd omdat ze heel gevoelig zijn voor verstoring. Chris: “We zijn regelmatig op het terrein geweest maar hebben geen noemenswaardige problemen ondervonden. Ondertussen zijn de kraanvogels groot genoeg om bij gevaar te gaan vliegen, dus we kunnen nu iets geruster zijn. Al houden we nog wel een oogje in het zeil.”

Komen ze volgend jaar weer broeden?

Het kraanvogelgezin zal tot eind oktober in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren, al is er ook een kleine kans dat ze hier blijven. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus wellicht zullen ze volgend jaar terugkeren naar de Vallei van de Zwarte Beek om te broeden. Gru en Dru blijven bij de ouders tot volgend voorjaar. Daarna zullen ze hun eigen weg moeten gaan. Afwachten of die ook naar de Vallei van de Zwarte Beek leidt.

Bekijk hier beelden van de kraanvogels kort na hun geboorte enkele maanden geleden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen