Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Wat als een klasgenoot van mijn kind covid heeft? Dit zegt Sciensano

Wat als een klasgenoot van mijn kind covid heeft? Dit zegt Sciensano
Beeld Photo News

Bij de start van het nieuwe schooljaar komt gezondheidsinstituut Sciensano met nieuwe richtlijnen voor de contactopvolging in het geval van coronabesmettingen op school. Eén besmetting in de crèche of klas vormt geen probleem, maar bij meerdere besmettingen kan het nodig zijn de volledige groep of klas in quarantaine te plaatsen.

en

Als in de crèche, kleuter- of lagere school één kind covid-19 heeft, worden de andere klasgenoten en de leerkracht beschouwd als laag-risicocontacten, aldus Sciensano. Dat betekent dat ze enkel getest moeten worden als ze symptomen vertonen en dat ze niet in quarantaine moeten. 

De andere kinderen kunnen dus gewoon verder naar school en naar hun andere activiteiten gaan. “Ze moeten wel contact vermijden met personen die een hoog risico hebben op een ernstig verloop van covid-19, zoals grootouders”, luidt het.

Als er echter meerdere besmettingen zijn in een klas of groep, of indien een leerkracht of kinderverzorger positief test, kan het nodig zijn de volledige klas of groep in quarantaine te plaatsen. “In die gevallen heeft het CLB de opdracht om het risico in te schatten”, zegt Ria Vandenreyt van Zorg en Gezondheid. “Het CLB moet inschatten hoe groot het risico is dat die besmette persoon anderen kan besmetten en moet dan beslissen of de klas in quarantaine moet of niet. Elk hoogrisicocontact moet dan getest worden.”