© Reuters

Biden dreigt met represailles na aanslag in Kaboel: “We zullen jullie opjagen en doen boeten”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na de aanslag aan de luchthaven van Kaboel gedreigd met represailles tegen de terreurgroep IS-K (IS-Khorasan).

adb
Bron: BELGA

“We zullen niet vergeven. We zullen niet vergeten. We zullen jullie opjagen en laten boeten”, zo verklaarde hij donderdag tijdens een persconferentie. “Ik zal ons land en onze mensen op alle manieren die ik heb verdedigen. Ik heb opdracht gegeven plannen te ontwikkelen om doelwitten van ISIS-K aan te vallen – belangrijke bezittingen, leiderschap en faciliteiten –, op de plaats en het moment dat het gepast is”. De VS zullen “met kracht en precisie” reageren, stelde hij.

Hij benadrukte ook dat de Amerikanen blijven doorgaan met hun missie om de komende dagen mensen uit Afghanistan te evacueren. “We laten ons niet intimideren”, zo klonk het. “Deze terroristen gaan niet winnen. Wij gaan de Amerikanen en onze Afghaanse bondgenoten redden.” De deadline van 31 augustus voor de evacuatiemisse blijft gewoon behouden. Ondanks het gevaar. “We weten dat er dreiging is, dat er mogelijk nog een aanval zal zijn. Maar ons leger vindt dat we dit toch moeten doen.”

Meer troepen niet uitgesloten

“De laatste paar weken waren we erop gewezen door onze inlichtingendiensten dat ISIS-K, een aartsvijand van de taliban, met mensen die vrijgelaten werden toen die twee gevangenissen geopend werden, complexe reeksen aanslagen planden. Onder meer tegen ons. Daarom zeg ik van in het begin: dit is een bijzonder gevaarlijke missie, en daarom blijf ik erop hameren om die tegen 31 augustus te beëindigen. Daarom was onze missie zo georganiseerd, onder sterke stress en onder aanval. We moeten deze missie afwerken, en dat gaan we doen.”

Biden zegt dat hij het leger gelijk wat ze nodig hebben en vragen zal geven. Ook meer troepen zijn daarbij niet uitgesloten. “Maar alle bevelhebbers ter plaatse staan achter de missie zoals die georganiseerd is, om zo veel mogelijk mensen weg te halen binnen het tijdskader dat we hebben. En over het vinden van de IS-leiders die hierachter zitten: we hebben redenen om te denken dat we weten wie ze zijn – al zijn we niet zeker – en we zullen manieren vinden, zonder grote militaire operaties, om ze te pakken.”

Blijven evacueren, in samenwerking met taliban

Ook na het vertrek van de militairen zal Biden er “alles aan doen” om Amerikanen die Afghanistan willen verlaten, de mogelijkheid te bieden om dat te doen, stelde hij nog. Ook in samenwerking met de taliban. “De taliban willen ISIS-K geen macht zien grijpen, we hebben geen aanwijzingen dat ze samenwerkten. Het zijn geen goede gasten, de taliban, dat suggereer ik helemaal niet. Maar we rekenen op hun eigenbelangen. Ze willen de luchthaven openhouden. Ze willen een economie behouden.” En dat zouden ze niet kunnen zonder buitenlandse hulp.

Volgens Biden is het dan ook in het belang van de taliban dat ze blijven samenwerken met de internationale gemeenschap en hun medewerking blijven verlenen voor de evacuaties.

Was het fout om de taliban controle te laten hebben rond de luchthaven en daar dus mee te laten instaan voor de veiligheid? “We vertrouwen de taliban niet, maar het gaat om de eigenbelangen van beide kanten. Het is in hun belang dat wij vertrekken wanneer we zeiden dat we dat zouden doen en zoveel mogelijk mensen uit het land krijgen.”

Niet iedereen helpen vluchten

De Amerikanen willen ook blijven proberen Afghaanse bondgenoten uit het land te krijgen. Maar echt iedereen helpen vluchten, zal niet lukken. “Er zijn miljoenen Afghaanse burgers die geen taliban zijn, die niet actief met ons samenwerkten, maar die als ze de kans kregen morgen op een vliegtuig zouden stappen. Ik ken geen enkel conflict waar, bij het einde van een oorlog, een van de kanten kon garanderen dat iedereen die ze uit dat land wilden krijgen, ook weg zou kunnen.”

De Amerikaanse president blijft achter zijn beslissing staan om de troepen terug te trekken uit Afghanistan. “Het was tijd om een twintig jaar durende oorlog te beëindigen.” Hoeveel verantwoordelijkheid is hij bereid te nemen voor hoe de terugtrekking verlopen is? “Ik draag verantwoordelijkheid voor alles wat de laatste tijd gebeurd is. Maar het zit zo: u weet net zo goed als ik dat de vorige president (Donald Trump, red.) een deal met de taliban sloot.”

“Helden”

Bij de aanslag aan de luchthaven van Kaboel zijn donderdag dertien Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Biden beklemtoonde “verontwaardigd en diepbedroefd” te zijn. 

Hij noemde de gesneuvelde Amerikaanse soldaten “helden, die een gevaarlijke en onbaatzuchtige missie uitvoerden om de levens van anderen te redden”. Hij bestempelde hen ook als “de ruggengraat van de VS” en “het beste wat het land te bieden” heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer