SP.A in het oog van de storm: met deze maatregelen wil de partij uitwassen tegengaan

© BELGA

SP.A gaat bekendmaken welke lokale mandatarissen allemaal in intercommunales zetelen en welke vergoedingen ze daarvoor krijgen. Daarnaast stelt de partij voor de extra vergoeding die burgemeesters en schepenen krijgen in intercommunales te schrappen. Dat is maandag beslist op het SP.A-partijbureau.

Met het Publipart-verhaal zit de sp.a in het oog van de storm. De partij komt daarom met een pakket maatregelen en voorstellen. Zo is het volgens partijvoorzitter John Crombez de bedoeling dat alle lokale sp.a-mandatarissen onmiddellijk bekendmaken in welke intercommunales ze zetelen en welke vergoeding ze daarvoor krijgen.

Tegen 11 maart wil de partij ook naar “de rest” kijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om mandaten in andere en afgeleide structuren van intercommunales. Die oefening wil Crombez grondig doen.

Tegelijk willen de Vlaamse socialisten ook in het Vlaams Parlement stappen zetten in de discussie over de intercommunales en de transparantie rond mandaten. Zo dient sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in het parlement een voorstel in om het aantal mandaten bij intercommunales fors in te perken (tot maximaal 10 per intercommunale) en ze bovendien onbezoldigd te maken voor schepenen en burgemeesters.

Vandenbroucke: “Intercommunales zijn er om taken efficiënter uit te voeren in samenwerking tussen verschillende gemeenten. Burgemeesters en schepenen die daar hun gemeente vertegenwoordigen, doen dat als onderdeel van hun job en moeten er niet extra voor betaald worden”.

Tot slot wil de sp.a dat intercommunales in hun jaarverslag per individuele bestuurder een overzicht publiceren van het aantal bijgewoonde vergaderingen en de vergoedingen die daartegenover staan.

Volgens Crombez en Vandenbroucke zijn er in de vorige legislatuur al 1.200 mandaten geschrapt. “Maar er zit nog veel vet op de soep. Er kan verder geschrapt worden in de mandaten. Bovendien is er geen enkel argument om burgemeesters en schepenen die hun gemeente vertegenwoordigen in een intercommunale daarvoor extra te vergoeden”, aldus Vandenbroucke.

Crombez roept ook op om “niet te wachten op Wallonië of Brussel” en dringt erop aan om er “geen spelletje tussen meerderheid en oppositie van te maken”. “De geloofwaardigheid van de hele politiek staat op het spel”, klinkt het.

Geert Bourgeois: “Aanscherping van regels”

© Photo News

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil nagaan of er decretaal een “aanscherping” kan komen van de regels rond vergoedingen bij dochterbedrijven van intercommunales. Dat zegt de regeringsleider in een reactie op de heisa rond PubliPart, die de Gentse politiek afgelopen weekend op haar grondvesten deed daveren. Ook wil Bourgeois een blik werpen op de vergoedingen van directieleden van intercommunales.

Er bestaan duidelijke, decretaal vastgelegde regels voor de vergoedingen bij intercommunales. Maar als die dochtervennootschappen oprichten, of zelfs een dochter van een dochtervennootschap, vallen die buiten de regels voor de presentiegelden rond intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De Vlaams minister-president wil nagaan of ook voor die dochtervennootschappen een aanscherping van de regels mogelijk is.

Hij merkt op dat momenteel vooral wordt gekeken naar de vergoedingen van politici in de raden van bestuur. Bourgeois wil echter ook een blik werpen op de vergoedingen voor directieleden. “Ik hoor dat men daar veel verder gaat dan de minister-presidentnorm die geldt voor al onze entiteiten”, aldus de regeringsleider. Die norm is een maximumverloning voor topmanagers bij de Vlaamse overheid.

Voorts wijst de minister-president op een “anomalie”. Zo bepaalt een federale programmawet uit 1994 dat gemeenten mogen participeren in energiebedrijven - zoals PubliPart -, maar daardoor vallen ze niet onder de Vlaamse controle op de intercommunales. Bourgeois wil dat de gewesten bijvoorbeeld meer vat kunnen hebben op de organisatie en controle.

Meer algemeen lanceert de minister-president een oproep richting gemeenteraadsleden om wat scherper hun controlerecht uit te voeren. Hij verwijst daarbij naar de verslagen van algemene vergaderingen van intercommunales die langs de gemeenteraad moeten. “Mijn ervaring is dat die punten helaas vaak heel snel passeren”, zegt Bourgeois. Hij geeft zelf aan dat het om de gemeentelijke democratie gaat, maar noemt de affaire niettemin een “wake-upcall”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen