Videospeler inladen...

Een massa festivals, noorderlicht in Antwerpen én wandelen met Sien Eggers: weekend vol cultuur met deze tips 

Het laatste weekend van augustus betekent meteen ook de start van het nieuwe cultuurseizoen, terwijl er ook nog opvallend veel zomerfestivals geprogrammeerd staan. Het wordt een weekend vol cultuur; met deze tips van onze cultuurman Joris Vergeyle weet u waarheen. 

Cultuurweekend in Antwerpen (én Hasselt)

De Cultuurmarkt is niet meer, leve het Cultuurweekend! Antwerpen geeft nog altijd het startsein voor het nieuwe cultuurseizoen, dit keer niet meer met een groots opgezette markt, maar wel met toonmomenten en smaakmakers van zowat alle Antwerpse cultuurinstellingen. 

Er zijn vier routes die je te voet kan volgen, met een plannetje in de hand. Liever lui dan moe? Een toeristentram verbindt verschillende plekken met elkaar.  Wij tippen alvast de open repetitie van "Giselle" bij Ballet Vlaanderen, zaterdag om 11.30 uur en om 12.30 uur. Reserveren is niet nodig.

In Hasselt kan je zaterdag voor de 10e keer naar de culturele avondmarkt "Boulev'Art". Kunstenaars, ambachtslui en andere creatievelingen gunnen ons een blik achter de schermen. Etsen, juwelen maken, hout bewerken of kantklossen: het gebeurt allemaal voor je ogen. 

Spektakel in Aalst en Aartselaar

Vuurvreters gesignaleerd in Aartselaar! Niet de pikante snack, wel de artiesten van Vuurmeesters. Vanaf 21 uur zaterdagavond kan je het vuurspektakel meemaken, met een vuurparade en verschillende vuurinstallaties.  Vijf keer het woord vuur in één paragraaf, de boodschap lijkt duidelijk: het wordt warm aan het Laar in Aartselaar.  

Meer spektakel in Aalst, waar het laatste weekend van het circusfestival Cirk! is gestart. Voor sommige voorstellingen moet je tickets reserveren, maar er zijn ook heel wat artiesten die hun kunsten gratis tonen. Op de Grote Markt is het nagelbijtend wachten tot er iemand van de luchtbrug valt, terwijl je Nellie het nijlpaard voorbij ziet paraderen.

Bekijk hier de tocht van Nellie het nijlpaard, een creatie van het Nederlandse gezelschap Teatro Pavana:

Videospeler inladen...

Festival, festivaller, festivalst

Eind augustus dooft de festivalzomer normaalgezien uit, maar niet in dit coronajaar. Door het zomerplan van het Overlegcomité en de recente versoepelingen beleven we nog een paar drukke festivalweekends.

Hoe zit het ook alweer?

Vanaf 13 augustus kunnen massa-evenementen met maximaal 75.000 bezoekers weer, voor bezoekers die hersteld zijn na een coronabesmetting, 2 weken volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Dat zijn de voorwaarden die gekoppeld zijn aan het Covid Safe Ticket, dat festivalgangers samen met hun identiteitskaart en toegangsticket moeten voorleggen.

Deze regeling leek goed nieuws voor Tomorrowland, dat zijn beide festivalweekends van juli had uitgesteld naar eind augustus en begin september. Maar het dancefestival trok er uiteindelijk zelf de stekker uit, omdat de burgemeesters van Boom en Rumst geen vergunning wilden geven aan de organisatie. Geen Tomorrowland dus dit weekend, maar welke meerdaagse festivals staan er wél op de agenda?

© Gil Plaquet

Het gratis stadsfestival Maanrock in Mechelen is een zekerheid eind augustus. Dit jaar in een aangepaste formule: “Maanrock in het park”. Het festival wijkt van het stadscentrum van Mechelen uit naar verschillende kleinere locaties (onder meer de Kruidtuin) waar minder volk is toegelaten, om de bezoekers beter te spreiden.

In de categorie “uitstel maar geen afstel”: het gratis wereldfestival Sfinks Mundial XL in Boechout, dat normaal eind juli wordt georganiseerd. De organisatie koos het zekere voor het onzekere, met succes.  Ook Gladiolen in de Kempense gemeente Olen is uitgesteld, van eind mei naar eind augustus. Onder de naam Gladiolen Oogst zijn er nog tot zondag concerten voor 2.000 bezoekers.

Traditioneel is er ook Buikrock in het West-Vlaamse Deerlijk. Niet toevallig de thuishaven van ereburger en zanger Niels Destadsbader, want het meerdaagse festival is ontstaan uit het plan om Destadsbader daar zelf op het podium te krijgen. En jawel, hij staat opnieuw op de affiche, naast andere Vlaamse vedetten als Bart Peeters, De Kreuners en Clouseau.

Nieuw in festivalland: Gate, een Brussels festival van de organisatoren van Couleur Café in Anderlecht. Dat driedaagse festival in de schaduw van het Atomium is er normaal eind juni, maar werd ook jaar opnieuw geannuleerd. De programmatie op Gate is erg uiteenlopend, al kan Brusselse hiphopheld Zwangere Guy natuurlijk niet ontbreken. 

En tenslotte helemaal terug van weggeweest: Rock Ternat, dat er na een crowdfundingsactie voor het eerst sinds 2013 weer staat, met op zaterdag Brihang en de lokale helden van Black Box Revelation, afkomstig uit het naburige Dilbeek. Heropstarten in een coronajaar? Dat noemen ze knaldrang. 

Op wandel met Sien Eggers

Wie dit weekend wandelt in het Heuvelland of in Ichtegem kan via QR-codes gratis een nieuw verhaal beluisteren van Hugo Matthysen, verteld door Sien Eggers.  Het gaat om twee nieuwe wandelingen in het kader van Te Gek!?. De verhalen bij de Belcanto Route en de Te Gekke Tramstatieroute blijven zeker een jaar beschikbaar, maar waarom wachten?

Beluister hier Sien Eggers, alias Nicole:

Kunstroutes in Deinze, Mullem en Watou

Wie voorlopig nog geen mensenmassa's wil opzoeken, maar wel wil genieten van kunst en cultuur kan nog twee weekends terecht in Watou, tegen de Franse grens. Maar ook in Oost-Vlaanderen zijn er dit weekend verschillende kunstroutes die de moeite waard lijken.

In en rond het kasteel Ooidonk - een prachtige waterburcht in Deinze - is er "Let's get out", een initiatief van kunsthandelaar Francis Maere. Hij selecteerde meer dan 30 bekende namen, zoals Arne Quinze, maar ook opkomend talent, zoals Sofie Muller. Zij kregen carte blanche om hun werk op het terrein te tonen.

20 kilometer noordwaarts is er "Pass 2021", een kunstroute in de Vlaamse Ardennen, bedacht door kunstenaar Kris Martin. Martin woont zelf in de streek en leidt ons op een wandeling van zo'n 11 kilometer langs de mooiste plekken en de meest interessante kunstenaars. 

Wegdromen bij het noorderlicht

Nog één extra tip in Antwerpen om af te sluiten, want de meest bijzondere plek om 's avonds te vertoeven, is het Theaterplein. De Zomer van Antwerpen tovert het dak van het plein nog twee dagen om tot een plek waar je het noorderlicht, of Aurora Borealis, kunt meemaken. Voor een keer heeft het niets te maken met de opwarming van de aarde, maar draait het enkel om de schoonheid van het mythische poollicht. Het gratis spektakel start om 21 uur en loopt tot middernacht, reserveren is niet nodig. Prettig weekend!

Bekijk hier hoe de Zwitserse kunstenaar Dan Acher het noorderlicht "opwekt" in Antwerpen, de voorbijgangers zijn alvast onder de indruk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen