Ereconsul Gerard Huiting (links) tijdens een officieel bezoek met regeringsfunctionarissen op de Malediven. © rr

De Malediven openen consulaat in… Balen: “Straks ontvangen we hier gasten onder begeleiding van colonne motors”

Balen -

Witte stranden en palmbomen zijn er in de Kempen voorlopig niet, maar als het consulaat van de Malediven er in september neerstrijkt, komen we toch al iets dichterbij. De ambassade van de eilandengroep bevindt zich gewoon in Brussel, maar het door ereconsul Gerard Huiting geleide consulaat wordt in september bij hem thuis in Balen geopend. Tijdens de opening zal een belangrijke delegatie vanuit de eilandengroep uitgenodigd zijn. In ons land wonen welgeteld twee Maldiviërs.

Britt Peeters

Prachtige witte stranden omringd door een helblauwe oceaan, tropische natuur en al even tropische temperaturen: de Malediven, een koraaleilandengroep van 1.200 eilanden in de Indische Oceaan, zijn de natte droom van de gemiddelde toerist.

“Maar mensen denken soms dat er op de Malediven enkel resorts en hotels te vinden zijn. Er leeft ook een lokale bevolking van 500.000 mensen, en er zijn tal van lokale guesthouses en kleine hotels. Ook die mogen niet vergeten worden. De Malediven kunnen best wel wat steun gebruiken”, vertelt Gerard Huiting (55).

De Nederlander die al 35 jaar in Balen woont, kan het weten: dankzij zijn Thaise vrouw kreeg hij een passie voor Azië en later ook voor de Malediven. “Ik kom er geregeld, en heb mij al voor verschillende doelen op de Malediven ingezet, bijvoorbeeld op het vlak van klimaatverandering, visserij, importtaxen, enzovoort. Via mijn werk als consultant heb ik de Malediven ook op de Europese agenda weten zetten”, vertelt hij.

Tijdens het in ontvangst nemen van de benoemingsbrief, door staatsminister van Buitenlandse zaken, zijne Exellentie Ahmed Khaleel. © rr

In colonne

In juli werd de man daarvoor beloond: hij werd benoemd als ereconsul door de Maldivische Minister van Buitenlandse Zaken. “Consulaten zijn meestal te vinden in steden zoals Brussel en Antwerpen. Maar ik woon in Balen, de parel van de Kempen. Daar kan het even goed. Het consulaat van de Malediven zal dus in Balen te vinden zijn, bij mij thuis. De Malediven zijn een republiek die het financieel niet breed heeft, en niet overal ambassades en consulaten kan neerzetten. Elk extra puntje op de kaart is voor hen dus een meerwaarde”, legt hij uit.

“Als ereconsul zal ik bilaterale besprekingen voeren. Me inzetten voor cultuur, toerisme, en de Maldiviërs die in ons land wonen of op vakantie komen ondersteunen bij eventuele noodgevallen.” Hoeveel Maldiviërs er momenteel in ons land wonen? Een volle twee.

Het consulaat in Balen wordt feestelijk geopend op 11 september. Verschillende ambassadeurs uit Brussel hebben al toegezegd, en er zal ook een hooggeplaatste delegatie vanuit de Maldiven naar Balen komen.

“De delegatie zal onder begeleiding van een colonne motors naar Balen gebracht worden. Dat maken we in Balen niet elke dag mee. Het gemeentebestuur is bovendien ook heel enthousiast. Niet elke gemeente heeft dan ook een consulaat, dat komt toch met een beetje status.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen