©  EPA-EFE

Straffe stoot in de Vuelta: Rafal Majka wint bergrit na ongelooflijke solo van bijna 90 kilometer

De vijftiende etappe van de Vuelta is op bijzonder fraaie wijze gewonnen door Rafal Majka. De Pool van UAE Team Emirates sprong weg op de eerste helling van de dag en liet op zo’n 86 kilometer van de finish zijn medevluchter Fabio Aru achter. Ondanks druk van de achtervolgende Steven Kruijswijk hield Majka het vol tot op de streep: een bijzonder straf nummer.

Sam Varewyck

De renners kregen in etappe vijftien opnieuw een bergrit voor de kiezen. Met de Alto de la Centenera (1ste), Puerto Pedro Bernardo (2de), Puerto de Mijares (1ste) en Puerto San Juan de Nava (3de) moesten vier hellingen overwonnen worden. De top van die laatste lag op enkele kilometers van de finish in El Barraco.

Een grote groep van zo’n 25 renners reed al vroeg in de 197,5 kilometer lange etappe weg. Daarbij ook een Belg: Mauri Vansevenant reed zich opnieuw in de kijker, maar de groep kreeg geen vrijgeleide. Zo’n 50 kilometer verderop had het peloton alle vluchters alweer bij de lurven gegrepen.

Jonge Belg springt mee

Op de Alto de la Centenera ging een volgende groepje aan. Rafal Majka en Fabio Aru - toch twee bekende namen - kregen zowaar het gezelschap van een Belg: de 21-jarige neoprof Maxim van Gils van Lotto-Soudal. Van Gils moest echter al snel afhaken. Majka en Aru stoomden samen door, een groepje van zo’n twintig renners ging in de achtervolging. Intussen regende het ook opgaves: ex-rodetruidrager Kenny Elissonde gaf er de brui aan, net zoals het Ecuadoraanse trio Carapaz-Narvaez-Caicedo.

Op de Puerto de San Bernardo achtte Majka zijn moment gekomen. De Pool loste Aru op enkele kilometers van de top en ging op 86 kilometer van het einde solo. Vanuit de achtergrond kwam er reactie: Steven Kruijswijk sprong weg bij de andere achtervolgers en ging alleen op zoek naar Majka. Dat leek aanvankelijk goed te gaan aflopen, want Kruijswijk kwam al snel op minder dan twee minuten van de Pool. Tot ook zijn motor stokte.

Anderhalve minuut

Majka hield ook de stand op de laatste klim en kwam na een meesterlijke solo dus als eerste over de meet in El Barraco. Een bijzonder nummer van de Pool, die eerder ook al twee bergtruien en twee etappes in de Tour won en in 2015 nog derde werd in deze Vuelta. Steven Kruijswijk werd tweede op 1’27”.

Bij de favorieten werd er niet al te veel gebikkeld zondag. Odd Christian Eiking behield zijn rode leiderstrui zonder grote problemen. Adam Yates slaagde er wel in om weg te springen van de andere favorieten en won een vijftiental seconden terug.

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen