zaterdag 28 augustus 2021 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Rudi De Latter

Vastgoed

Stormloop op kustappartementen, maar prijsstijging blijft beperkt

Oostende

In de West-Vlaamse kustgemeenten zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar 39 procent meer appartementen verkocht dan vóór de coronacrisis, in de eerste jaarhelft van 2019.

Appartementen aan de kust zijn hot, blijkt uit een studie van de notarisfederatie. Notaris Bart Van Opstal ziet een dubbele verklaring: “Door de coronacrisis is er minder interesse in de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland. Bovendien kiezen heel wat be­leggers voor een veilige investering in vastgoed.”

Resultaat: in het eerste halfjaar van 2021 vielen er in de kustgemeenten bijna 39 procent meer vastgoedverkopen te noteren dan in 2019. In vergelijking met 2020 is er zelfs een stijging met 47,5 procent, maar dat cijfer is vertekend door de impact van de lockdown in het voorjaar van 2020. In ieder ­geval ligt de vastgoedactiviteit veel hoger aan de kust dan in de rest van het land. Voor heel België zien de notarissen een toename van het aantal woningverkopen met 16,7 procent (tegenover 2019).

Drie slaapkamers

De grote vraag naar appartementen geldt voor alle kustgemeenten, maar vooral in Heist (+72,1 procent) en Nieuwpoort (+68,5 procent) is er sprake van een heuse stormloop van kandidaat-kopers. “In Heist is de vraag naar duurdere appartementen zelfs groter dan het aanbod”, zegt notaris Van Opstal.

‘De kopers gaan op zoek naar grotere appartementen, met grote terrassen en drie slaapkamers, en hechten extra belang aan de ligging’ Bart Van Opstal   Notaris

Hoe dat komt? “De kopers van een kustappartement zijn in deze coronatijden veeleisender geworden. Ze gaan op zoek naar grotere appartementen, met grote terrassen en drie slaapkamers, en hechten extra belang aan de ligging van het appartement. De gemeenten die een aanbod hebben dat beantwoordt aan deze verwachtingen, zien het aantal vastgoedtransacties het meeste stijgen.”

Het beperkte aanbod aan appartementen met drie slaapkamers maakt dat de prijzen ervan flink stijgen, meldt de notarisfederatie: +13,1 procent tegenover vorig jaar. Gemiddeld betaalt u er 511.000 ­euro voor. Bij appartementen met twee slaapkamers steeg de prijs ­tegenover 2020 met gemiddeld 5,7 procent (tot gemiddeld 309.000 euro). En bij eenkamerappartementen ligt de verkoopprijs zelfs iets lager dan vorig jaar: -0,3 procent (gemiddeld 184.000 euro).

Ouder wordt goedkoper

Het is niet de enige kanttekening die notaris Van Opstal maakt: “De kust kent een vastgoedmarkt met twee snelheden: door de hoge vraag en de stijgende bouwkosten stijgen de prijzen van de nieuwbouwappartementen. De prijzen van de oudere appartementen ­volgen deze stijging niet en tonen eerder een dalende lijn. Die twee tendensen compenseren elkaar gedeeltelijk. Ook de ligging van het appartement – aan de dijk of in het achterland – bepaalt in sterke mate wat de kopers bereid zijn te be­talen.”

 

Het eindresultaat van al die ­parameters: de gemiddelde prijsstijging voor een appartement aan de kust is beperkt gebleven tot 4,1 procent. Over alle soorten appartementen en alle kustgemeenten heen betaalt u er gemiddeld 299.000 euro voor. Maar dat kustgemiddelde is ­natuurlijk relatief, want de prijzen variëren sterk van gemeente tot ­gemeente. Zo kost een appartement in Knokke gemiddeld 593.000 euro. Dat is driemaal duurder dan in Bredene (199.000 euro). In die kustgemeente naast Oostende is er zelfs sprake van een algemene prijsdaling op de markt.

Appartementen op de zeedijk kosten in Knokke gemiddeld bijna 880.000 euro. Die werden hier 12 procent duurder. In het naburige Heist is de prijs van de appartementen op de zeedijk zelfs met 19 procent gestegen, tot net boven 600.000 euro. In Oostende en ­Koksijde zijn appartementen op de dijk dan weer goedkoper geworden.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws