themabeeld ©  rr

Cathy Berx zet privatiseringsplannen Antwerps Zorgbedrijf on hold

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft voorlopig een stokje gestoken voor de privatiseringsplannen van het Antwerps Zorgbedrijf. Berx meent dat het Zorgbedrijf moet wachten met het opstarten van nieuwe vennootschapsstructuren totdat het nieuwe Vlaams decreet in voegen gaat. Volgens het Zorgbedrijf komen de privatiseringsplannen hiermee niet in het gedrang. Dat schrijft De Tijd. Antwerpse oppositiepartij PVDA is blij met de beslissing. “Dit is een belangrijke overwinning voor het brede verzet dat de uitverkoop van de zorg wil tegenhouden.”

Bron: De Tijd

Publieke welzijnsinstellingen kunnen binnenkort een private rechtsvorm aannemen. Het Antwerpse Zorgbedrijf wil van die nieuwe wetgeving gebruikmaken om bepaalde horeca- en dienstenchequeactiviteiten, activiteiten die niet tot de kern van de zorgtaken horen, onder te brengen in nieuwe vennootschapsstructuren. Dat zou fiscaal interessant zijn en zou ook de arbeidsomstandigheden van de werknemers ten goede moeten komen.

Het Zorgbedrijf is alvast begonnen met het oprichten met nieuwe vennootschappen. Dat wordt nu een halt toegeroepen door Antwerps gouverneur Cathy Berx. Ze volgt daarmee de kritiek van de vakbonden en oppositiepartij PVDA, die in het voorjaar een klacht indiende tegen de plannen bij de gouverneur. Berx vindt dat het Zorgbedrijf moet wachten tot het Vlaams Parlement het decreet rond privatisering van publieke welzijnsinstellingen wijzigt. Dat gebeurt pas ten vroegste in oktober.

LEES OOK. Deur op kier voor privatisering woonzorgcentra: “Kwaliteit van zorg kan dan niet meer gegarandeerd worden”

Geen streep door de rekening, zegt CEO van het Antwerps Zorgbedrijf Johan De Muynck aan De Tijd. Hij verwacht nog steeds dat het decreet later in voegen zal gaan en dat wachten daarop het privatiseringsproces niet nodeloos hoeft te vertragen.

“Belangrijke overwinning”

Naast PVDA blijven ook Vlaams Belang en Groen zich zowel in het Vlaams Parlement als de Antwerpse gemeenteraad verzetten tegen de plannen om bepaalde taken door te schuiven naar de privésector.

LEES OOK. PVDA lanceert campagne “tegen de uitverkoop van het Zorgbedrijf”

Lise Vandecasteele ©  rr

“Het stadsbestuur nam de vlucht vooruit met de goedkeuring van een privatisering zonder dat daar enige wettelijke basis voor is. De gouverneur fluit het bestuur nu terecht terug. Dit is een belangrijke overwinning in de strijd voor een kwaliteitsvolle en betaalbare openbare ouderenzorg”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Lise Vandecasteele.

PVDA ziet vooral de nadelen van een mogelijke privatisering. “Een privatisering is onwenselijk voor de bewoners en het personeel. Commercie in de zorg duwt naar hogere prijzen en een hogere werkdruk. Terwijl corona net leert dat in de zorg de bewoners en het personeel centraal moeten staan.”

In tegenstelling tot wat het Zorgbedrijf denkt, meent PVDA dat de privatiseringsoperatie nu wel eens op losse schroeven kan komen staan. “Zowel de koepels van werkgevers, de vakbonden, experten als ouderenorganisaties protesteerden tegen het decreet in een open brief. Ze stellen dat het decreet de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning zal ondermijnen”, zegt Vandecasteele. “Ook het advies van de Vlaamse Raad van de gehele zorg- en welzijnssector was negatief.”

 joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER