Ben Vijle - Belgian Bricks

Legofan Ben Vijle bouwt "de drie torens van Gent" die de skyline typeren na in zijn favoriete blokken

Ben Vijle, een grote Legofan uit Gent, bouwt de drie bekende torens van de Gentse skyline na. Hij is begonnen met de Sint-Niklaaskerk en is ondertussen al bezig een tweede toren na te bouwen.Ā 

Gentenaar Ben Vijle bouwt in Legoblokjes eigen ontwerpen, maar ook bekende gebouwen na. Hij maakt grote architecturale gebouwen na, in bekende Belgische plaatsen, in zogenaamde minibuilds: in miniatuur nagemaakt. Op dit moment is hij bezig om de drie torens van Gent na te bouwen. Hij is gestart met de Sint-Niklaaskerk in het centrum van de stad.

De Sint-Niklaaskerk was een werk van lange adem: er zitten zeker 2.500 Legoblokjes in
Ben Vijle, Legobouwer uit Gent

2.500 Legoblokjes

"De Sint-Niklaaskerk was een werk van lange adem", vertelt Vijle. "Ik heb lang moeten zoeken naar de juiste technieken en blokjes. Maar toen de kerk zelf af was, heb ik de rest in ongeveer twee weekends kunnen afwerken." Hoeveel blokjes er precies in de constructie zitten, weet hij niet zeker: "Maar ik schat dat er rond de 2.500 in moeten zitten."

Ben Vijle - Belgian Bricks

Vijle bouwde in het verleden ook een deel van de stad Dinant na, wat de stad zelf ontdekte op de Instagrampagina van Vijle. Hij heeft het werk nadien mogen presenteren in de stad zelf en het is te zien in het cultureel centrum daar. Hij maakte ook een deel van Brugge in West-Vlaanderen na, omdat hij er drie jaar als student vertoefde. Naast plaatsen in Belgiƫ waagde hij zich zelfs al aan buitenlandse steden zoals Torun in Polen.

Ben Vijle - Belgian Bricks

De drie torens van Gent

Op dit moment is hij bezig met de tweede toren van Gent: het Belfort. Nadien is het de bedoeling om de Sint-Baafskathedraal na te bouwen. "Misschien doe ik ook nog het oude postgebouw aan de Korenmarkt met de Graslei", laat Vijle nog weten. Het zijn niet de enige constructies uit Gent die zijn liefde voor de stad tonen: hij maakte ook een soort Legoschilderij van De Gulden Draak op het Gentse Belfort. "Maar ik bouw gewoon waar ik zin in heb, en het is leuk om te zien als dat in de smaak valt."

Meest gelezen