Jeffrey Gorissen en Sam Bammens.  ©  Boumediene Belbachir

Hasseltse studenten balen: lancering van SpaceX-raket met hun experiment aan boord uitgesteld door slecht weer

Zaterdagochtend zou, aan boord van de SpaceX CRS 23, een unieke kwantummagnometer van het UHasselt-studentenproject Oscar-Qube de ruimte ingeschoten worden. Maar het slechte weer op de lanceerbasis van Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida zorgde voor een beetje trieste ontknoping van de ochtend. Zondagochtend volgt een nieuwe poging om het toestelletje de ruimte in te krijgen. Daar moet het toestel het magnetische veld rond de aarde in kaart brengen.

Dirk Jacobs

“Voor ons een hele eer”, zegt teamleider van Oscar-Qube, Jaroslav Hruby. “Met hun project wonnen we de Orbit Your Thesis van ESA, binnen 10 Europese projecten van universiteitsstudenten.”

De unieke kwantummagnometer Oscar-Qube. ©  Boumediene Belbachir

Het Oscar-Qube project is het eerste studentenptoject dat naar het ISS gelanceerd wordt”, zegt Nagel Savage van ESA. “Dit moet erg speciaal zijn, want zelfs voor de ruimtevaartindustrie is zoiets bouwen een serieuze uitdaging.”

Twee UH-ingenieursstudenten zijn, door ESA geselecteerd om aan de slag te gaan bij het Europese ruimteagentschap. “Een droom die werkelijkheid wordt”, zegt Jeffrey Gorissen die samen met Sam Bammens aan de slag kan.

 ©   Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer