Plaatje van deze steen verkocht voor 1,1 miljoen euro

Een plaatje van een steen is gekocht voor 400 ether, een tegenhanger van de bitcoin. Omgerekend had de anonieme koper meer dan een miljoen euro over voor de illustratie.

De steen maakt onderdeel uit van een serie aan plaatjes: EtherRocks. Het zijn simpele tekeningen van rotsen. Gebaseerd op een rage uit de jaren 70: de ‘huisdiersteen’.

Los van het feit dat ze steeds een ander kleurtje hebben, zijn ze bijna allemaal hetzelfde. De bruine rots hieronder bracht 1,1 miljoen euro in het laatje: een record voor een plaatje uit deze reeks.

Beperkte oplage

Er zijn 100 stuks gemaakt. Juist die beperkte oplage zorgt ervoor dat ze populair zijn en dat mensen er in speculeren. Het plaatje van de rots is een zogeheten NFT (non-fungible token). Dat is een digitaal eigendomsbewijs, waaruit blijkt dat de koper de eigenaar is van een of ander digitaal werk.

Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een muziekalbum, een digitaal kunstwerk of zelfs een post op sociale media. Zo werd bijvoorbeeld de allereerste tweet ooit verkocht als NFT. Door een NFT aan te schaffen word je eigenaar van een digitaal product, zonder dat je daarmee ook speciale rechten krijgt. De maker heeft dus nog steeds de auteursrechten.

Door het dak

De waarde van die gekleurde rotsen schiet de afgelopen dagen door het dak. In het weekend betaalde je voor een plaatje nog geen 300.000 euro, twee weken geleden nog geen 90.000 euro.

Waar de prijzen goed voor zijn? Volgens de website hebben deze virtuele stenen ‘geen doel’. “Behalve er zijn om gekocht en verkocht te worden en jou een trots gevoel te geven om eigenaar te zijn van 1 van de slechts 100 stenen in het spel.”

Kritiek

Een van die 100 eigenaren is Justin Sun, de baas van een cryptoplatform. Hij kocht een plaatje voor een half miljoen euro. Daar kreeg hij gratis een bak aan kritiek bij.

Goed doel

Op Twitter laat hij trots weten dat hij honderdduizenden dollars heeft stukgeslagen aan het plaatje. Veel vragen zich af of hij het niet gewoon aan een goed doel had kunnen geven.

Overigens geeft hij wel vaker veel geld uit aan iets simpels. Naast een smak geld voor een illustratie betaalde hij vorig jaar ruim 4 miljoen euro voor een lunch. Al was die wel met beleggingsgoeroe Warren Buffett.

Lees ook:

Meer