Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn televisietoespraak gisteren in het Witte Huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn televisietoespraak gisteren in het Witte Huis. © Photo News

Defensie-expert Sven Biscop: “Biden moet nu rode lijn voor taliban trekken: ‘Als jullie dit toelaten, voeren wij gerichte acties uit’”

Terreurbeweging IS-K zal vermoedelijk niet internationaal toeslaan en Amerikaans president Joe Biden kan de hypocriete kritiek van zijn Republikeinse tegenstanders naast zich neerleggen. Wel had hij de aftocht van de Amerikaanse troepen beter moeten plannen. Nu moet hij vooral verhinderen dat Afghanistan een thuishaven voor terrorisme wordt, en dat zal overleg met de taliban vergen. “Na twintig jaar kunnen we enkel hopen dat het land snel stabiliseert, al is het met een regime dat het onze niet is”, meent defensie-expert Sven Biscop (UGent/Egmont Instituut). Hij heeft er goede hoop op dat de taliban lessen heeft getrokken uit hun strategische fouten.

16 reacties

  • jean pierre leemans

    3 jaar geleden
    Zij gaven de taliban ,de gelegenheid om het land over te nemen Het beste is,om met hen samen te werken en officiele relaties aan te gaan
  • Gerard Braeckmans

    3 jaar geleden
    Hoe dan ook: overal waar de Amerikanen komen wordt het een puinhoop.
  • Valentijn Jacobs

    3 jaar geleden
    Ze zouden beter schrijven, Amerika geeft massaal wapens en technologie zomaar aan de Taliban, omdat ze er op die manier zeker van zijn dat ze wapens en onderhoud ervan verder kunnen leveren om IS te bestrijden, en achter de schermen zitten IS en Taliban samen koffie te drinken, met Trump zou het zeker niet waar geweest zijn, want zijn plan van terugtrekking was van een heel andere aard.
  • yves van tongelen

    3 jaar geleden
    ik zag het op voorhand gebeuren, oei biden, binnen dit en een jaar is het overal oorlog, ben gelijk aant krijgen
  • John Doe

    3 jaar geleden
    Trump tweete dat hij eerst de kazernes ging bombarderen en dan de troepen ging weg halen, sommigen vinden dat blijkbaar een goed idee?