Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Goed nieuws voor regering: subsidies gascentrales krijgen groen licht van Europa

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging.Beeld © Stefaan Temmerman

Europa geeft officieel groen licht voor het CRM, het subsidiesysteem dat voor nieuwe energiecentrales in ons land moet zorgen. Dat is goed nieuws voor de federale regering, vooral dan voor de groene partijen.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager heeft zich maandenlang gebogen over het Belgische CRM-systeem om te controleren of er geen sprake is van illegale staatssteun. 

Vanaf 2025 krijgen energiebedrijven via dit nieuwe subsidiesysteem financiële steun voor de uitbating van energiecentrales in ons land. Volgens het rekenwerk van consultant Haulogy zal dat jaarlijks tot 253 miljoen euro kosten. Aanvankelijk was sprake van veel meer geld.

Volgens Vestager is het Belgische CRM “proportioneel” en zal de steun dus “beperkt blijven tot wat noodzakelijk is om de bevoorradingszekerheid in België te garanderen”. Dat meldt ze in een persbericht dat vanmiddag is verspreid. Ook in andere Europese lidstaten bestaan gelijkaardige systemen.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) reageert erg tevreden. “Dankzij de goedkeuring is de weg naar 100 procent hernieuwbare energie ingezet en is de veiligheid van de bevoorrading gegarandeerd. Dankzij deze goedkeuring maken we het mogelijk dat mensen die in ons land willen investeren, dat nu ook kunnen.”

Kernuitstap

Zonder een Europees fiat kon het CRM niet uitgerold worden en stond de kernuitstap op de helling. De regering-De Croo wil die onder impuls van de groenen doorvoeren tegen 2025, zoals de wet voorziet. 

Aan de kernuitstap is de voorwaarde gekoppeld dat de stroombevoorrading van het land niet in gevaar komt. Om de sluiting van alle zeven kerncentrales (vijf doen sowieso de deuren dicht) op te vangen zijn twee à drie nieuwe gascentrales nodig, aangevuld met nog extra hernieuwbare energiebronnen en batterijen.

Dit najaar, in november, neemt de regering-De Croo een definitieve beslissing over de kernuitstap. Ook de impact op het klimaat en de stroomprijzen zal een rol spelen.

Minister Van der Straeten stipt alvast aan dat Europa tevreden is over het Belgische voornemen om gascentrales die meedoen aan het CRM te verplichten om op termijn klimaatneutraal te draaien, door met groen gas te stoken of door hun uitstoot ‘af te vangen’. 

Volgens Vestager passen de energieplannen van ons land in de Europese Green Deal, het ambitieuze project om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050.

De regeringspartijen Groen en Ecolo krijgen vaak kritiek, in de eerste plaats van oppositiepartij N-VA, omdat ze een volledige kernuitstap in 2025 verkiezen boven een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales. In dit scenario zijn er minder nieuwe gascentrales nodig en is de impact op het klimaat dus kleiner. Kerncentrales stoten geen CO2 uit.

Ook binnen de regering blijven er twijfels. Vooral dan bij MR. In een scherpe tweet laat partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez weten dat de beslissing van Europa over het CRM “geen enkel antwoord biedt op de verhoging van de uitstoot bij een volledige kernuitstap”.

De groenen benadrukken steevast dat de uitstoot van de energiesector Europees wordt geregeld, via het zogenaamde ETS-systeem. Nieuwe gascentrales hier zullen elders oude en meer vervuilende energiecentrales uit de markt duwen.