Coronablog - De Lijn zet 413 extra bussen in, deel van de wintercollectie loopt vertraging op omdat havens geblokkeerd zijn

De Lijn schakelt bij het begin van het nieuwe schooljaar privébussen in. Een deel van de wintercollectie geraakt niet in de kledingwinkels. En het testdorp TestCovid in Antwerpen sluit komende zondag. "Het is tijd om volledig over te schakelen op testen bij de huisarts, triagepunten of laboratoria", klinkt het. Volg het belangrijkste coronanieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Opnieuw extra privébussen in september

De Lijn zet tijdens de maand september opnieuw extra bussen in tijdens de spitsuren op schooldagen. Op die manier worden de leerlingen beter gespreid over de verschillende bussen, wat het risico op coronabesmettingen verlaagt.  

Er worden 413 privé-autocars ingezet. Voor deze extra bussen trekt de Vlaamse regering 4,6 miljoen euro uit. Of er ná september nog extra bussen worden ingezet, zal afhangen van de vaccinatiegraad van jongeren. 

De bussen zijn voor alle duidelijkheid toegankelijk voor iedereen, dus niet alleen voor schoolkinderen. Het is de bedoeling dat de privébus met een opschrift "versterkte rit" achter de bus van De Lijn rijdt, dezelfde route volgt en stopt aan dezelfde haltes. 

"Het journaal" reed vorig schooljaar met een privébus mee:

Videospeler inladen...

Deel wintercollecties geraakt voorlopig niet in winkels als gevolg coronacrisis

Een deel van de wintercollecties raakt voorlopig nog niet in de kledingwinkels als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De oorzaak? De aanvoer vanuit China en India hapert omdat havens er weer gesloten worden door corona en daardoor raken collecties geblokkeerd. Normaal worden de wintercollecties nu ongeveer geleverd, maar de levering van veel bestellingen is uitgesteld tot oktober. 

Er zal zeker nog voldoende aanbod zijn in de winkels, maar het is wel opnieuw slecht nieuws voor de sector. Winkels en ketens hadden hun hoop op dit najaar gesteld omdat de verkoop tijdens de vorige seizoenen ook al minder was, als gevolg van de beperkingen op het winkelen.

“Na drie slechte seizoenen door corona, waarbij we telkens met 30% minder omzet geëindigd zijn, hadden we onze hoop gezet op een relatief normaal najaar", legt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, uit. "We zien dat de zin om te shoppen bij consumenten teruggekomen is. We hebben een heel mooie collectie aan te bieden en we hopen natuurlijk dat die collecties niet te laat geleverd worden, want hoe later op het seizoen die geleverd worden, hoe moeilijker de verkoop wordt natuurlijk.” 

Aantal coronadoden in Israël stijgt tot meer dan 7.000

Sinds het begin van de covidpandemie zijn in Israël al 7.030 mensen om het leven gekomen na een besmetting met het coronavirus. Dat heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het land heeft daarmee de kaap van de 7.000 coronadoden gerond.

Het virus is in totaal ook al bij meer dan een miljoen inwoners vastgesteld. Er wonen ongeveer negen miljoen mensen in Israël.

Gisteren had Israël nog aangekondigd dat alle inwoners die ouder zijn dan 12 een derde dosis van het coronaviaccins kunnen krijgen. De minimumleeftijd voor het boostervaccin lag voordien op 30 jaar. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de derde prik nodig omdat de effectiviteit van het vaccin van Pfizer/BioNTech na zes maanden sterk begint af te nemen. Bovendien is de meer besmettelijke deltavariant nog altijd in opmars.

EU haalt VS en Israël van coronaveilige landen

De Europese Unie heeft de Verenigde Staten en Israël  geschrapt van de lijst van landen wier inwoners niet met inreisbeperkingen te maken zouden mogen hebben. Dat meldt de Raad van de EU.

Volgens die mededeling wordenook Noord-Macedonië, Montenegro, Libanon en Kosovo van de zogenoemde witte lijst gehaald. Reden daarvoor zijn het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus in die landen. 

De EU had de VS in juni toegevoegd aan de gemeenschappelijke lijst van derde landen wier inwoners opnieuw zonder beperkingen naar de EU kunnen reizen. Dat moest de toeristische sector een opsteker geven. De beslissing stuitte ook op kritiek omdat de VS hun grenzen nog steeds gesloten houden voor Europeanen.  

Op de lijst staan nu nog achttien landen. Onder meer voor reizigers uit Japan, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zuid-Korea zouden er geen inreisbeperkingen meer mogen gelden. 

De Europese lijst is een aanbeveling. Verscheidene lidstaten hebben afwijkende maatregelen.

