Renaissancekunstenaar Michelangelo was 1,60 meter groot, zo verklappen zijn schoenen en pantoffels

Michelangelo Buonarroti, een van de grootste kunstenaars van de Renaissance, mat 1,60 meter. Dat hebben twee Italiaanse wetenschappers nu met zekerheid kunnen vaststellen na grondig onderzoek van schoenen en pantoffels die al die tijd in de woning van de kunstenaar in Firenze bewaard zijn gebleven.

We wisten al uit verschillende historische bronnen dat de Italiaanse beeldhouwer en schilder uit de Renaissance Michelangelo Buonarroti (1475-1564) niet van de grootsten was. Maar dat is nu wetenschappelijk bevestigd door een onderzoek van een paar van zijn schoenen, een paar lederen pantoffels van zeer eenvoudige makelij, Ć©n een al even spartaanse enkele pantoffel (de andere van het paar is verdwenen in 1873). Het schoeisel is al die tijd bewaard in het huis van Buonarroti in Firenze.

De meester van de PietƠ moet 1,60 meter groot zijn geweest. Dat is het besluit van een onderzoek van twee Italiaanse wetenschappers: paleontoloog Francesco M. Galassi en juridisch antropologe Elena Varotto van het onderzoekscentrum FAPAB in Avola op het eiland Siciliƫ.

Hoewel er geen koolstofdatering is uitgevoerd ā€“ die zou schade aan het schoeisel hebben toegebracht ā€“ kon experte in kostuumgeschiedenis Elisa Tosi Brandi, van de universiteit van Bologna,Ā  bevestigen dat de stijl en de materialen van de schoenen en pantoffels overeenkomen met schoeisel uit de periode waarin de artiest leefde.

PietĆ  - Michelangelo Buonarroti

Onsterfelijk

Michelangelo is onsterfelijk geworden door de vele kunstwerken die hij in zijn lange leven maakte, waaronder zijn beeld van David, de monumentale beschildering van de Sixtijnse kapel in Rome, en het PietĆ -beeld in de Sint-Pietersbasiliek, dat de treurende Maria voorstelt met het dode lichaam van Jezus op haar schoot, vlak na de kruisafname.

Michelangelo is in Rome overleden op 18 februari 1564, in zijn woning aan de Piazza Macel de' Corvi. Die bestaat nu niet meer: ze moest plaats maken voor het monument voor koning Victor Emanuel II, het Vittoriano, ook bekend onder de bijnamen ā€œde slagroomtaartā€ of ā€œhet schrijfmachienā€.

Il Vittoriano, Rome

De kunstenaar was bijna 89 jaar toen hij stierf. In de dagen voor zijn dood was hij nog aan het werken aan de PietĆ  Rondanini, een onafgewerkt beeldhouwwerk van een staande Maria die het lichaam van Christus ondersteunt. Het beeld is nu te bezichtigen in Milaan.

Het was Michelangeloā€™s neef Lionardo die zijn lichaam van Rome liet overbrengen naar Firenze. Daar is hij met veel eerbetoon begraven in de basiliek van Santa Croce. Hij rust daar nog altijd bij het monumentale grafmonument, ontworpen door Giorgio Vasari.

Grafmonument van Michelangelo in de Basiliek van Santa Croce, Firenze.

Het onderzoek van de twee Italiaanse wetenschappers is nog niet afgerond. Het zou ook licht kunnen werpen op de gezondheidstoestand en de doodsoorzaak van Michelangelo, die op veel punten nog altijd onopgehelderd zijn.Ā 

Meest gelezen