Belg gewond geraakt bij aanslag van vorige week in Kaboel, nog 125 Belgen willen weg uit Afghanistan

Bij de aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel is vorige week ook een Belg gewond geraakt. Dat zegt Buitenlandse Zaken. De gewonde wordt behandeld in een ziekenhuis in Kaboel. Voor Belgen die nog in Afghanistan zijn wordt het intussen steeds moeilijker om het land te verlaten. Sommigen proberen nu om over land buurland Pakistan te bereiken, maar zitten vast bij de grens.

Op het moment van de zelfmoordaanslag door IS-K, de Afghaanse tak van terreurgroep IS, waren ook Belgen in de buurt van de luchthaven. Een van hen is bij de aanslag gewond geraakt. 

Eerder liep nog een andere landgenoot die stond aan te schuiven bij de luchthaven verwondingen op, maar dat incident staat los van de aanslag van vorige week. 

De Belgische ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad staat in contact met beide gewonde Belgen. Over hun identiteit of de ernst van hun verwondingen wordt verder geen informatie vrijgegeven. 

Nadat de Belgische evacuatie-operatie uit Afghanistan vorige week woensdag vanwege de imminente terreurdreiging is stopgezet, hebben zich nog 125 mensen die weg willen uit Afghanistan, Belgen of mensen met een link met België, aangemeld bij de Belgische ambassade in Islamabad. 

Vast aan de grens met buurland Pakistan

Sommige Afghaanse vluchtelingen, ook Belgen met Afghaanse roots, proberen nu om op eigen houtje via land Pakistan te bereiken. Maar als ze geen officieel document van de Pakistaanse overheid of een geldig visum hebben, mogen ze de grens niet over. 

Een Belg met Afghaanse roots getuigt anoniem in "Het Journaal" dat hij samen met zijn vrouw en kind vastzit aan de grens. "Deze plaats is niet veilig voor mij. Ik heb niet genoeg eten en geen water", zegt hij. 

Videospeler inladen...

De voorbije dagen zijn ook Afghanen uit België naar Islamabad gereisd in de hoop daar diplomatieke steun te krijgen voor familieleden bij de grens.  

De Belgische ambassade blijft de toestand opvolgen, maar heeft voorlopig geen concrete oplossing voor wie vastzit aan de grens.

Meest gelezen