De familie Van Hoo(ey)donck, met vlak onder de ‘W’ van In de Wandeling Guy Van Hoeydonck en centraal vooraan Paul Van Hoeydonck en Edwig Van Hooydonck.  ©  kristin matthyssen

Nazaten van Jacob Thomas Van Hooydonck uit 1578, onder wie bekende kunstenaar en wielrenner, ontmoeten elkaar dankzij het speurwerk van Guy (73)

Halle-Zoersel -

Van een familiereünie gesproken: omdat hij in coronatijd niet veel om handen had, pluisde Guy Van Hoeydonck (73) uit Sint-Antonius (Zoersel) zijn stamboom uit. Hij kon teruggaan tot 1578 toen ene Jacob Van Hooydonck uit Teteringen bij Breda zich in Wuustwezel vestigde. Nazaten van deze stamvader, met onder meer kunstenaar Paul Van Hoeydonck (95) en wielrenner Edwig Van Hooydonck (55), kwamen zaterdag samen in afspanning In de Wandeling in Halle-Zoersel bij… Nadine Van Hoeydonck.

Kristin Matthyssen

Alle Van Hooydoncken, Van Hoeydoncken en Van Hoydoncken samenroepen was een beetje té veel hooi op de vork, daarom stuurde Guy uitnodigingen uit. Een dertigtal mensen blies verzamelen bij Nadine Van Hoeydonck, uitbaatster van In de Wandeling in Halle-Zoersel, die nog familie is van Guy. Want als je ver genoeg teruggaat in de tijd, is er tussen al die verschillende schrijfwijzen van Van Hooydonck wel degelijk een bloedband. Het grappige was dan ook dat alle aanwezigen uit dezelfde genenpoel afkomstig waren, maar de meesten elkaar voor het eerst zagen.

“Ik vond het wel interessant om op de uitnodiging in te gaan”, zei wielrenner Edwig Van Hooydonck, terwijl hij zijn kwartierstaat bestudeerde, want elke aanwezige kreeg een overzicht van zijn voorvaderen in rechte lijn. “Vijf jaar geleden is er ook eens een Van Hooydonck-reünie in Kalmthout geweest. Een mens is toch geïnteresseerd in zijn roots hè? Ik wist al dat de meeste Van Hooydoncken tussen Westmalle en Breda wonen. Ik lees hier nu dat mijn betovergrootvader Dominicus in 1842 vanuit Zundert is gekomen, om te trouwen met iemand uit Nieuwmoer. Ik ben als geboren Gooreindenaar dus dicht bij mijn roots gebleven.”

Nadine Van Hoeydonck van In de Wandeling met de familietaart. ©  kristin matthyssen

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck (95) uit Wijnegem, als maker van Fallen Astronaut de enige sterveling met een kunstwerk op de maan, was hélemaal verbaasd toen hij de uitnodiging kreeg. “Ik dacht dat ik de enige Van Hoeydonck was. Mijn grootvader was een Van Hoeydonck, mijn grootmoeder kwam uit een betere Franstalige familie. Er was een standsverschil dat zich liet voelen. Ik ben enig kind en weet heel weinig over mijn voorvaderen langs vaderskant. Ik dacht dat ik de enige was en nu blijkt dat ik een héél grote familie heb.”

Initiatiefnemer Guy Van Hoeydonck (73) uit Sint-Antonius beet zich in de coronaperiode vast in zijn stamboom. “We konden toch niet op reis of op café. We vormen een heel oud ras. De eerste keer dat onze naam verschijnt was rond het jaar 1000 bij een kardinaal! De verste zékere voorvader van onze clan was Jacob Thomas Van Hooydonck die rond 1578 geboren is en van Teteringen bij Breda naar Wuustwezel verhuisde, waar hij in 1664 overleed.”

“Deze Jacob is op latere leeftijd nog een tweede keer getrouwd, met een joeng poepke”, vult Robert Van Hoeydonck (74) uit Wuustwezel aan. “Hieruit werd Cornelius Van Hoeydonck geboren in 1638, waar de meesten hier van afstammen.”

Edwig Van Hooydonck bestudeert zijn kwartierstaat. © kristin matthyssen 

Het verschil in schrijfwijze komt volgens de heren omdat vroeger geboorten vaak fonetisch genoteerd werden. “In de Antwerpse rand is het vaak Van Hoeydonck, in Kalmthout zeggen ze Van Hooydonck met lange ‘oo’ en in Wuustwezel wonen veel Van Hoydoncken met korte ‘o’.”

In de stamboom zitten hoefsmid en landbouwer als dominante beroepen. En ook zeker één held, die het leger van de hertog van Alva uit Wuustwezel kon verdrijven door de volledige veestapel af te staan, maar zo verhinderde dat de boerderijen werden platgebrand en de vrouwen verkracht.

Ook Marleen, de echtgenote van kunstenaar Paul Van Hoeydonck, vindt het een mooi initiatief. “Als je zoals Paul alles meer vanuit de kosmos bekijkt, is 500 jaar niks.”

Nadine en Paul Van Hoeydonck met in het rood Marleen, de echtgenote van de kunstenaar. ©  kristin matthyssen

“Wie moet er een broodje van ‘ons Nadine’?”, riep Guy Van Hoeydonck, want de uitbaatster van In de Wandeling trakteerde met broodjes en een grote familietaart met ‘Van Hoeydonck’ op.

Wat het helemaal speciaal maakt, maar waar de Van Ho(oey)doncken zelf niet bij stil hadden gestaan, was dat de unieke reünie plaatsvond op een plaats die op de toponymische kaarten bekend staat als… Hooydonck, met de straten Hooidonck in Zandhoven en Hooidonkeinde in Halle vlakbij.

De reünie vond plaats onder de goedkeurende blik van de opgezette Blonde d’Aquitainestier Daniel. ©  kristin matthyssen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER