Weyts: ‘Geen verplichte CO₂-meter, onze “boots on the ground” controleren waar nodig’

Minister Ben Weyts. ©  BART DEWAELE

Twee dagen voor de start van het nieuwe schooljaar heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nogmaals de beslissing verdedigd om de installatie van een CO₂-meter niet te verplichten in elk klaslokaal. ‘Zo’n meter meldt het probleem, maar lost het niet op.’

blg

Midden augustus maakten minister Weyts en het onderwijsveld afspraken over de te hanteren coronamaatregelen in het onderwijs. Er wordt gewaakt over een goede ventilatie in school-, personeels- en klaslokalen in zowel basis- als secundair onderwijs, waarbij een beroep wordt gedaan op de expertise van de preventieadviseur van de school. Die moet zich vergewissen van de veiligheid van de lokalen en kan, waar dat nodig is, een CO₂-meter of zelfs mondmaskerplicht opleggen.

Een CO₂-meter is dus niet algemeen verplicht en minister Weyts blijft achter die beslissing staan, zei hij maandag in De ochtend op Radio 1. ‘Zo’n meter meldt het probleem, maar lost het niet op. Hij houdt ook geen rekening met de verschillen tussen de klaslokalen. Het is slimmer te werken met de preventieadviseur die in elke school aanwezig is: hij speelt in op de behoefte aan een CO₂-meter, aan ventilatie, aan het dragen van een mondmasker. De preventieadviseur kan meteen maatregelen treffen en oplossingen bieden.’

Als de installatie van een CO₂-meter verplicht zou zijn, zou dat moeten worden gecontroleerd. ‘Hoe zou je dat doen?’, vraagt Weyts zich af. ‘Onze “boots on the ground” zullen controleren waar het nodig is’, verwees hij naar de preventieadviseurs.

Over het nijpende lerarentekort zei minister Weyts dat er ‘onmiskenbaar’ een probleem is. Dat wil hij aanpakken door de job aantrekkelijker te maken – bijvoorbeeld door een betere coaching van startende leerkrachten – en de zijinstroom te verbeteren. Zondag maakte Weyts nog bekend dat vorig schooljaar ruim 2.800 de overstap van de privésector naar het onderwijs zetten, een record.