Oudsbergen? Meerodebeek? Referendum over naam fusiegemeente

De naam van de nieuwe fusiegemeente Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek zal midden mei bekend zijn. Alle inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek zullen zich via een referendum kunnen uitspreken over een shortlist van drie namen.

Jan BEX en Roger DREESEN

Tot nu zijn er 720 suggesties voor een naam van de nieuwe fusiegemeente. “Daarin zitten ruim 400 unieke namen”, zeggen burgemeesters Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) en Benny Spreeuwers (Opglabbeek). Daarbij kwamen er zelfs suggesties binnen uit Veurne, Ieper en Malle. Al kwam het gros van de voorstellen uiteraard uit de twee betrokken gemeenten. Nog tot en met vandaag kunnen mensen een naamvoorstel doen via website www.fusiemgo.be of aan een gemeentebalie.

Procedure

Hoe gaat het nu verder? “De volgende stap is nu die lange namenlijst terugbrengen tot een shortlist van drie namen”, zeggen Ceyssens en Spreeuwers. “Daarvoor zal een jury samengesteld worden van 47 personen, 1 jurylid per 500 inwoners. Die zal voor een deel samengesteld worden uit adviesraden en heemkundige kringen. Ook geïnteresseerde burgers kunnen zich kandidaat stellen. Als er te veel geïnteresseerden zijn, zal het lot beslissen. Einde maart verzamelen we met die 47 inwoners. Wie wil meedenken, kan zich kandidaat stellen via website www.fusiemgo.be of in de gemeentehuizen.”

Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek willen de meest gesuggereerde namen niet bekendmaken. “We willen dat de jury onbevangen tot een oordeel komt en de drie beste namen selecteert. Eens die drie namen bekend zijn, zal de bevolking van de twee gemeentes zich kunnen uitspreken.” Stemmen kan online via www.fusiemgo.be, maar ook in de gemeentehuizen, in de bibliotheken of via stemformulieren in de infobladen. “In tegenstelling tot gewone verkiezingen kunnen personen vanaf 12 jaar meestemmen. De jeugd zal ook het langst met die naam moeten leven.”

Elke inwoner zal evenwel maar een keer kunnen stemmen. Het rijksregisternummer geldt als controlemiddel. “Midden mei sluiten we de verkiezingen af. Dan kennen we de naam van de nieuwe gemeente”, zeggen Spreeuwers en Ceyssens.

Oudsbergen? Meerodebeek?

Bij de favorieten wordt o.m. aan Oudsbergen en Meerodebeek gedacht. Eind november liet Opglabbeek al de domeinnaam Oudsbergen registreren. Meerodebeek is intussen ook geregistreerd als domeinnaam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer