©  rr

Voor veilige schoolstart zijn 275 dynamische verkeersborden getest in Limburg

Hasselt -

De 275 dynamische verkeersborden in de buurt van 67 Limburgse scholen zijn getest voor de start van het nieuwe schooljaar. Bij enkele borden waren led-lampjes stuk of werkte de batterij niet meer. Een aannemer herstelt dit.

Zoals leerlingen hun schoolgerief en boekentas op orde zetten, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de werking van alle dynamische verkeersborden gecheckt. Die borden lichten bij het begin en einde van de schooltijd op om de snelheid in de schoolzone tot 30 km/u te verlagen. “Met het oog op de start van het nieuwe schooljaar is goedwerkende signalisatie erg belangrijk. Daarnaast nemen we samen met de andere wegbeheerders nog tal van andere maatregelen op schoolroutes en schoolomgevingen met het oog op meer verkeersveiligheid”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters.

Testdagen

In Limburg staan 275 dynamische verkeersborden die een zone 30 markeren. Het gaat om 67 locaties in de buurt van scholen. Deze provincie heeft het hoogst aantal dynamische verkeersborden. In heel Vlaanderen staan 970 borden voor 305 zones.

Het Agenschap Wegen en Verkeer heeft tijdens testdagen gekeken of alle borden nog goed werken. Bij zo’n 20 van de 970 dynamische borden werden problemen vastgesteld, zoals defecte leds of batterijen. Sommige problemen kan de aannemer van op afstand oplossen door het resetten van een controller. Defecte lampjes worden ter plaatse vervangen.

30 miljoen

Vlaams minister Peeters roept steden en gemeenten op om te bekijken welke verkeersveilige maatregelen aan scholen kunnen worden ingevoerd.

 ©  rr

“We hebben een budget van 30 miljoen euro uitgetrokken om tal van ingrepen te doen ten behoeve van de veiligheid van onze schoolgaande jeugd”, zegt Lydia Peeters. “Lokale besturen hebben een directe kijk op wat er kan en moet veranderen in hun schoolomgevingen en op de schoolroutes. Het is zo belangrijk dat leerlingen op een veilige manier hun woon-schooltraject kunnen afleggen.”

 maw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer