Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Besmetting beschermt beter tegen covid-19 dan volledige vaccinatie, bewijst onderzoek: dit zijn de conclusies

Archiefbeeld.Beeld Bob Van Mol

Wie eerder een besmetting opliep, is vijf tot zeven keer beter beschermd tegen de deltavariant van het virus dan mensen die volledig zijn gevaccineerd met Pfizer. Ook belanden mensen die eerder herstelden van het virus na een tweede infectie minder vaak in het ziekenhuis. 

Het vaccin werkt goed, maar een infectie werkt nog beter

Tot de opvallende conclusie komen Israëlische wetenschappers, na analyse van de medische dossiers van ruim een half miljoen burgers. Vaccinatie met het Pfizer-vaccin vermindert het risico op infectie, ziekte en ziekenhuisopname enorm, blijkt uit die cijfers. Maar herstel van een eerdere infectie beschermt nog beter. “Natuurlijke immuniteit geeft langdurigere en sterkere bescherming tegen infectie, ziekte en ziekenhuisopname veroorzaakt door de deltavariant”, aldus de wetenschappers in hun voorlopige onderzoeksverslag.

De allerbeste bescherming genieten mensen die een infectie doormaakten en daarna ook nog een vaccin toegediend kregen, blijkt uit de Israëlische cijfers. Deze mensen zijn al na één prik Pfizer ongeveer twee keer zo goed beschermd als mensen die weliswaar natuurlijke afweer hebben, maar het vaccin afhouden. Daarnaast belandden de mensen die alleen op hun natuurlijke afweer vertrouwden vaker in het ziekenhuis dan de mensen die hun afweer extra hadden versterkt met een prik.

Ook de natuurlijke afweer neemt na verloop van tijd overigens wat af, blijkt uit de Israëlische cijfers. Wie kortgeleden een corona-infectie doormaakte, is dertien keer zo goed beschermd tegen de deltavariant dan wie tweemaal de Pfizer-prik kreeg. Wie langer geleden corona had, is ruwweg zes keer zo goed beschermd als een gevaccineerde.

Wat met AstraZeneca?

Hoe dat zit met andere vaccins, is nog onduidelijk. Volgens vorige week verschenen Britse cijfers beschermt het vaccin van AstraZeneca na twee prikken ongeveer net zo goed tegen de deltavariant als een eerdere infectie. Maar helemaal waterdicht is dat cijfer niet: zo hadden de onderzoekers moeite om genoeg ongevaccineerde ouderen te vinden voor hun analyse.

De Israëliërs, onder leiding van Tal Patalon van zorgverzekeraar Maccabi, maakten verschillende vergelijkingen. Zo vergeleek men een groep van bijna 50.000 gevaccineerde burgers met 50.000 ongevaccineerde mensen die eerder van corona herstelden. Van de gevaccineerden raakten er afgelopen zomer 640 opnieuw geïnfecteerd, tegenover 108 bij de ongevaccineerden die eerder corona hadden. Ziekenhuisopname was nodig voor in totaal 25 mensen: 21 gevaccineerden, en 4 ongevaccineerden met natuurlijke afweer.

Lees ook

Ook in Antwerpen valt de vaccinatiegraad tegen: dit zijn de oorzaken

Op een druk trouwfeest hoeft het niet, maar alleen bij de bakker wel: welke logica schuilt er achter de mondmaskers?