© Stefaan Van Hul

Provincie Oost-Vlaanderen wil uitleg over busverbinding van meer dan 4 uur in Buggenhout, minister Peeters zoekt structurele oplossing 

Provincie Oost-Vlaanderen wil dat De Lijn een nieuwe busverbinding in Buggenhout herbekijkt omdat de rit veel te lang duurt. Het gaat om de verbinding met de provinciale school voor buitengewoon onderwijs Richtpunt. De eerste leerling moet al om 05.00 uur 's ochtends de bus op en is pas om 21.30 uur thuis. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zegt dat ze samen met De Lijn naar een structurele oplossing zoekt.

Het vervoer van leerlingen uit het buitengewoon onderwijs in Buggenhout wordt georganiseerd door De Lijn. Dat de busritten soms wel heel lang duren voor de leerlingen is een oud zeer, maar het probleem wordt steeds groter. Het voorstel dat de Lijn heeft uitgewerkt voor het leerlingenvervoer naar de provinciale school Richtpunt tart elke verbeelding, vindt Kurt Moens (N-VA) van de provincie Oost-Vlaanderen: "Het is onvoorstelbaar. De eerste leerling moet al vertrekken om 5.00 uur en die zou pas thuis zijn om 21.30 uur. En de bus komt 's ochtends pas aan op school om 10.00 uur, als de lessen al ruim een uur bezig zijn. Dit gaat over concrete mensen, ik kan dat eigenlijk niet plaatsen"

"Mijn dochter moet om 5.45u klaar staan om opgepikt te worden en ze komt dan om 9.50u aan op school. De lessen starten voor haar om 8.30u. Dus ze komt sowieso al anderhalf uur te laat aan." Marijke Haemels legt uit wat de nieuwe busregeling concreet betekent voor haar dochter Emma.

Videospeler inladen...

Probleem is niet nieuw, maar deze keer wel extreem

De provinciale school voor buitengewoon onderwijs Richtpunt in Buggenhout biedt opleidingen aan voor type OV3 en OV4. Het buitengewoon onderwijs is onderverdeeld in verschillende types naargelang de noden en problematieken van de leerlingen. Kurt Moens: "Het grootste probleem kennen we voor onze OV4-opleiding. Dat is een opleiding die het programma volgt van het gewone secundaire onderwijs maar dan voor leerlingen met emotionele stoornissen, met gedragsproblemen of met autisme. Dat maakt dat die leerlingen vanuit de wijde omgeving komen." 

Dit gaat over concrete mensen, ik kan dat eigenlijk niet plaatsen

Kurt Moens (N-VA), eerste gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen

Het gevolg van die grote afstanden is al jaren dat de leerlingen vaak heel lang op de bus moeten zitten om op school te geraken. Maar de regeling voor het nieuwe schooljaar vindt Kurt Moens onaanvaardbaar: "Ik heb het kabinet van bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD) op de hoogte gebracht, want het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs wordt geregeld door De Lijn. Ik heb haar gevraagd een oplossing te zoeken voor dit probleem."

Te weinig scholen in het buitengewoon onderwijs

Dat het schoolvervoer naar scholen in het buitengewoon onderwijs zo lang duurt, heeft alles te maken met het feit dat er te weinig scholen zijn die buitengewoon onderwijs aanbieden. Het meisje dat zo vroeg al de bus moet nemen, woont in Vilvoorde, op 30 kilometer van Buggenhout. Maar in Vlaams-Brabant zijn er geen scholen die onderwijs van haar type aanbieden, en leerlingen moeten naar de dichtstbijzijnde school gaan. 

Kurt Moens: "Het aanbod is zeer beperkt. Het kan zijn dat scholen in de regio van de leerling overvol zijn en dan moeten zij de volgende school kiezen, wat maakt dat de afstanden vrij groot zijn. Het feit dat het leerlingenaantal op onze school groeit, vergroot het probleem." 

Reactie directeur school Richtpunt

Directeur Jolien Roef van school Richtpunt reageert verbolgen: "Het probleem is niet nieuw. Het enige nieuwe is dat het probleem groter is geworden. Maar het feit dat leerlingen om 05.00 uur moeten opstaan om dan nog een uur te laat op school toe te komen is ook voor ons ongehoord." En het probleem moet dringend aangepakt worden aangezien de lessen morgen starten: "We hebben gisteren nog met de Lijn gesproken om te zien of er zaken beter kunnen. Maar het probleem oplossen kan enkel als er meer budget is."

De ene bus rijdt 176 kilometer op een ochtend. Dat is wel heel veel voor 1 bus

Directeur Jolien Roef

De gedeputeerde zal contact opnemen met de Lijn om te onderhandelen, zegt de directeur. "Hopelijk komt er nog beweging in de zaak en kunnen we de ouders geruststellen. Anders wordt het een onmogelijke situatie."

Op dit moment zijn er twee bussen die ingezet worden om leerlingen naar de school te brengen, vanuit alle hoeken uit Vlaanderen. Om het probleem op te lossen heb je er meer nodig, zegt directeur Roef: "De ene bus rijdt 176 kilometer op een ochtend. Dat is wel heel veel voor 1 bus."

"De Lijn moet het probleem in kaart brengen en een oplossing zoeken"

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) (zie video hieronder) begrijpt de kritiek van de directeur. Ook zij vindt de lange tijden die kinderen op de bus moeten zitten onaanvaardbaar. Ze wil dat vervoersmaatschappij De Lijn het probleem - dat zich voordoet in heel Vlaanderen - in kaart brengt. "Sinds 2016 lopen er proefprojecten in Roeselare, Leuven en Antwerpen waaruit al heel wat verbeteringen zijn voortgekomen", zegt minister Peeters aan onze redactie. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan gemeenschappelijke opstapplaatsen. Dit soort zaken zouden we in heel Vlaanderen moeten uitrollen. Want kinderen die 4 tot 5 uur op de bus moeten zitten: dat is niet te verantwoorden."  

Vrijdag trekt ze met de gegevens die ze van De Lijn krijgt naar de ministerraad van de Vlaamse regering, waar ze voor een structurele oplossing zal pleiten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen