Videospeler inladen...

Zo'n 130 Brusselaars kregen vandaag vaccin tijdens winkelen: waarom twijfelt de Brusselaar nog zo? 

In het Brussels Gewest zijn vandaag zo'n 130 prikken uitgedeeld aan shoppende mensen bij de winkelketens Carrefour en Action. Brussel wil zo de vaccinatiegraad opkrikken, want momenteel is slechts 48 procent van de bevolking er volledig gevaccineerd. Waarom twijfelen de Brusselaars nog zo? En wat kan hen overtuigen? "Er zijn drie grote groepen van redenen waarom mensen twijfelen om zich te laten vaccineren", zegt huisarts Ann Roex uit Anderlecht. 

Wie in Brussel gaat winkelen, ziet misschien aan verschillende winkelketens een vaccinatiebusje. Vandaag waren er voor het eerst drie tijdelijke vaccinatiepunten bij vestigingen van ketens als Carrefour, Action, Ikea en Primark. Iedereen die wil, kan er zich zonder afspraak laten vaccineren. Je krijgt dan het Janssen-vaccin, zodat je na één prik meteen volledig gevaccineerd bent. 

Deze Brusselaars lieten zich vandaag tijdens het winkelen vaccineren. Ze vertellen waarom ze nu pas de stap zetten:

Videospeler inladen...

Volgens covid-verantwoordelijke voor Brussel Inge Neven is eerste dag van de actie goed verlopen. "We hebben vandaag toch een 130-tal mensen kunnen vaccineren in drie verschillende winkels", zegt ze in "Laat". "Dat zijn misschien nog niet de aantallen waarop we gehoopt hadden, maar voor een eerste dag is dat zeker al een goed resultaat." 

Op termijn wil Neven een honderdtal vaccins per vaccinatiepunt per dag zetten. "We weten uit ervaring dat dat altijd een beetje tijd vraagt. Als we een eerste keer langs gaan, komen mensen kijken. De volgende keer weten meer mensen dat de bus of het vaccinatiepunt er is. Dan komen mensen meer regelmatig langs en dan komen we toch aan grotere aantallen."

Hoelang wil Brussel de vaccinatie aan winkels volhouden? Covid-verantwoordelijke voor Brussel Inge Neven vertelt:

Videospeler inladen...

De extra inspanning in Brussel is nodig, want op dit moment is nog maar 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. In Vlaanderen is dat 75 procent. Meer mensen overtuigen om zich te laten vaccineren is dus de boodschap. 

Ann Roex is huisarts in Anderlecht en weet waarom de Brusselaar nog twijfelt. "We kunnen zeggen dat er drie grote groepen van redenen zijn waarom mensen twijfelen om zich te laten vaccineren. Een eerste groep heeft te maken met het vertrouwen. Men heeft geen vertrouwen in de ontwikkeling van het vaccin of men heeft geen vertrouwen in de overheid die de vaccinatie organiseert." 

Mensen twijfelen om heel verschillende redenen om zich te laten vaccineren. Huisarts in Anderlecht Ann Roex onderscheidt drie grote groepen:

Videospeler inladen...

"Een tweede groep van redenen waarom mensen twijfelen, heeft te maken met de toegankelijkheid", zegt Roex. De metro nemen naar een vaccinatiecentrum kan bijvoorbeeld een te grote drempel zijn. “Voor een heleboel mensen is ook de uitnodigingsbrief of een afspraak maken te moeilijk.” 

Een derde groep van mensen laat zich niet vaccineren omdat ze COVID niet als een bedreiging zien. "Dat zijn mensen die argumenten hebben als: 'mijn kinderen hebben het gehad en ze waren niet zo ziek' of 'ik ken niemand in mijn omgeving die opgenomen is in het ziekenhuis'", vertelt Roex.

Nicolas Maeterlinck

Een heel typisch probleem is dat dertig tot veertig procent van de Brusselaars geen eigen huisarts heeft

Ann Roex, huisarts

Aangezien mensen om zoveel verschillende redenen twijfelen, is het voor zorgverleners belangrijk om de tijd te nemen om het gesprek aan te gaan. “We zien dat dat loont en dat we uiteindelijk de meeste mensen wel zover krijgen om de beslissing te nemen om zich te laten vaccineren", zegt Roex. "Ik denk dat heel veel huisartsen daar veel tijd insteken. We zien allemaal dat het de enige weg vooruit is."

Als huisartsen al maandenlang hun patiënten relatief succesvol overtuigen om zich te laten vaccineren, waarom is de vaccinatiegraad in Brussel dan nog altijd zo laag? "Een heel typisch probleem is dat dertig tot veertig procent van de Brusselaars geen eigen huisarts heeft", zegt Roex. "Dat wil ook zeggen dat een hele groep van de bevolking die vertrouwensrelatie met arts misschien niet meteen heeft. En dat vormt een van de grote problemen nu."

Ik denk dat we ambitieus mogen zijn voor onze stad. We hebben heel veel jonge mensen en we hopen die mensen in de komende weken toch te bereiken

Ann Roex, huisarts

Veel Brusselaars hebben geen huisarts. Huisarts Ann Roex legt uit wat de gevolgen zijn:

Videospeler inladen...

Met de actie aan winkelketens hoopt Brussel al zeker in september meer Brusselaars te overtuigen om zich te laten vaccineren. "Ons streefcijfer is natuurlijk zeventig procent", aldus Roex. "Ik denk dat we ambitieus mogen zijn voor onze stad. We hebben heel veel jonge mensen en we hopen die in de komende weken toch te bereiken."

Meest gelezen