Brussel vaccineert nu ook in winkels

Boodschappen doen, en in één keer jezelf ook laten inenten tegen het coronavirus. Dat kan sinds vandaag in Brussel, in en aan enkele grote winkels. Het Brussels Gewest probeert op die manier om meer mensen gevaccineerd te krijgen, want in vergelijking met Vlaanderen en Wallonië zijn nog altijd veel te weinig Brusselaars beschermd tegen corona.

Videospeler inladen...

Minister Weyts: "Een CO2-meter meldt het probleem, maar lost het niet op"

Nog twee nachtjes slapen en dan gaat het nieuwe schooljaar van start. Het eerste "normale" schooljaar na corona? Als het aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ligt wel. Hij wil alvast "zo normaal mogelijk" weer opstarten. Maar is dat wel veilig? Wat met niet-gevaccineerde leerlingen? En wat moeten scholen doen om het veilig te houden? 

Ontdek het allemaal hier:

Kom op tegen Kanker zet onlineverkoop azalea's voort

Voor het eerst in 27 jaar trekt het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker een dubbel jasje aan. Naast de traditionele verkoop van de bekende Gentse azalea's door vrijwilligers is er gedurende drie weken een onlineverkoop.

Voor de coronapandemie kon de fysieke verkoop vorig jaar niet plaatsvinden. Noodgedwongen bleef de actie tijdens het derde weekend van september beperkt tot een online-editie. Toen sloot de verkoop af op 1.353.541 euro.

"Dat was een succes. Daarom besloot de organisatie om het traditionele verkoopweekend met vrijwilligers aan te vullen met een onlineverkoop. Die start vandaag en loopt tot 19 september", geeft Kom op tegen Kanker mee.  

Maanrock in het Park ziet 35.000 bezoekers passeren

De aangepaste editie van Maanrock, Maanrock in het Park, lokte de afgelopen vier dagen 35.000 bezoekers naar Mechelen. Door de huidige coronamaatregelen zag het festival er dit jaar een beetje anders uit. "Maar dat kon de pret niet bederven", zegt Kristof Calvo, de voorzitter van mmMechelen Feest. "We voelden dat heel veel mensen stonden te popelen om te komen. Vrijdagavond barstte hier een bevrijdingsfeest los."

Lees hier meer:

Coronacertificaat nu ook verplicht voor 1,8 miljoen werknemers in Frankrijk

Vandaag gaat een nieuwe fase in voor de "pass sanitaire" of het coronacertificaat in Frankrijk. Die wordt nu ook verplicht voor een reeks werknemers, met name zij die in contact staan met klanten. Het gaat onder meer over personeel van restaurants, bioscopen, musea, attractieparken of de intercity- en hogesnelheidstreinen. In totaal 1,8 miljoen mensen, berekende BFMtv.

De coronapas was al verplicht voor de klanten zelf. Niet alleen de loontrekkenden, maar ook vrijwilligers en onderaannemers die in contact staan met het publiek, vallen onder de verplichting. Werkgevers in die sectoren krijgen nog tot 15 november de tijd om het certificaat van hun medewerkers te controleren. De werknemers riskeren als ultieme sanctie een schorsing van hun arbeidscontract.

De overheid gaat toezien op de controle door de werkgever. Volgens een woordvoerder van de regering zal men de eerste week nog "soepel en tolerant" omspringen met de verplichting. Maar nadien zouden er wel sancties kunnen volgen, zoals een administratieve sluiting.

Opnieuw Brusselse coronapatiënten in Vlaamse ziekenhuizen

Vanaf vandaag kunnen coronapatiënten vanuit Brussel worden overgebracht naar ziekenhuizen in Vlaanderen of Wallonië. De druk op de afdelingen intensieve zorg in Brussel wordt steeds groter. Bijna 40% van de covidpatiënten op intensieve ligt in Brussel. 

Solidariteit tussen ziekenhuizen laten spelen
directeur patiëntenzorg Sabine Siau

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst heeft intussen al 4 Brusselse patiënten opgenomen. Het is logisch dat Aalst Brusselse patiënten ontvangt, want er is nog meer plaats, zegt directeur patiëntenzorg Sabine Siau in "De ochtend" op Radio 1. “De bedoeling is om de solidariteit tussen ziekenhuizen te laten spelen, om te zorgen voor een goede spreiding en binnen Vlaanderen is er nog meer beschikbare bedcapaciteit. Het voordeel is dat we op die manier een betere kwaliteit van zorg kunnen bieden, maar ook gaan we ons zorgpersoneel zo niet weer meteen overbelasten.”

In Aalst verwachten ze wel nog een stijging in het aantal coronapatiënten, als gevolg van de vakantieperiode en de scholen die de deuren weer openen. Sabine Siau benadrukt ook dat de patiënten die nu nog in het ziekenhuis belanden in de meeste gevallen niet-gevaccineerde mensen zijn.

Betogers komen op straat in Berlijn, meer dan 2.000 agenten ingezet

In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben duizenden mensen gisteren betoogd tegen het coronabeleid. Ze zijn het niet eens met de geldende beperkingen, zoals het dragen van mondmaskers. Enkele demonstraties waren door de politie verboden. Meer dan 2.000 agenten werden ingezet.

(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Terug naar school: welke coronamaatregelen gelden er nog?

Woensdag gaat het nieuwe schooljaar van start voor leerlingen uit de lagere en middelbare scholen. Voor het derde schooljaar op een rij zal het coronavirus een impact hebben op ons onderwijs. Al proberen scholen langzaam maar zeker terug te keren naar het "oude normaal". Welke coronamaatregelen gelden er vanaf 1 september? We zetten het voor u op een rij.

Lees het allemaal in onderstaand artikel:

Cuba laat Chinees vaccin Sinopharm toe

Te midden van de tot nog toe ergste besmettingsgolf van de coronapandemie op Cuba, heeft het eiland voor het eerst een buitenlands coronavaccin ingezet. Tot nu toe vaccineerde Cuba alleen met zelf ontwikkelde entstoffen.

Volgens staatsmedia kreeg Cuba een donatie van China. In de provincie Cienfuegos is met de Sinopharm-vaccins een prikcampagne van start gegaan waarbij volwassenen twee dosissen van het Chinese vaccin krijgen, met een tussenpoos van 21 dagen, en tot slot nog één dosis van het Cubaanse vaccin Soberana Plus. 

Testdorp Antwerpen bereikt "doel" en sluit op zondag 5 september

Het Antwerpse testdorp TestCovid sluit op 5 september definitief de deuren. Eerder verhuisde het al van de site Spoor Oost naar de Wilrijkse Pleinen om meer plaats te bieden aan vaccinatiedorp VacCovid. Volgens de stad Antwerpen en ziekenhuisnetwerk ZNA zijn de doelstellingen bereikt en is het nu tijd om volledig over te schakelen op testen bij de huisarts, triagepunten of laboratoria.

TestCovid zal deze week allicht nog de grens van de 200.000 uitgevoerde PCR-testen overschrijden, maar volgende week is het dus voorbij. "Dertien maanden na de opening zijn de doelstellingen bereikt: de druk weghouden van de eerstelijnszorg en mensen testen die nog niet de kans hadden om zich te laten vaccineren", klinkt het. 

Nu iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, zou het niet meer nodig zijn om het testdorp open te houden. De vraag naar tests is sowieso ook sterk gedaald. In juli nam TestCovid dagelijks nog gemiddeld 948 PCR-tests af, voor de hele maand augustus is dat verminderd tot 517 per dag en in de week van 23 augustus waren het er nog maar 346 per dag.

Het testcentrum was de redder in nood voor Antwerpse huisartsen
Liesje Eyckmans, voorzitter van de huisartsenkring Antwerpen Centrum

"Toen TestCovid werd opgericht, was het de redder in nood voor de Antwerpse huisartsen", beaamt Liesje Eyckmans, voorzitter van de huisartsenkring Antwerpen Centrum. "Tijdens de hele werkingsperiode bleek TestCovid altijd een fijne partner en een voorbeeld van hoe stad, ziekenhuis, huisartsenkringen en andere partners op elkaar kunnen rekenen. Laat ons hopen dat het niet meer nodig zal zijn, maar moest het toch zijn: we weten wie we moeten bellen."

Morgen pas update van de cijfers

Normaal gezien geven wij hier elke dag de nieuwste stand van zaken over de coronacijfers in ons land. Sinds begin van de zomer gebeurt dat niet meer op zondag en maandag. Waarom?

Sinds eind juni moeten ziekenhuizen op zaterdag en zondag hun dagelijkse cijfers over het aantal opnames, ontslagen, totale bezetting, bezetting op intensieve zorgen en patiënten aan de beademing niet meer in real time registreren bij Sciensano. Ze mogen dat uitstellen naar maandag. Daardoor kunnen op het dashboard van Sciensano de ziekenhuiscijfers op zondag en maandag niet meer geüpdatet worden.

Er verschijnt daarom geen dagrapport met nieuwe dagelijkse cijfers meer. Om verwarring te vermijden, wordt op zondag en maandag dan ook niet langer gecommuniceerd over het aantal besmettingen, de afgenomen tests en de vaccinatiecijfers. De weekendcijfers zullen op dinsdagochtend vanaf 9 uur te consulteren zijn op het Epistat dashboard en vanaf 11 uur in het dagrapport. Je kan ze dan ook bij ons terugvinden.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je terecht in onze grafiek bovenaan.

Meest gelezen