Truiens burgemeester Veerle Heeren ©  BELGA

Kritiek voor Veerle Heeren op gemeenteraad Sint-Truiden na audit, maar sancties blijven (voorlopig?) uit

Er werd vuurwerk verwacht op de gemeenteraad van Sint-Truiden maandagavond, waar een rapport over de vroege vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren besproken zou worden. Uiteindelijk bleef dat uit. Heeren kreeg wat kritiek, maar kwam ervan af zonder sancties.

David Van Turnhout
Bron: Belga

De gemeenteraadsleden hadden het forensisch rapport van Audit Vlaanderen over de werking van het Truiense vaccinatiecentrum al enkele weken geleden ontvangen. Het was lang onduidelijk of het besproken zou worden op de gemeenteraad, maar dat was wel degelijk het geval. Al werd dat agendapunt slechts even behandeld.

Deontologische fout

Vooruit-fractieleider Gert Stas schuwde de kritiek niet en zei dat de burgemeester “een deontologische fout gemaakt heeft”. “Honderden vaccins zijn niet terechtgekomen bij de hoogbejaarden en de zwaar zieken. Zij heeft haar voorbeeldfunctie als burgemeester niet opgenomen. Zij heeft aan cliëntelisme gedaan.”

Stas overliep aan de hand van het rapport van Audit Vlaanderen hoe de burgemeester volgens hem op alle vlakken heeft gefaald. “Er was geen programmamanager, er was geen coördinatie. En u liet mensen voorkruipen. U gebruikte het vaccinatiecentrum als een persoonlijke PR-machine. Hoe ver kan dit gaan?” Stas citeerde Audit Vlaanderen: “De burgemeester heeft haar voorbeeldrol niet vervuld.” Het raadslid zei dat er 1.000 vaccins niet bij de juiste mensen terecht zijn gekomen. Hij besluit: “Er komen alleen maar bezwaren bij, bovenop die van de raad van mei. U hebt niet langer het gezag. Laat de stad over aan een ander.”

LEES OOK: Het vaccinatierapport dat geheim moest blijven, doorgelicht: “Krakkemikkig systeem, met Veerle Heeren als profiteur”

Bezorgdheid

Peter van Dam (Groen) zei dan weer zich zorgen te maken om “al dat dienstbetoon”. “Kunnen Open VLD en N-VA deze burgemeester nog langer steunen?”

Mieke Claes van N-VA zei verdere stappen van de gouverneur en minister Bart Somers af te wachten, Serge Gumienny van Open VLD wees niet naar de burgemeester maar naar de leidinggevenden in het vaccinatiecentrum. “Blijkbaar was er onduidelijkheid en verwarring. Er mocht immers geen enkel vaccin verloren gaan. De leiding van de organisatie koos ervoor om alle richtlijnen en aanbevelingen met betrekking tot vaccinaties aan zijn laars te lappen. Zelfs tot half juli lapte deze organisatie alle regels aan haar laars. Het is in die context dat onze burgemeester namen heeft doorgegeven. Het aandeel van deze externe organisatie valt niet te onderschatten. Ik roep op om deze organisatie in gebreke te stellen.”

Over de burgemeester zei de voormalige scheidsrechter dat ze een deontologische fout gemaakt heeft. “In dit dossier hebt u de bevolking niet verbonden, maar verdeeld. Wij wachten de eventuele sancties van de hogere overheid af. Wij behouden het vertrouwen in deze coalitie.”

Uiteindelijk werd het agendapunt snel afgesloten. Het bleef bij kritiek spuien en wat bekvechten. Voorlopig kan burgemeester Heeren dus in het zadel blijven, al zeiden meerdere partijen wel dat ze eventuele sancties door de gouverneur en minister Somers zouden afwachten. Wordt dus zeker nog vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER