Direct naar artikelinhoud
LiveblogParalympische Spelen

Live - Delegatieleider blikt tevreden terug: ‘Heel blij met 15 medailles’

Olek Kazimirowski (rechts, leider van de Belgische delegatie op de Paralympische Spelen in Tokio).Beeld BELGA

De 16e editie van de Paralympische Spelen is op 24 augustus officieel van start gegaan in de Japanse hoofdstad Tokio. Net als de Olympische Spelen vinden ook de Paralympics plaats achter gesloten deuren. De Belgische delegatie behaalde tot dusver twaalf medailles.

Live

  1. Ook Joyce Lefevre was slachtoffer van sabotage

    Nadat vrijdag al duidelijk werd dat er de voorbije dagen geknoeid werd met de wheelers van Peter Genyn en Roger Habsch, raakte zondag nog een derde geval van sabotage bij de Belgische delegatie op de Paralympische Spelen in Tokio bekend. Ook de banden van de rolstoel van Joyce Lefevre werden de voorbije dagen platgestoken.

    Lefevre kwam zaterdag in de T34-klasse nog in actie in de 800 meter. Haar wheeler stond in de catacomben van het Olympisch Stadion in Tokio naast die van Genyn, die vrijdag na zijn gewonnen 100 meter in de T51-klasse liet weten dat zijn wheeler werd beschadigd. Het is niet duidelijk of de dader het enkel gemunt had op Genyn en niet wist welke rolstoel de zijne was of juist de hele Belgische delegatie geviseerd werd.

    Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) maakte zaterdag al bekend de eerste stappen te hebben gezet naar een officiële klacht bij het lokale organisatiecomité en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Ook de bevoegde instanties van de venue werden op de hoogte gebracht. Momenteel worden bewijzen verzameld. Nadien zal een officiële klacht worden ingediend. De dader van de sabotage wordt moeilijk te achterhalen. Elke persoon met een geldige accreditatie had toegang tot de wheelers. Bewakingscamera's hingen er niet.

    Belgisch atlete Joyce Lefevre.Beeld BELGA
  2. België is 31e in medailletabel

    Team Belgium sluit de Paralympische Spelen in Tokio af met een 31e plaats in de medaillestand. China prijkt helemaal bovenaan.

    België veroverde in Japan vijftien medailles (4x goud, 3x zilver, 8x brons). In de dressuur was er twee maal goud voor Michèle George en twee maal brons voor Manon Claeys. Rolstoelsprinters Peter Genyn (goud en zilver) en Roger Habsch (twee maal brons) haalden ook twee medailles. Verder was er eremetaal voor wielrenners Tim Celen (zilver en brons), Ewoud Vromant (zilver), Maxime Hordies (brons) en het tandemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur (brons), net als tafeltennissers Laurens Devos (goud) en Florian Van Acker (brons).

    China sluit de Paralympics af met 207 medailles (96x goud, 60x zilver en 51x brons). Groot-Brittannië is tweede met 124 keer eremetaal (41x goud, 38x zilver en 45x brons). De Verenigde Staten eindigen als derde met 104 medailles (37x goud, 36x zilver en 31x brons). 

    De Russische atleten, die onder neutrale vlag aantraden, verzamelden weliswaar meer medailles dan hun Amerikaanse collega's (118 in totaal) maar strandden op de vierde plaats omdat er minder gouden plakken werden gewonnen (36). 

    Nederland sluit de top vijf met 59 medailles, waaronder 25 gouden (plus 17x zilver en 17x brons).

  3. Delegatieleider Olek Kazimirowski blikt tevreden terug: ‘Heel blij met 15 medailles’

    Delegatieleider Olek Kazimirowski kon zondag niet anders dan tevreden terugblikken op de Paralympische Spelen van Team Belgium in Tokio. De Belgische delegatie neemt vijftien medailles mee naar huis. Vooraf was de doelstelling tien medailles.

    "We zijn niet slecht in het maken van prognoses, we zijn gewoon altijd voorzichtig", legde Kazimirowski uit met een knipoog. "We wilden niet te veel druk op de atleten leggen. Wanneer de verwachtingen te hoog zijn, kan dat een invloed hebben op de resultaten. En er waren in het jaar voor de Spelen erg weinig competities door de coronacrisis. Het was dus moeilijk inschattingen maken op internationaal niveau. Tien medailles leken ons zeker haalbaar. Maar we zijn natuurlijk heel blij met vijftien."

    De meeste Belgische atleten hopen er over drie jaar opnieuw bij te zijn op de Paralympische Spelen in Parijs. "Er zijn altijd wel atleten die na een Paralympische Spelen een cyclus ten einde zien komen", aldus Kazimirowski. "Er zullen ook weer veel nieuwe atleten bijkomen, maar veel namen zullen ook hetzelfde blijven. Veel atleten namen hier in Tokio nog maar voor de eerste keer deel."

    Rolstoeltennisser Jef Vandorpe en delegatieleider Olek Kazimirowski.Beeld BELGA

    Met vijftien medailles kan Kazimirowski moeilijk een hoogtepunt kiezen. "Er waren zoveel mooie momenten op deze Spelen", glimlachte hij. "De medaille van het tandemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur was bijvoorbeeld erg mooi. Ze hadden de medaille op de kilometer op de piste niet verwacht. De rest van hun Spelen was misschien iets moeilijker, maar dat was een mooi moment. We waren heel blij voor hen. Ook de overwinning van Peter Genyn op de 100 meter, met het brons van Roger Habsch in diezelfde race, was mooi. We hadden er meteen twee medailles bij en dat na technische moeilijkheden voor de race."

    Het dieptepunt van de Spelen moet niet ver gezocht worden. De gezondheidstoestand van Joachim Gérard baarde even grote zorgen. "Dat was inderdaad heel erg schrikken voor ons. Hij rust nu uit in het ziekenhuis en reist daarna rustig naar België. Het gaat beter met hem. Sportief was de diskwalificatie van Ewoud Vromant op de 3 km individuele achtervolging de grootste teleurstelling. Hij had heel grote ambities en ging vol voor goud. We hebben alles geprobeerd, maar konden niets meer veranderen aan die diskwalificatie. Ik ben heel blij dat hij nadien in de tijdrit toch nog een medaille heeft gehaald." 

    De Paralympische Spelen vonden te midden van een gezondheidscrisis plaats, maar alle evenementen konden vlot verlopen. "De Japanse organisatie heeft inderdaad uitstekend werk geleverd", aldus Kazimirowski. "De vele coronatests hebben ervoor gezorgd dat er heel weinig besmettingen waren in het paralympisch dorp en daarbuiten. Het doel om veel mensen samen te brengen voor een groot sportevenement en toch zo weinig mogelijk coronabesmettingen proberen te veroorzaken is zeker geslaagd. We kennen de Japanners en hun vele formulieren intussen, maar het belangrijkste is dat de Spelen goed zijn verlopen. De Spelen zijn voor onze gemeenschap de apotheose van vier jaar - nu vijf jaar - werk. We zijn heel blij dat ze zijn kunnen doorgaan."

    Over drie jaar zijn er alweer Paralympische Spelen in Parijs. "Daar willen we nog geen ambities voor uitspreken", eindigde de delegatieleider. "Maar we steken er een maximum aan energie in om de atleten opnieuw op de best mogelijke manier op de Spelen te krijgen. We willen onze basis nog verbreden. In Parijs zal de media-aandacht ook nog groeien, het is vlakbij België. De mogelijkheden zijn heel groot."

  4. Rivaal saboteerde stoel Genyn voor start

    De titel van rolstoelsprinter Peter Genyn (44), die vandaag goud won op de 100m, is er eentje met een extra straf verhaal. Voor de microfoon van Sporza vertelde onze landgenoot dat hij 45 minuten voor de start plots drie lekke banden en een gebroken kader had. Zijn stoel was gesaboteerd door een rivaal. 

    De Belgische staf zorgde er uiteindelijk voor dat Genyn, die even dacht dat het voorbij was, alsnog aan de start kon verschijnen. Zijn stoel hing met duct tape aan elkaar. Het maakt de olympische titel van Genyn alleen maar indrukwekkender. 

    Beeld REUTERS
  5. Peter Genyn verlengt titel op 100m, Roger Habsch pakt brons

    Rolstoelsprinter Peter Genyn heeft vandaag in Tokio zijn titel op de 100 meter (klasse T51) verlengd. Genyn haalde het in 20.33, een verbetering van zijn eigen paralympisch record (21.15), voor de Fin Toni Piispanen (tweede in 20.68). Het brons was voor landgenoot Roger Habsch in 20.76.

    Voor de 44-jarige Genyn is het zijn vierde paralympische medaille, de tweede in Japan. Dinsdag werd de Antwerpenaar tweede op de 200 meter, na Piispanen. Vijf jaar geleden won hij in Rio de Janeiro twee keer goud, op de 100 en 400 meter. 

    Habsch, een 42-jarige Luikenaar, haalde dinsdag al brons op de 200 meter. Hij neemt in Japan deel aan zijn eerste Paralympics. 

    De teller van Team Belgium staat nu op vijftien medailles (4x goud, 3x zilver en 8x brons). In de paradressuur was er eerder tweemaal goud voor Michèle George (graad V) en tweemaal brons voor Manon Claeys (graad IV). Tafeltennisser Laurens Devos (klasse 9) won goud, tafeltennisser Florian Van Acker (klasse 11) en de tandem Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur (1.000m tijdrit op de piste, B-klasse) brons. Handbiker Tim Celen (T2) zorgde voor zilver en brons (in de weg- en tijdrit), Ewoud Vromant (C2) haalde zilver (in de tijdrit) en Maxime Hordies (H1) brons. 

    Beeld BELGA
  6. Griet Hoet geeft na val op in wegrit

    Griet Hoet heeft deze ochtend opgegeven in de wegrit (klasse B). Met haar stuurvrouw Anneleen Monsieur kwam ze op het natte wegdek van de Fuji International Speedway in een bocht ten val, waarna het duo besloot de handdoek te gooien.

    Hoet en Monsieur reden op het moment van hun tuimelperte op ruime afstand van de leiders, waardoor een medaille behalen sowieso moeilijk zou worden. 

    Voor de 43-jarige Hoet, die een visuele beperking heeft, en Monsieur was het hun vierde competitie op de Paralympics. Dinsdag werden ze in de tijdrit zevende. Vorige week pakten Hoet en Monsieur, die sinds 2015 een duo vormen, het brons in de 1 kilometer tijdrit op de piste. In de 3 kilometer individuele achtervolging op de baan vielen ze net naast het podium.

    Pilot Anneleen Monsieur and Paralympic cyclist Griet Hoet pictured in action during day seven of the Tokyo 2020 Paralympic Games, Tuesday 31 August 2021, in Tokyo, Japan. The paralympic Games take place from the 24 August to the fifth of September. BELGA PHOTO ROB WALBERSBeeld BELGA
  7. Minister van Gelijke Kansen Somers wil gelijke beloning voor olympische en paralympische atleten

    Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) wil dat het prijzengeld van olympische en paralympische atleten wordt gelijkgeschakeld. Hij gaat daarover in gesprek met het BOIC en het Paralympisch Comité. "Onze paralympiërs verdienen evident evenveel respect en waardering als onze olympische atleten. Het is dan ook normaal dat het prijzengeld even hoog ligt", aldus minister Somers.

    Ons land zit intussen al aan dertien medailles op de Paralympische Spelen. Het prijzengeld dat de laureaten daarvoor krijgen, ligt echter lager dan dat van hun olympische collega's. "Er is geen reden waarom een zilveren medaille op de Paralympische Spelen maar liefst drie keer minder waard is dan een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Net zoals er geen reden is waarom de plaatsen 4 tot en met 8 op de Olympische Spelen wel beloond worden door de overheid en diezelfde ereplaatsen op de Paralympische Spelen niet", vindt minister Somers.

    Hij plant een gesprek met de bevoegde instanties om die beloning gelijk te trekken. "In landen zoals Amerika, Duitsland en Frankrijk ligt het prijzengeld even hoog. Dat moeten we hier ook doen", gaat Somers voort. "Dat is niet alleen de logica zelve, het is ook symbolisch en maatschappelijk belangrijk. Mensen met een beperking zijn geen tweederangsburgers, maar verdienen gelijke kansen en een eerlijke beloning."

    Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld).Beeld Photo News
  8. Joachim Gérard met spoed opgenomen in ziekenhuis, toestand stabiel

    Olek Kazimirowski, de delegatieleider van Team Belgium op de Paralympische Spelen in Tokio, heeft zonet in een persmoment meer toelichting gegeven bij de gezondheidstoestand van rolstoeltennisser Joachim Gérard, die woensdagavond onwel werd en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis. Het gaat naar omstandigheden goed met Gérard, maar hij blijft voorlopig wel in het ziekenhuis om te weten te komen wat er juist met hem gebeurd is.

    "Ik wil in eerste instantie een positieve boodschap uitsturen naar zijn vrienden, familie en fans", begon Kazimirowski zijn uitleg. "Het gaat goed met Joachim. Hij wordt goed verzorgd door het medische team in het ziekenhuis hier in Tokio en door onze eigen dokters. We staan ook in contact met dokters in België. Joachim heeft nu even nood aan rust. Hij is bij bewustzijn en kan antwoorden op vragen."

    Kazimirowski legde vervolgens uit wat er juist gebeurde met de rolstoeltennisser. "Gisteren in de late namiddag/vroege avond was er een samenkomst met een deel van het Belgische team om een aantal atleten die deze morgen terugkeerden naar België uit te zwaaien. Joachim is toen plots onwel geworden. Onmiddellijk heeft de medische staf zich rond hem verzameld. Ze hebben hem weer bij bewustzijn gebracht. Hij werd snel overgebracht naar het ziekenhuis in Tokio. Vandaag ondergaat hij extra onderzoeken. Zo willen we te weten komen wat er gebeurd is. De eerste conclusies wijzen op een cardiologisch probleem. Maar het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Joachim heeft ook geen verklaring voor wat er is gebeurd."

    "We hebben hem deze morgen gezien", ging Kazimirowski verder. "Hij is vermoeid, had een lange nacht, maar het gaat met hem. Hij recupereert nu, maar zit vol positieve energie. Hij hoopt dat de Belgische atleten op deze Spelen nog veel medailles winnen en denkt aan hen."

    Het seizoen van Gérard lijkt nu voorbij. "Zijn seizoen is inderdaad in grote mate verstoord", aldus Kazimirowski. "Het is nog te vroeg om te zeggen in welke mate. De kans is zeer groot dat hij de US Open mist, maar dat moet nog bevestigd worden in de komende dagen. Hij wilde rechtstreeks van Tokio naar New York reizen, maar zal hoogstwaarschijnlijk nu een rustpauze nemen."

    Rolstoeltennisser Joachim Gérard (32).Beeld BELGA
  9. Tim Celen verovert tweede medaille en grijpt zilver in wegrit

    Tim Celen (MT2) heeft vandaag de zilveren medaille veroverd in de wegrit. Het goud ging naar de Chinees Chen Jianxin (MT1).

    Celen legde de 26,4 kilometer af in 52:15. Halfkoers reed hij in vierde positie, op zeven tellen van het trio koplopers. Maar in het tweede deel van de wegrit rukte hij op. De Chinees Chen Jianxin, dinsdag ook al de primus in de tijdrit, snelde naar het goud en reed solo over de meet. Celen eindigde als tweede op 1:08, voor de Colombiaan Juan Jose Betancourt Quiroga (op 1:34).

    De 23-jarige Celen ging dinsdag op de Paralympische Spelen met het brons aan de haal in de tijdrit.

    Het is de dertiende Belgische medaille op deze Paralympische Spelen. In de paradressuur was er eerder tweemaal goud voor Michèle George (graad V) en tweemaal brons voor Manon Claeys (graad IV). Tafeltennisser Laurens Devos (klasse 9) won goud, tafeltennisser Florian Van Acker (klasse 11) en de tandem Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur (1.000m tijdrit op de piste, WB-klasse) brons. Voorts was er de zilveren plak voor wielrenner Ewoud Vromant (MC2) in de tijdrit op de weg. Rolstoelspurters Peter Genyn (zilver) en Roger Habsch (brons) veroverden eremetaal op de 200 meter (T51). Handbiker Maxime Hordies (MH1) en Celen (MT2) voegden daaraan het brons toe in de tijdrit. 

    Met tot dusver dertien medailles doet de Belgische delegatie al zeker beter dan het aantal medailles van vijf jaar geleden op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

    Tim Celen viert het zilver.Beeld BELGA
  10. Medailles blijven maar komen: Tim Celen snelt naar brons in tijdrit

    Tim Celen (MT2) heeft dinsdag op de Paralympische Spelen in Tokio het brons veroverd in de tijdrit. Het goud ging naar de Chinees Chen Jianxin.

    De 23-jarige Celen legde de zestien kilometer af in 30:44.21, goed voor de derde plaats. Chen Jianxin (MT1) was oppermachtig en greep het goud in 25:00.32, voor de Italiaan Giorgio Farroni (27:49.78), die ook in de MT1-klasse uitkomt.

    Met een totaal van twaalf medailles doet ons land het nu al beter dan vijf jaar geleden in Rio. Toen behaalden onze atleten elf podiumplaatsten.

    Beeld BELGA
  11. Handbiker Maxime Hordies snelt naar bronzen medaille in tijdrit

    Handbiker Maxime Hordies (MH1) heeft dinsdag brons veroverd in de tijdrit op de weg op de Paralympische Spelen. Hordies klokte na 16 kilometer op de Fuji International Speedway 47:01.23. Dat volstond voor een derde plaats.

    Het goud was voor de Zuid-Afrikaan Nicolas Pieter du Preez (43:49.41), die het ruim haalde voor de Italiaan Fabrizio Cornegliani (45:44.56).

    Eerder dit jaar veroverde de 25-jarige Hordies ook al brons in zowel de tijd- als wegrit op het WK para-cycling. Hij rijdt woensdag ook nog de wegrit op de Paralympische Spelen.

  12. Rolstoelspurters Peter Genyn en Roger Habsch bezorgen België respectievelijk zilver en brons op de 200 meter

    Na de zilveren plak van Ewoud Vromant in de tijdrit op de weg eerder op de dag hebben ook rolstoelspurters Peter Genyn en Roger Habsch eremetaal veroverd op de Paralympische Spelen in Tokio. Genyn en Habsch pakten respectievelijk zilver en brons op de 200 meter (klasse T51). De overwinning was voor de Fin Toni Piispanen.

    Piispanen spurtte naar de zege in 36.81. Genyn (37.11) en Habsch (38.33) volgden op korte afstand.

    De 44-jarige Genyn mikte in Tokio op twee maal goud. De Antwerpenaar werd op de 200 meter in de T51-klasse in 2019 wereldkampioen en in juni van dit jaar Europees kampioen. Op de 100 meter pakte hij telkens zilver. Genyn veroverde in Rio vijf jaar geleden dubbel goud op de 100 en 400 meter. De ontgoocheling overheerste dan ook bij de rolstoelspurter na de wedstrijd.

    De 42-jarige Habsch kreeg pas in Tokio te horen dat hij mocht deelnemen in de T51-klasse. Hij moest nog voor een review panel verschijnen dat zijn deelname uiteindelijk goedkeurde. Genyn en Habsch komen vrijdag, om 13u46 Belgische tijd, nog eens in actie in de 100 meter.


    Peter Genyn (links) en Roger Habsch (rechts) na hun 200 meter op de Paralympische Spelen in Tokio. Beeld BELGA
  13. Ewoud Vromant pakt zilver in de tijdrit op de weg

    Ewoud Vromant (MC2) heeft zijn revanche beet op de Paralympische Spelen. De 37-jarige Oost-Vlaming, die vorige donderdag nog gediskwalificeerd werd in de 3 km individuele achtervolging op de piste, veroverde dinsdag zilver in de tijdrit op de weg.

    Vromant klokte na 24 km 36:11.79. Enkel de Australiër Darren Hicks deed beter met 34:39.78. Het brons was voor de Fransman Alexander Leaute, die donderdag in plaats van Vromant goud veroverde in de 3 km individuele achtervolging, in 37:07.16. Onderweg moest Vromant nog even voet aan grond zetten na een mechanisch probleem, maar hij kon snel zijn weg verderzetten.

    Donderdag komt Ewoud Vromant in Fuji nog in actie in de wegrit op de Paralympische Spelen. Daar staat hij met minder grote ambities aan de start. Daarna zitten zijn Spelen erop.

  14. Barbara Minneci wordt vierde in vrije kür (graad III)

    Amazone Barbara Minneci is maandag op de Paralympische Spelen in Tokio op de vierde plaats geëindigd in de freestylecompetitie (graad III). Minneci scoorde met haar paard Stuart 73,840 %. Het goud ging naar de Deen Tobias Thorning Jorgensen (met Jolene Hill) met 84,347 %. Hij haalde het afgetekend voor de Britse Natasha Baker (met Keystone Dawn Chorus), tweede met 77,614 %. Het brons ging naar de Noorse Ann Cathrin Lubbe (met La Costa Majlund), derde met 76,447 %.

    De 52-jarige Minneci had zich voor de freestylecompetitie geplaatst door vrijdag als zesde te eindigen in de individuele test. De top acht stootte door. Ook toen was Jorgensen de beste. 

    "Ik ben heel tevreden met mijn prestatie en natuurlijk ook met mijn score", liet Minneci optekenen in een reactie achteraf. "Ik had geen medaille verwacht. Ik wilde de top 8 halen in de individuele test zodat ik hier kon deelnemen. Dat was mijn grote doel en dat is gelukt. Het was een plezier nog eens op deze piste te kunnen rijden. Het was de laatste keer en daar heb ik van genoten."


    Beeld BELGA
  15. Michèle George verovert in vrije kür (opnieuw) goud

    Michèle George heeft vandaag goud veroverd in de individuele freestylecompetitie (graad V) van de paradressuur. Het is haar zesde paralympische medaille, de tweede in Japan na haar gouden plak afgelopen donderdag in de individuele test.

    De 47-jarige West-Vlaamse amazone noteerde met haar paard Best of 8 een score van 80,590 %. Ze haalde het voor de Nederlander Frank Hosmar (met Alphaville), tweede met 80,240 %. Het brons was voor de Duitse Regine Mispelkamp (met Highlander Delight's), derde met 76,820 %.

    Georges teller staat nu op zes paralympische medailles. Op de Spelen van 2012 in Londen pakte ze ook tweemaal goud (individueel en individueel freestyle), vier jaar later behaalde ze in Rio de Janeiro goud (individueel freestyle) en zilver (individueel), met haar vorige paard Rainman.

    Kevin Van Ham werd met Eros Van Ons Heem achtste en laatste met 70,860 %. Hij eindigde eerder als zevende in de individuele test en plaatste zich zo voor de freestylecompetitie (met de top acht).

    Eerder op de dag was Manon Claeys in haar vrije kür (graad IV) goed voor brons, haar tweede derde plaats deze Paralympics na een eerste bronzen medaille in de individuele test. Team Belgium heeft nu zeven medailles binnen op de Paralympische Spelen. Tafeltennisser Laurens Devos (klasse 9) won goud, tafeltennisser Florian Van Acker (klasse 11) en Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur (1.000m tijdrit op de piste, WB-klasse) brons.

  16. Manon Claeys verovert in vrije kür tweede bronzen medaille

    Manon Claeys heeft maandag op de Paralympische Spelen in Tokio met haar paard San Dior 2 de bronzen medaille gewonnen in de individuele freestyle test (vrije kür) van de paradressuur (graad IV). Het is haar tweede eremetaal deze Paralympics.

    De 35-jarige amazone uit Maldegem eindigde met een score van 75.680. Het goud ging naar de Nederlandse Sanne Voet (met Demantur) met 82.085 punten. Zij haalde het voor de Zweedse Louise Etzner Jakobsson (met Goldstrike B.J.), tweede met 75.935 punten.  

    Claeys had zich voor de individuele freestylecompetitie geplaatst door vorige week een bronzen medaille te behalen in de individuele test (ook gewonnen door Sanne Voet). De top acht van die wedstrijd kwalificeerde zich voor de vrije kür.

    Team Belgium heeft nu zes medailles binnen op de Paralympics. Tafeltennisser Laurens Devos (klasse 9) en amazone Michèle George (individuele test graad V) wonnen goud, tafeltennisser Florian Van Acker (klasse 11) en Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur (1.000m tijdrit op de piste, WB-klasse) brons

  17. Belgisch Paralympisch Comité rouwt om dood Jacques Rogge: 'Was van onschatbare waarde'

    Het overlijden van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft ook het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) aangegrepen. Het BPC betuigde in een persbericht zijn oprechte deelneming aan de naasten van Rogge, het IOC en het BOIC, waar hij ook lange tijd voorzitter van was.

    "De bestuurders, atleten en de hele staf van Paralympic Team Belgium hebben vandaag met spijt vernomen dat we afscheid hebben genomen van een groot sportman, die veel heeft bijgedragen aan de integratie van de Paralympische en Olympische wereld", klonk het. "Jacques Rogge was onder meer verantwoordelijk voor de ondertekening van verschillende verdragen die de verdere groei en bloei van het International Paralympic Committee mogelijk maakten. Zijn bijdrage aan de evolutie van olympische en paralympische bewegingen is van onschatbare waarde."

    Rogge werd in 2017 door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) ook gehuldigd met de Paralympic Order, de hoogste internationale onderscheiding in de paralympische sport, voor zijn nimmer aflatende steun aan de beweging. Om hem te eren op de Paralympische Spelen in Tokio hangen de paralympische vlaggen op verschillende wedstrijdlocaties halfstok.

    Lees ook het postuum over Jacques Rogge

  18. Twee Afghaanse paralympiërs toch aanwezig op Spelen na evacuatie

    De twee Afghaanse deelnemers die zich hadden gekwalificeerd voor de Paralympics in Tokio nemen toch deel aan het evenement. Ze zijn uit hun land geëvacueerd na de machtsovername door de Taliban en zaterdag aangekomen in de Japanse hoofdstad. Hun deelname werd bevestigd door het Internationaal Paralympisch Comité.

    Het gaat om Zakia Khudadadi (taekwondo) en Hossain Rasouli (atletiek). Vorige week werden ze vanuit Afghanistan geëvacueerd naar Parijs. Daar werden ze in veiligheid gebracht, al zag het er aanvankelijk niet naar uit dat ze toch nog naar Japan zouden kunnen afreizen.

    De 23-jarige Khudadadi wordt de eerste Afghaanse vrouw ooit op de Paralympische Spelen.

  19. Tafeltennisser Laurens Devos schenkt België tweede gouden medaille

    Goud! Laurens Devos (klasse 9) is paralympisch kampioen in het tafeltennis. De nummer één van de wereld versloeg de Australiër Lin Ma (ITTF 3) in vier sets. De 21-jarige Devos volgt zichzelf op, want ook op de Paralympische Spelen van Rio in 2016 was hij de allerbeste. Devos moest de eerste set met 9-11 aan Lin Ma laten, nadien maakte de titelverdediger snel komaf met de Australiër: 11-6, 11-3 en 11-3.

    Dat Lin Ma, die in het verleden voor China uitkwam, linkshandig is zag Devos als een voordeel. “Ik train in Leuven ook vaak met linkshandigen. Mijn broer Robin is bijvoorbeeld linkshandig. Maar ik moet vooral mijn eigen spel spelen en ontspannen zijn. Dat is het belangrijkste”, klonk het voor de finale. Daar is hij dus met succes in geslaagd.

    Het is de tweede gouden medaille voor België. Eerder was amazone Michèle George met haar paard Best of 8 de beste in de individuele test van de paradressuur (graad V). Amazone Manon Claeys pakte brons op hetzelfde onderdeel in graad IV. Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur behaalden op de piste brons in de 1.000m tijdrit (WB-klasse). Florian Van Acker zorgde eerder vandaag voor een vierde Belgische medaille.

  20. Florian Van Acker pakt brons: 'Omstandigheden hebben me genekt'

    Florian Van Acker (ITTF 2) is er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het tafeltennistoernooi in de klasse 11 op de Paralympische Spelen in Tokio. De 24-jarige West-Vlaming verloor in zijn halve finale met 3-2 van de Australiër Samuel Philip von Einem (ITTF 3).

    Van Acker nam nochtans een 0-2 voorsprong. Hij won de eerste twee sets overtuigend met 11-4, maar moest nadien met 11-9, 11-8 en 11-5 plooien voor de Australiër. Achteraf legde Van Acker de schuld opnieuw bij de vochtige omstandigheden in de Japanse hoofdstad.

    "De omstandigheden zijn wat ze zijn", begon Van Acker zijn uitleg." Ik kom twee sets voor en ik heb daarin geen last van vocht. Het ging heel goed. En vanaf de derde set begon het opnieuw. Ik sloeg een paar keer in het net en kreeg het benauwd. De vochtige omstandigheden speelden weer op. Mijn tegenstander speelde ook wel beter, en ik werd zelf frustreerd. Ik probeerde dat nog wel te onderdrukken, maar het heeft niet geholpen."

    Van Acker werd in 2016 in Rio de Janeiro paralympisch kampioen. Een verlenging van zijn titel zat er niet in. 

  21. Van Acker staat net als Devos in halve finales, België zeker van twee extra medailles

    Tafeltennisser Florian Van Acker (ITTF 2) heeft zich vandaag gekwalificeerd voor de halve finales in de klasse 11. De titelverdediger was in de kwartfinales met 3-1 te sterk voor de Zuid-Koreaan Kim Chang Gi (ITTF 10). De setstanden waren 13-11, 11-5, 8-11 en 11-4.

    In de halve finales neemt Van Acker het op tegen de Australiër Samuel Philip von Einem (ITTF 3), die de Spanjaard Eduardo Cuesta Martinez (ITTF 5) met 3-1 (8-11, 11-8, 11-7 en 11-7) versloeg.

    Eerder op de dag stootte ook Laurens Devos (ITTF 1) in de klasse 9 van het tafeltennis door naar de laatste vier. Daardoor is België al zeker van twee bijkomende medailles. De verliezers van de halve finales krijgen namelijk brons.

    Devos en Van Acker zijn uittredende paralympische kampioenen van de Spelen in Rio de Janeiro. Beide Belgen zijn in hun klasse ook regerend wereld- en Europees kampioen.

    Tafeltennisser Florian Van Acker (ITTF 2).Beeld BELGA
  22. Zelfrijdende bus raakt slechtziende judoka in atletendorp

    Een zelfrijdende elektrische bus van Toyota heeft gisteren in het paralympisch dorp in Tokio een atleet aangereden. Het slachtoffer raakte daarbij gewond aan het hoofd en het been.

    Toyota bevestigde het nieuws vandaag en kondigde meteen aan dat de zelfrijdende bussen, zogenaamde e-Palettes, voorlopig uit circulatie worden gehaald. Daarnaast belooft de Japanse autoconstructeur zijn "totale medewerking met de politie".

    Volgens lokale media is het slachtoffer de 30-jarige Japanse judoka Aramitsu Kitazono, die een visuele handicap heeft. De man moet zaterdag in principe in actie komen in de klasse tot 81 kg, maar zal mogelijk forfait moeten geven. 

    Er waren naar verluidt twee opzichters aan boord van de bus, precies om dergelijke ongevallen te vermijden, maar zij grepen niet in omdat ze dachten dat de atleet wel zou stoppen als de bus naderde.

  23. Diederick Schelfhout wordt zevende in 1 km tijdrit

    Baanwielrenner Diederick Schelfhout is op de Paralympische Spelen in Japan als zevende geëindigd in de finale van de 1 km tijdrit klasse C1-3.

    De 35-jarige Oost-Vlaming (klasse C3, spier- en zenuwschade na brandwonden) klokte in de Izu Velodrome af na 1:08.825. Daarmee zette hij de zevende chrono neer op 22 deelnemers. 

    Het goud ging naar de Chinees Li Zhangyu (klasse C1, 1:03.877) voor de Fransman Alexandre Leaute (klasse C2, 1:05.031) en de Brit Jaco van Gass (klasse C3, 1:05.569). Die zetten allemaal een wereldrecord neer in hun klasse. 

    Donderdag begon Schelfhout zijn paralympisch toernooi met de 3 km individuele achtervolging, zijn sterkste nummer. Daarin raakte hij niet door de reeksen.

    Diederick Schelfhout.Beeld BELGA
  24. Belgisch goud op Paralympische Spelen: Michèle George wint individuele dressuurproef

    Amazone Michèle George heeft met haar paard Best of 8 de gouden medaille behaald in de individuele test van de paradressuur (graad V) op de Paralympische Spelen in Tokio. Kevin Van Ham (Eros van ons Heem) werd zevende.

    Lees meer.

    Beeld BELGA
  25. ‘Paralympische doping’ verdwijnt slechts langzaam van het speelveld

    Hoe garandeer je een eerlijke competitie tussen mensen met allemaal verschillende aandoeningen? Het is al langer een heet hangijzer voor de organisatie van de Paralympische Spelen. ‘Het wordt steeds moeilijker om actief te bedriegen.’

    Lees het volledige artikel.

    De Spaanse rolstoelbasketter Alejandro Zarzuela Beltran knalt tegen de Koreaan Kwak Jun-seong.Beeld REUTERS
  26. Amazone Manon Claeys behaalt brons in de paradressuur: tweede Belgische medaille is binnen

    Medaille nummer twee op de Paralympische Spelen voor België. Amazone Manon Claeys heeft met haar paard San Dior 2 de bronzen medaille behaald in de individuele test van de paradressuur (graad IV). Baanwielrenster Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur pakten eerder vandaag brons in de tijdrit van 1 kilometer.

    Lees meer.

    Manon Claeys viert haar bronzen medaille.Beeld BELGA
  27. Eerste Belgische medaille op Paralympische Spelen: Griet Hoet verovert brons in de 1 km tijdrit

    Baanwielrenster Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur hebben afgelopen nacht voor de eerste Belgische medaille gezorgd op de Paralympische Spelen in Tokio. Het duo veroverde in de WB-klasse een bronzen medaille in de tijdrit van 1 kilometer.

    Lees meer.

    Beeld BELGA
  28. 4.350 sporters, 3 bogen, 1 geluidsbal en meer leuke weetjes over de Paralympics

    De Paralympische Spelen beginnen vandaag in Tokio en duren tot 5 september. De Belgische delegatie bestaat uit 31 para-atleten en 1 valide begeleider. Dit is wat u allicht nog niet wist over het toernooi.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld AFP