Coronablog: Vlaanderen mikt op 70 procent gevaccineerde leerlingen in elke middelbare school

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land stijgt niet meer. Tussen 17 en 23 augustus zijn gemiddeld 1.942 besmettingen per dag vastgesteld, geen verschil met de week ervoor. En het aantal ziekenhuisopnames neemt af. Goed nieuws, al is de positiviteitsratio wel gestegen naar 5. Dat betekent dat 5 op de 100 uitgevoerde tests een positief resultaat geeft. De Wereldgezondheidsorganisatie vindt een positiviteitsratio van 5 zorgwekkend. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaanderen mikt op 70 procent gevaccineerde leerlingen in elke secundaire school

Vlaanderen wil in elke middelbare school zeven op de tien leerlingen volledig gevaccineerd krijgen tegen het coronavirus. “Waar de vaccinatiegraad van 70 procent niet wordt gehaald, plannen we bijkomende acties”, zegt Vlaams minister van volksgezondheid  Wouter Beke (CD&V). 

“De Centra voor Leerlingenbegeleiding kunnen niet-gevaccineerde leerlingen aanporren om alsnog naar een vaccinatiecentrum in hun buurt te gaan”, legt Beke uit. Of ze kunnen met het vaccinatiecentrum afspreken om in de school zelf te gaan inenten.”

Net vóór de start van het schooljaar heeft in Vlaanderen nu gemiddeld 77 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar al een eerste prik gekregen. En  ruim 50 procent is intussen volledig gevaccineerd. “De vaccinatiecampagne bij de jongeren loopt zeer goed”, zegt de minister, “maar het werk is niet af.”

De Vlaamse overheid doet ook een oproep aan wie tot nu toe een coronavaccin heeft geweigerd. “Zij krijgen nog een laatste kans”, beklemtoont Beke, “maar dan moeten ze wel vóór 10 september een afspraak maken voor een eerste prik, en zelfs vroeger als het vaccinatiecentrum in hun buurt vroeger sluit.”

Vanaf 1 september beginnen de eerste vaccinatiecentra in Vlaanderen dicht te gaan. Ze gaan doorgaans samen met een ander vaccinatiecentrum in dezelfde regio. Het is de bedoeling dat tegen 15 oktober alle vaccinatiecentra hun deuren sluiten.

75 procent van alle inwoners in Vlaanderen volledig gevaccineerd

In Vlaanderen zijn nu net geen 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen corona. Dat iis 75 procent van de inwoners. Ze kregen twee vaccindosissen van Pfizer, AstraZeneca of Moderna, of 1 dosis van het Johnson & Johnson-vaccin. Dat laat de vaccinatieteller van de Vlaamse overheid zien.

Nog eens bijna 250.000 andere inwoners in Vlaanderen zijn deels gevaccineerd, dat betekent dat 79 procent van de volledige bevolking minstens één dosis heeft gekregen. Bij de 18-plussers kreeg 91 procent minstens één prik, bij de 65-plussers zelfs 96 procent. In die groepen zijn respectievelijk 89 procent en 95 procent volledig gevaccineerd.

West-Vlaanderen is de provincie met de hoogste vaccinatiegraad. Daar is 79 procent volledig gevaccineerd. In Antwerpen ligt die met 73 procent het laagst.

De vaccinatiegraad in Vlaanderen blijft zo ver boven die in andere regio's liggen. In Wallonië kreeg 80 procent van de 18-plussers minstens één vaccindosis toegediend, in de Oostkantons 75 procent en in Brussel tot slot 64 procent.

Ook deelt gezondheidsinstituut Sciensano vanaf vandaag dagelijks de vaccinatiegraad bij zorgpersoneel mee. Ook hier hinkt Brussel achterop, met 69 procent volledig gevaccineerd, tegenover 73 procent in de Oostkantons, 80 procent in Wallonië en 93 procent in Vlaanderen. In de leeftijdsgroep van 25- tot 34-jarigen ligt de vaccinatiegraad het laagst. Voor alle regio's samen ligt de vaccinatiegraad op 88 procent.

52 procent van de Brusselse bevolking volledig gevaccineerd

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is momenteel 52 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Dat heeft Brussels Gezondheidsminister Alain Maron vrijdag meegedeeld op een vervroegde samenkomst van de commissie Gezondheid van het Brussels Parlement. Van de volwassen Brusselaars is 61 procent volledig gevaccineerd.

De achterstand met Vlaanderen en Wallonië liep de voorbije maanden op. Begin deze week kondigde Brussel daarom aan met acties in scholen, apotheken, gebedshuizen, bedrijven of op bouwwerven de achterstand te willen inhalen met 16.000 prikken per week. 

Momenteel zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer dan 1.298.000 vaccins toegediend aan de volledige bevolking. Het ging om meer dan 707.000 eerste dosissen en meer dan 590.000 tweede prikken. De tien vaccinatiecentra waren goed voor 584.000 eerste dosissen en 485.000 de tweede dosissen. Bij de mobiele teams, huisartsen en lokale vaccinatieantennes werden al 31.000 eerste prikken en 12.900 tweede prikken gezet.

Blik op de cijfers: Aantal bevestigde besmettingen stijgt niet meer, ziekenhuisopnames nemen af

  • Gisteren, donderdag 26 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 8.388.904 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 85,1 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,8 procent. 8.004.230 van hen zijn volledig gevaccineerd, 83 procent van alle volwassenen en 69,5 procent van de totale bevolking.
  • In Vlaanderen zijn 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 89 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap gaat het om respectievelijk 78 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 61 procent.
  • Van 20 tot 26 augustus werden elke dag gemiddeld 57 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 6 procent minder de week ervoor (13 - 19 augustus. Het is de tweede dag op rij dat het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames opnieuw daalt.
  • Gisteren, donderdag 26 augustus, meldden de ziekenhuizen 57 nieuwe opnames (evenveel als woensdag). 75 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (1 minder in vergelijking met woensdag). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op woensdag 25 augustus.
  • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 602 covidpatiënten in het ziekenhuis (-16 ten opzichte van woensdag). Op weekbasis is de bezetting gedaald met 1 procent. Ook hier zien we dus opnieuw een lichte afname.
  • Gisteren lagen er 182 covidpatiënten op intensieve zorg (+6 ten opzichte van dinsdag), 98 onder hen hebben beademing nodig (+8). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis nog heel lichtjes gestegen, met 2 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met 20 procent.
  • In de week van 16 tot en met 23 augustus overleden elke dag gemiddeld 6 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 77 procent meer dan een week eerder (9 - 15 augustus). Het is de tweede dag op rij dat het aantal overlijdens opnieuw toeneemt. Het is een fors stijgingspercentage, maar in absolute aantal blijft het wel om heel lage cijfers gaan. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.354 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 16 en 23 augustus werden per dag gemiddeld 1.944 nieuwe besmettingen bevestigd. Er is geen verschil (0 procent) met de week ervoor (9 - 15 augustus). Het aantal besmettingen stijgt op weekbasis dus niet meer. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.175.575 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 15 en 22 augustus werden dagelijks gemiddeld 43.400 tests afgenomen. Dat is 12 procent minder in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 16 en 23 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat 5 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio van 5 of hoger zorgwekkend. De Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,97. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Overzicht: In welke Limburgse vaccinatiecentra kan je nog terecht?

Op dit moment is 76 procent van alle Limburgers volledig gevaccineerd. Ongeveer 4 procent is deels gevaccineerd. En omdat er al veel mensen gevaccineerd zijn, wordt het steeds rustiger in de vaccinatiecentra. Dus zullen meerdere Limburgse vaccinatiecentra sluiten of in een afgeslankte vorm verder gaan tot half oktober.

In dit artikel vind je een overzicht voor heel Limburg:

Binnenkort ook vaccinaties tegen corona bij Brusselse apotheken

Om nog meer Brusselaars te overtuigen om zich te laten vaccineren, gaat het Brussels Gewest binnenkort ook samenwerken met apothekers. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft een akkoord gesloten met de Brusselse apothekersvereniging UPB-AVB. Samen starten ze in september het project “Pharma-on-tour”.

“De Brusselse apothekers sensibiliseren hun patiënten al van bij het begin van de vaccinatiecampagne, maar we zagen dat de stap naar de vaccinatiecentra voor veel mensen toch nog problemen gaf. Het leek dus aangewezen om de apothekers een nog actievere rol te laten spelen binnen de vaccinatiestrategie, want zij staan duidelijk dicht bij de burger”, verduidelijkt het Brussels Gewest in een persbericht.

De actievere rol die apothekers krijgen, bestaat erin dat zij hun zaak beschikbaar stellen als vaccinatiepunt. Zelf zijn zij alleen verantwoordelijk  voor de opslag en de voorbereiding van de vaccins. Het vaccineren zelf gebeurt door artsen en verpleegkundigen van de GGC, in een tent of bus die bij de apotheek staat.

Momenteel zijn 2 apotheken geselecteerd voor het project (één in de Havenwijk in Sint-Jans-Molenbeek en één in de Colignonbuurt in Schaarbeek,) maar het is de bedoeling dat er nog volgen. Wanneer “Pharma-on-tour” precies start, wordt volgende week bekendgemaakt.

PS-voorzitter Paul Magnette: "Debat over verplichte coronavaccinatie voor iedereen niet uitsluiten"

PS-voorzitter Paul Magnette vindt dat we een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus voor iedereen niet mogen uitsluiten. Dat heeft hij gezegd in de krant Le Soir. Bij radiozender Bel RTL herhaalde hij vanmorgen zijn boodschap.

