Kredietverstrekking kijkt ook steeds meer naar artistieke wereld

Kunst kan voor zijn eigenaars niet alleen een verzamelobject of een belegging zijn, maar biedt tevens ook talrijke mogelijkheden voor de financiering van allerlei doelstellingen. Dat zegt Philip Hoffman, topman van het bedrijf Fine Art Group, dat artistieke werken als onderpand voor leningen tussen 1 miljoen dollar en 150 miljoen dollar aanvaardt.

Meestal worden volgens Hoffman leningen toegekend die tot maximaal de helft van de totale waarde van het onderpand kunnen oplopen.

Passie en investering

Twee of drie decennia geleden was het idee om beeldende kunst te gebruiken als een manier om rijkdom te vergroten vrij ongehoord. Sindsdien is beleggen in kunst echter snel een populaire manier geworden om beleggingsportefeuilles over de hele wereld te diversifiëren.

De kunstbeurs Art Basel benadrukte dat dit jaar 67 procent van de klanten hun aankoop uitsluitend zagen als een investering om rijkdom verder te laten groeien.

“Sommige klanten en investeerders kopen kunst van museumkwaliteit, slaan het werk op en realiseren later een verkoop met winst, zonder het voorwerp ooit te hebben gezien”, stelt Hoffman.

“Toch hoeven passie en investering bij beleggingen in kunst elkaar niet uit te sluiten. Veel klanten blijken immers bijzonder goed geïnformeerd over de voorwerpen die ze aankopen en maken gebruik van deskundig advies om een artistieke transactie te doen.”

Kredietverstrekking

Maar Hoffman benadrukt dat kunstwerken over de hele wereld ook steeds meer bij de kredietverstrekking worden betrokken. “Kunsthandelaars, collecties en galerijen nemen vaak leningen op hun kunst om kapitaal vrij te maken, zodat ze hun bestaande collecties uit te kunnen breiden”, voert Hoffman aan.

“Maar ook particuliere verzamelaars, familiale stichtingen of fondsen dienen zich met gelijkaardige motieven bij de kredietverstrekkers aan.”

De kredietverstrekking hoeft echter ook niet louter aan de kunstwereld te zijn gelinkt. “Vaak worden leningen op kunstwerken genomen om de groei van een commerciële onderneming te ondersteunen”, weet Hoffman. “Met deze leningen kunnen klanten met hun kunstcollecties kapitaal vrijmaken om bedrijfsuitbreidingen te financieren en andere investeringsprojecten na te streven.”

Hoffman getuigt dat de Fine Art Group vooral met impressionistische, moderne en hedendaagse schilderkunst en beeldhouwwerken als onderpand werkt. “Deze genres zijn meer ingeburgerd op de internationale markt, waardoor het onderpand gemakkelijker kan worden aanvaard”, benadrukt hij.

Ook Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn recent in de kunstwereld snel een modewoord geworden. Hoewel dit type kunstmarkt een periode van groei doormaakt, waarschuwt Hoffman dat de risico’s bij deze werken moeilijk exact kunnen worden gekwantificeerd om een financiële zekerheid voor klanten en investeerders te garanderen.

(jvdh)

Meer