©  ISOPIX

Gebruikte Belgische politie dan toch controversiële gezichtsherkenningssoftware die in strijd is met privacyregels?

Bron: Buzzfeed

Volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed heeft de Belgische federale politie al meer dan honderd keer gebruikgemaakt van de gezichtsherkenningssoftware Clearview AI. Die software is in strijd met de GDPR. De federale politie ontkent deze software te hebben gebruikt en heeft geen plannen om dat te doen, klinkt het.

Binnen enkele seconden iemand identificeren. Dat is wat de software van Clearview doet. Het vergelijkt de foto van een verdachte persoon met miljarden foto’s op sociale media en kan zo binnen enkele seconden met een identificatie komen. Maar door die beelden te gebruiken heeft Clearview de gebruiksregels van Facebook en LinkedIn geschonden, dat zegt de Hamburgse Gegevensbeschermingsautoriteit. Ook de Europese GDPR-wetgeving zou daarmee overtreden worden.

Uit data die Buzzfeed begin 2020 kon inkijken zouden politiediensten, juridische instellingen, universiteiten en departementen Binnenlandse Zaken van over heel de wereld samen bijna 14.000 zoekopdrachten ingegeven hebben met behulp van de Clearviewsoftware. Ook Belgische politiediensten stonden op die lijst. Maar dat werd toen door de regering ontkent. Interpol daarentegen gaf wel toe dat enkele officieren gebruik hadden gemaakt van een gratis proefabonnement.

Ondertussen heeft Buzzfeed een meer gedetailleerde lijst kunnen maken van overheidsinstanties en politiediensten die de software zouden gebruikt of getest hebben voor februari 2020. Het zou gaan om 88 instellingen in 24 landen. Daaronder dus ook de Belgische federale politie. Uit het onderzoek van Buzzfeed blijkt dat zij tussen de 101 en 500 opzoekingen zouden gedaan hebben.

“Federale politie gebruikte software niet”

In een reactie zaterdag herhaalt de Federale Politie weten dat ze de software niet gebruiken. Ook bij een rondvraag bij de directeurs van verschillende afdelingen is voorlopig nog geen nieuwe informatie naar bovengekomen, zegt een woordvoerder.

Vorig jaar in mei ontkende het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) al dat Clearview niet gebruikt werd door Belgische politiediensten. Het COC zei toen ook dat het niet uitgesloten was dat “een individuele politieambtenaar de dienst of een proefversie ervan persoonlijk heeft gebruikt”.

Vandaag klinkt het anders: “Gezien de nieuwe gegevens in het artikel heeft het COC dit onderzoek heropend met een nieuwe vraag aan de commissaris-generaal”, zegt Frank Schuermans, lid-raadsheer van het COC, aan De Standaard.

 (sgg, adm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER