Foto: Wikimedia

Glabbeek omzeilt nieuwe wetgeving  goederenrecht: "Zo voorkomen we wildgroei aan verbodsborden in landelijke gemeente"

De gemeente Glabbeek gaat de nieuwe regels rond het goederenrecht omzeilen. Volgens burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) is de nieuwe regeling "de wereld op zijn kop" en is het een "bric-à-brac wetgeving". Op de  eerstvolgende gemeenteraad, die op 9 september plaatsvindt, gaat Reekmans dan ook een politieverordening uitvaardigen die de nieuwe wetgeving tegenhoudt. 

Op 1 september gaat de nieuwe wetgeving rond het goederenrecht in. Die nieuwe wetgeving geeft mensen het recht de tuin van hun buren te betreden om een bal of een huisdier terug te halen, op voorwaarde dat die er per ongeluk terechtkwam. Maar vooral het feit dat je over onbebouwde en niet-bewerkte percelen mag wandelen zolang er geen verbodsbord staat, stoot  tegen de borst.  "In een landelijke gemeente als Glabbeek zijn er enorm veel van die percelen. Als gemeente kan  je niet toelaten dat iedereen dan verbodsborden op zijn grond gaat zetten, dat wordt een wildgroei. Absurd en de wereld op zijn kop", vindt burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans (Dorpspartij). "Velen hebben zich de voorbije dagen verslikt in hun koffie en dat is begrijpelijk. Vanaf 1 september gaat de wetgever ervan uit dat het eigendomsrecht niet meer absoluut is. Maar daar ben ik niet mee akkoord, het eigendomsrecht moet wel absoluut blijven. De ongerustheid bij heel wat mensen is  terecht."

Het eigendomsrecht moet absoluut blijven en met een politieverordening kunnen we daar voor zorgen

Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek (Dorpspartij)

Reekmans spreekt van een bric-à-brac wetgeving waar tegenin gegaan moet worden. "Als men in de Wetstraat absurde wetgeving doorvoert die het eigendomsrecht van onze inwoners bedreigt, moet ik ingrijpen", zegt de burgemeester. "Daarom zal ik op de eerstvolgende gemeenteraad, die op 9 september plaatsvindt, een politieverordening uitvaardigen die de nieuwe wetgeving tegenhoudt. Het eigendomsrecht moet absoluut blijven en met een politieverordening kunnen we daar voor zorgen. Overtreders sanctioneren we met een gemeentelijke administratieve sanctie. 

Bierbeek

Volgens Reekmans nam de gemeente Middelkerke reeds dezelfde beslissing en ook Bierbeeks gemeenteraadslid Hans-Kristof Carême (Open Bierbeek) diende intussen al een vergelijkbaar voorstel in. "De nieuwe wetgeving rond eigendom leeft wel degelijk bij de mensen en als burgemeester kreeg ik hier al veel ongeruste vragen over. Ik wil de eigendommen van mijn inwoners maximaal beschermen en heel wat discussies of een wildgroei aan verbodsborden in Glabbeek vermijden", besluit Reekmans.

Meest gelezen