Radio 2

Ondanks medisch attest: Bellewaerde weigert opnieuw bezoeker, omdat hij geen mondmasker kan dragen

Oranje, een West-Vlaamse organisatie voor mensen met een beperking, vraagt meer begrip van het pretpark Bellewaerde in Ieper. De vzw wou het pretpark deze week bezoeken met een groepje jongeren, maar kreeg te horen dat dat niet kon, omdat één van de jongeren geen mondmasker kan dragen. "Jork kan door een fysieke beperking inderdaad geen mond- of gezichtsmasker dragen. Als bewijs hiervan heeft hij steeds een medisch attest op zak", klinkt het bij Oranje.

"Teleurstelling en verontwaardiging. Het zijn niet meteen de woorden die je koppelt aan een vakantiedag waar je al maanden naar uitkijkt. En toch." Zo begint Oranje vzw aan de open brief op Facebook.

Jork (20) kan en hoeft door zijn beperking geen mond-of gezichtsmasker te dragen. Hij heeft altijd een medisch bewijs op zak om dat aan te tonen. En toch mocht hij pretpark Bellewaerde in Ieper niet in.

Reactie Bellewaerde

Bellewaerde zegt streng gecontroleerd te worden op het dragen van een mondmasker. En volgens het pretpark zijn er voortdurend mensen die zeggen zo'n bewijs te hebben en is het moeilijk te achterhalen of het wel een geldig attest is. "Dat is een flauw argument", zegt Peter Meeus van Oranje vzw. "Het is een drogreden. Als je de persoon in kwestie bekijkt, dan hoef je niet te twijfelen aan de geldigheid van het attest. Het is daarom belangrijk dat pretparken genuanceerd reageren. Je kan moeilijk iedereen over dezelfde kam scheren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ik hoop dat mensen met een beperking in de toekomst meer kansen krijgen om hun vrije tijd op een positieve manier te kunnen beleven."

Bellewaerde gaat de situatie wel bekijken, maar vooraleer het park de regels aanpast of zelfs nog maar een standpunt inneemt, wil het de mondmaskerregels grondiger bestuderen. Het pretpark belooft tegen 1 september meer duidelijkheid te geven.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Bellewaerde een bezoeker weigert, ook die persoon had een medische reden om geen mondmasker te dragen.

Meest gelezen