Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

VS erkennen dat er burgerslachtoffers vielen bij luchtaanval Kaboel, onder wie ‘zes kinderen’

Amerikaanse mariniers staan Afghanen die geëvacueerd willen worden bij in Kaboel.Beeld Photo News

Het Amerikaanse leger geeft toe er burgerslachtoffers zijn gevallen bij de luchtaanval die het zondag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft uitgevoerd. De Afghaanse nieuwszender ToloNews meldt dat zeker tien leden van één familie door de aanval om het leven zijn gekomen, onder wie zes kinderen. Een broer van een van de slachtoffers heeft dat gezegd.

"We zijn op de hoogte van berichten over burgerslachtoffers na onze aanval vandaag op een voertuig in Kaboel", zegt een woordvoerder van het leger. "We zouden diep bedroefd zijn door elk mogelijk verlies van onschuldige levens." Nu geeft het Amerikaanse leger toe dat die berichten waar zijn. Aanvankelijk klonk het dat er geen aanwijzingen waren voor burgerslachtoffers

De droneaanval op de auto was de tweede vergeldingsactie van de Amerikanen voor de dodelijke bomaanslag donderdag bij de luchthaven van Kaboel, die is opgeëist door de Afghaanse tak van terreurgroep Islamitische Staat (IS-K). Ooggetuigen meldden dat de wijk waar de aanval werd uitgevoerd, trilde door de enorme knal.

Lees ook

Analyse. Inlichtingendiensten VS waarschuwden voor de aanslagen. Waarom werden ze niet voorkomen?

"We zijn er zeker van dat we succesvol het doelwit hebben geraakt", aldus het Amerikaanse leger. De explosies die volgden op de droneaanval, zouden wijzen "op de aanwezigheid van een aanzienlijke hoeveelheid explosief materiaal" in de auto. Die hebben volgens het leger misschien tot extra slachtoffers geleid.

Een inwoner van de wijk waar de aanval gebeurde, getuigde aan CNN dat negen van zijn familieleden, waaronder een 2-jarig meisje, waren omgekomen. “Wij zijn een gewone familie, wij zijn geen IS en dit was een familiehuis, waar mijn broers woonden met hun gezinnen”, vertelt de man. Volgens de Afghaanse televisiezender ToloNews zijn er minstens tien burgers omgekomen bij de aanval.

Ondertussen veroordelen de taliban de Verenigde Staten sterk voor de onaangekondigde aanval in Kaboel. Dat heeft hun woordvoeder aan de Chinese staatstelevisie gezegd. De taliban zijn van mening dat de Verenigde Staten niet zomaar een aanval mogen lanceren op een ander land.

Volgens een anonieme veiligheidsfunctionaris zat in de auto zeker één IS-K-strijder. Die zou van plan zijn geweest een nieuwe aanslag te plegen aan de luchthaven. Dat bevestigen ook de taliban aan het persagentschap AP.