Kleine 3 procent van jeugdactiviteiten getroffen door corona: "Fier op wendbaarheid van deze generatie"

Afgelopen zomer zijn bij een kleine drie procent van de jeugdactiviteiten coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Ambrassade en minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). "In meer dan 97 procent zijn dus geen besmettingen vastgesteld", benadrukt Dalle aan VRT NWS. "Al kunnen we niet zeggen dat het een gemakkelijke jeugdwerkzomer was."

Tijdens de maanden juli en augustus (die strikt genomen nog de volle dag duurt) zijn er zowat 23.000 jeugdactiviteiten georganiseerd door erkende jeugdorganisaties zoals jeugdbewegingen en speelpleinwerking. Een kleine helft daarvan (10.210 activiteiten) is bevraagd door het kabinet van Dalle of de Ambrassade dat het jeugdwerk ondersteunt. 278 van de bevraagde activiteiten geven aan dat ze coronabesmettingen hebben vastgesteld.

In absolute aantallen zal het werkelijke aantal besmettingen dus hoger liggen (red. want slechts kleine helft bevraagd), maar in verhouding zou het om 2,72 procent van alle jeugdactiviteiten gaan. Ter vergelijking: dat is een pak meer dan vorige zomer. Toen waren er maar 46 activiteiten waarbij coronabesmettingen werden vastgesteld op een totaal van zowat evenveel jeugdactiviteiten. Of in verhouding: 0,2 procent van het aanbod.

"Veel kinderen en jongeren waren deze zomer nog niet gevaccineerd, we wisten dat het virus zou circuleren op de activiteiten en er zijn ook andere varianten", verklaart Dalle het verschil met vorige zomer. "Daarnaast werd er ook meer getest. Dankzij de vaccinaties zijn de risico's ook anders dan vorig jaar." Tegelijk ziet Dalle wel degelijk een impact van de vaccinaties in de cijfers. "Het percentage van besmette begeleiding nam af doorheen de zomer."

Niet alleen corona, maar ook het noodweer in de Ardennen heeft een grote impact gehad op veel jeugdorganisaties. Sommige groepen moesten daarbij hun kamp afbreken en in allerijl op zoek naar alternatieven. In veel gevallen is dat ook gelukt dankzij de hulp en flexibiliteit van de jeugdorganisaties zelf, maar ook van landbouwers die hun terreinen ter beschikking stelden en lokale overheden die mee zochten naar oplossingen.

Minister Dalle spreekt van een moeilijke, maar geslaagde jeugdwerkzomer. "Veel jongeren en vrijwilligers zijn echt tot het uiterste moeten gaan om het kamp of de activiteit te doen slagen", aldus de minister nog in een persbericht. "Meestal is dat gelukt, maar soms was het door de omstandigheden toch te moeilijk en ik begrijp dat dat voor kinderen en jongeren op dat moment een teleurstelling is. Toch ben ik enorm fier op de wendbaarheid van deze generatie: ondanks alles zijn ze er in geslaagd om zovele kinderen een mooi kamp of activiteit te bezorgen."

Ook de Ambrassade dat het jeugdwerk ondersteunt spreekt ondanks de moeilijkheden over een geslaagde jeugdwerkzomer. "Het was een zwaar en uitdagend jaar maar voor de zoveelste keer heeft het jeugdwerk zich flexibel, creatief en verantwoordelijk ingezet om een sterk aanbod aan activiteiten en kampen veilig te organiseren", zegt directeur Eva Vereecke in een persbericht. "We zijn enorm opgelucht dat het jeugdwerk nu opnieuw kan opstarten zonder zware maatregelen om optimale ademruimte te bieden aan alle kinderen en jongeren."

Halfweg de zomer deden we al een steekproef bij de jeugdbewegingen. U kunt de reportage van toen hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen