© atv

Sint-Annatunnel buiten gebruik: alweer pendelmiserie onder de Schelde

Antwerpen -

De liften van de Sint-Anna- of voetgangerstunnel zijn al maanden kapot. Wanneer de roltrappen dan ook stilliggen, zoals donderdag en vrijdag, is het weer een taak van jewelste om aan de andere kant van de Schelde te geraken. Met een rij aan de fietstunnel als gevolg.

De roltrappen van de Sint-Annatunnel konden donderdag niet gebruikt worden omdat er onderhoudswerken gebeurd zijn tussen 7u30 en 17u30. En ook vrijdag zullen ze door die werken niet in beweging zijn, tussen dezelfde uren. Het Agentschap Wegen en Verkeer moest dringend enkele onderdelen vervangen, onder meer aan het aandrijfsysteem. Omdat ook de liften al maanden niet meer werken, betekent het dat de Sint-Annatunnel niet gebruikt kan worden.

Veel voetgangers en fietsers kwamen donderdag als een verrassing voor gesloten deuren van de toegangsgebouwen op Sint-Jansvliet en het Frederik Van Eedenplein te staan. Een andere optie zoeken dan maar, zoals de veerdienst van het Steenplein naar Linkeroever. Dat kan weleens tegenzitten omdat die maar om het half uur vertrekt. En ’s middags is het een moeilijkere opgave omdat de bemanning van de veerboten pauze heeft. De veerboot zat donderdag na die pauze dan ook goed vol.

Een andere optie voor fietsers is de Kennedyfietstunnel een stuk verder naar het zuiden. Daar is het kiezen tussen een kleinere lift waar een man of vijf in kan en de trappen naar beneden met de fiets op de schouder. Er stond rond 16u20 een aardige rij voor de lift op rechteroever.

Josse Israel is wanneer hij in de rij staat al twintig minuten te laat voor zijn tennisles. © Victoriano Moreno

Josse Israel (62) schuift mee aan in de fietstunnel met zijn zware elektrische step en een rugzak met twee tennisraketten. “Ik heb geen keuze, met mijn step kan ik de trap hier niet af stappen. Gelukkig is het geen mooi weer. Dan was deze rij een pak langer geweest. Ik ben nu al twintig minuten te laat voor mijn tennisles. ”

“Ik woon op rechteroever en ga naar een tennisles op Linkeroever”, gaat Josse verder. “Normaal neem ik altijd de voetgangerstunnel, maar toen ik ervoor stond, bleken de roltrappen niet te werken. Die ook al. Ik vind het vooral onverstaanbaar dat de liften al maanden en maanden niet werken. Investeer daar toch eens in! Misschien eens tijd voor nieuwe liften?”

Aan de voetgangerstunnel zelf botsen gebruikers op gesloten deuren. Shane De Swerdt (24) heeft afgesproken met zijn vader aan de voetgangerstunnel. “Hij zal naar de fietstunnel moeten.” Een Limburgs gezin is zelfs speciaal voor de tunnel gekomen. “We hebben twee dagen in de stad gelogeerd en wilden de tunnel eens zien vlak voor ons vertrek. En het uitzicht over Antwerpen vanop Linkeroever. Dat zal voor de volgende keer zijn.”

Shane De Swerdt voor de gesloten deuren van de voetgangerstunnel. © Victoriano Moreno

 (anro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen