Pexels - Vlad Chetan

Sint-Niklaas maakt werk van onderhoud wachtbekkens en afwateringsgrachten na aanklacht oud-schepen

De stad Sint-Niklaas gaat werk maken van het onderhoud van de wachtbekkens en afwateringsgrachten. Dat doet ze nadat oud-schepen en oppositieraadslid Gaspar Van Peteghem (Vooruit) de stad waarschuwde dat er te veel groen en slib ligt waardoor de opvangcapaciteit in het gedrang komt.

Schepen Filip Baeyens (N-VA) gaat deels in op een oproep van gemeenteraadslid Gaspar Van Peteghem (Vooruit) van de oppositie. Hij vroeg maatregelen om de stad te beschermen bij hevige regens en de bijhorende wateroverlast. Baeyens heeft oor voor de bezorgdheden. "Er zal zeker nog geĆÆnvesteerd moeten worden omdat water, te droog of te nat, zeer belangrijk zal zijn de komende decennia."Ook is Baeyens het er eens mee dat er onderhoud aan de wachtbekkens en de afwateringsgrachten nodig is.

De buffercapaciteit is nu nog niet zo bedreigd door de brandnetels en gras
Schepen Filip Baeyens (N-VA)

Ook al is het niet zo extreem ernstig, zegt hij: "Ik denk dat de buffercapaciteit van zowel de bufferbekkens en de grote waterlopen niet zo bedreigd is door het groen, zoals brandnetels en gras."

Ook bomen en struiken

Oud-schepen Van Peteghem argumenteert in zijn aanklacht dat het niet enkel om lage begroeiing gaat, maar ook over bomen en struiken: "Hij heeft zitten zoeken en een aantal plekken gevonden waar die staan. Maar die horen daar inderdaad niet. Sowieso gaan we het onderhoud aanpakken", zegt Baeyens.

De stad bekijkt wanneer de onderhoudswerken kunnen starten. Maar het onderhoud van waterlopen is geen acute noodzaak en moet niet onmiddellijk gebeuren, zegt de schepen: "We gaan de komende weken bekijken waar het het meest nodig is. De maaibeurten zijn al gepland in die waterlopen." Wanneer de struiken zullen gesnoeid worden, is nog niet zeker.Ā 

Het belangrijkste, en het meest dringende, is om de buffercapaciteit van de waterlopen optimaal te houden, legt hij uit: "Daarvoor moet het slib eerst verwijderd worden van de 12 bekkens die we hebben."

Ontharden

De stad Sint-Niklaas heeft de afgelopen 25 jaar heel wat projecten uitgevoerd om het te veel aan water te kunnen doen afstromen. Er zijn bufferbekkens gebouwd aan de rand van de stad, legt schepen Baeyens uit: "Zo compenseren we de verharding daar en kan het regenwater sneller afgevoerd worden.Ā En we beschermen zo mee de lager gelegen gebieden."

Naast het plaatsen van bufferbekkens wordt er ook werk gemaakt van ontharding. "Bij ieder nieuw project bekijken we hoe we maximaal kunnen ontharden. Mensen kunnen bijvoorbeeld niet meer zomaar hun oprit verharden."

Sint-Niklazenaars kunnen niet meer zomaar hun oprit verharden
Schepen Filip Baeyens (N-VA)

De schepen maakt zich sterk dat de stappen die gezet zijn de afgelopen jaren, helpen bij hevige en langdurige regenbuien: "Het zijn allemaal deeltjes van de oplossing." Maar geen enkel watersysteem kan extreme regenvallen zoals in de Ardennen tegenhouden, zegt hij nog.

Niet alle waterlopen worden door de stad zelf onderhouden. Sommige worden door de provincie onderhouden en de Stekense Vaart wordt door het Vlaams Gewest onderhouden.

Meest gelezen