Marina Tondeleir

Verwaarloosde paarden gevonden in afgelegen weide Humbeek: "Een paard gestorven, twee andere vel over been"

In Humbeek, Grimbergen, heeft de politie tien ondervoede paarden gevonden in een afgelegen weide. Eén paard was al gestorven, twee andere paarden waren er ernstig aan toe. De twee zieke paarden zijn in beslag genomen en overgebracht naar een paardenasiel. 

Woensdag kreeg de politie van Grimbergen een tip binnen van verwaarloosde dieren in een afgelegen weide in Humbeek. Toen ze ging kijken trof de politie tien ondervoede, verwaarloosde paarden aan. "Een paard was bij aankomst al gestorven, twee andere paarden waren er ernstig aan toe", zegt de politie. "Die twee zieke paarden werden in beslag genomen en overgebracht naar een paardenasiel in Laarne, Oost-Vlaanderen. De eigenaar van de paarden is gevraagd om zijn dieren beter te verzorgen. Hij mag zich ook aan een fikse boete verwachten, aangezien er een proces-verbaal werd opgesteld."

De paarden zijn veel te mager, je ziet de ribben en ook de heupbeenderen steken er uit

Marian Tondeleir, paardenasiel The Old Horses Lodge

De twee zieke paarden worden nu verzorgd in een paardenasiel. "Het is inderdaad bij ons dat de twee paarden werden binnengebracht", vertelt Marina Tondeleir van paardenasiel The Old Horeses Lodge. "De twee paarden zijn veel te mager, ze wegen  te weinig en dat is van ver zichtbaar. Je ziet de ribben, de heupbeenderen steken er uit. Het is triestig. De andere paarden waren helaas nog net te goed om mee te nemen voor verzorging. Maar het is ook kantje-boordje. De meesten hebben niet veel overschot. Dus daar zal dringend iets moeten gebeuren of wij staan daar binnen de kortste keren terug om ze ook mee te nemen naar het asiel." 

Paardenverwaarlozing

De paardenverwaarlozing in Humbeek is geen alleenstaand feit. "We zien dat helaas nog veel te vaak", zegt Marina. "Er zijn vaak inbeslagnames en het gaat vaak om paarden die ondervoed zijn. Gelukkig krijgen we de meeste ondervoede paarden er terug bovenop. Al duurt dat wel enige tijd, want we mogen nu ook niet onmiddellijk heel veel eten geven."

Marina Tondeleir

Meest gelezen