"We moeten blijven argumenteren, blijven overtuigen. Dat werkt goed in België, we hebben een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld", luidde het. "Maar we mogen het debat over de verplichte vaccinatie niet uitsluiten. 98 procent van de mensen die vandaag in het ziekenhuis opgenomen worden, is nog niet beschermd. Dus als we morgen voor een vierde of een vijfde golf staan, moeten we ons duidelijk de vraag stellen."

Het debat wordt vandaag al gevoerd over het zorgpersoneel, zegt Magnette. "Maar als we niet voldoende twijfelaars kunnen overtuigen, moeten we een coronavaccin misschien wel voor de hele bevolking verplichten. Alleen zo zijn we zeker dat nieuwe coronagolven niet opnieuw de ziekenhuizen in de problemen zullen brengen."

Als we niet voldoende twijfelaars kunnen overtuigen, moeten we een coronavaccin misschien wel voor de hele bevolking verplichten.
Paul Magnette

Voor Magnette moet zo'n beslissing niet op nationaal niveau genomen worden, maar op wereldvlak. "Toen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) polio wilde uitroeien, heeft ze dat gedaan door het verplichten van een vaccin. En dat heeft de ziekte doen verdwijnen."

Zo'n algemene verplichting zou ook het voordeel hebben dat iedereen dan gelijk is voor de wet en dat er geen sprake kan zijn van discriminatie, zegt Magnette nog.

Instroom van jongeren op arbeidsmarkt nog niet hersteld van coronacrisis

Jongeren raken nog altijd moeilijk aan een contract van onbepaalde duur. Vooral de jongste groep, onder de 25 jaar, heeft het lastig. In die leeftijdsgroep is een daling met een kwart te zien in vergelijking met twee jaar geleden. De coronacrisis heeft de arbeidssituatie van de jongeren geen goed gedaan, zegt HR-dienstenbedrijf Acerta.

Door corona was de instroom op de arbeidsmarkt in de eerste helft van vorig jaar bij alle leeftijdsgroepen sterk afgenomen. Intussen is het herstel bij de groepen boven de 25 jaar weer ingezet. Bij de 26 tot 55-jarigen gaat het om een stijging met 3,1 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2020, bij de 55-plussers bedraagt de toename 9,4 procent. Enkel bij werknemers van 25 jaar of jonger is er een nieuwe daling. De instroom ligt er nog eens 4,7 procent lager dan tijdens het dieptepunt van de crisis. In vergelijking met 2019, dus vóór de coronacrisis, gaat het om een daling met 26,4 procent.

"We zien traditioneel dat als de economie sputtert of vertraagt, dat dat de groep is die er meestal last van heeft. Zij zijn nu eenmaal een groep die minder ervaring heeft. Als werkgevers andere mensen zoeken, zoeken ze vooral mensen die veel ervaring hebben en niet zozeer nieuwelingen die men moet opleiden", zegt Annelies Baelus van Acerta.

Frankrijk, Griekenland en Spanje kleuren rood, wat betekent dat voor jou?

Op de Europese coronakaart kleuren heel Frankrijk, Spanje en Griekenland (donker)rood. Verder telt ook Duitsland geen groene zones meer. In België is alleen Vlaanderen nog oranje, de rest van het land kleurt minstens rood. Ons land past de reisvoorwaarden elke vrijdag aan op basis van de Europese kaart. Welke gevolgen heeft dat voor jou (en je kinderen) als je een reis hebt gepland?

Lees meer in het artikel:

Meer dan de helft van alle volwassen Indiërs kreeg al een eerste coronaprik

Meer dan de helft van alle volwassenen in India die in aanmerking komen voor vaccinatie, heeft al minstens een coronaprik gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de overheid. Tot nu toe hebben ongeveer 473 miljoen Indiërs een eerste dosis van een vaccin gekregen.

Volgens de overheid duurde het 19 dagen om de laatste 100 miljoen dosissen toe te dienen, tegenover 85 voor de eerste 100. Elke dag worden nu gemiddeld 5,3 miljoen prikken gezet.

Maar slechts 15 procent van alle volwassenen is al volledig beschermd, zo tonen de cijfers ook. Er zijn grote regionale verschillen tussen grote en amere staten, en kleinere en rijkere staten. De Indiase regering wil tegen het einde van het jaar alle volwassenen gevaccineerd hebben.

Sinds het begin van de pandemie zijn in India meer dan 32 miljoen besmettingen geregistreerd, het op een na hoogste aantal na de Verenigde Staten. Meer dan 400.000 Indiërs zijn volgens de officiële cijfers overleden.

Meest gelezen