Steven Van Gucht waarschuwt voor mogelijke vierde golf in het najaar: “Het blijft belangrijk om aanbevelingen te volgen”

© rr

Nu de coronamaatregelen in september verder versoepelen en ook het schooljaar opnieuw uit de startblokken schiet, bestaat de kans dat België in het najaar met een vierde coronagolf af te rekenen zal krijgen. Hoe ernstig die golf zal zijn, zal voor een groot deel afhangen van ons gedrag en met name hoeveel risicocontacten iedereen zal hebben. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht dinsdag gezegd op een virtueel persmoment van gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum.

De langetermijnmodellen gaan uit van een potentiële vierde golf, maar de mate waarin het aantal risicocontacten zal toenemen, zal bepalen hoe hoog de curve wordt, aldus Van Gucht. Bij een toename met 50 procent gaan de modellen uit van tot 400 ziekenhuisopnames per dag en een piek van meer dan 1.0000 Covid-patiënten op intensieve zorg in oktober of november. Die potentiële vierde golf zal Brussel sterker treffen dan Wallonië en Vlaanderen. Dat komt door de lagere vaccinatiegraad in de hoofdstad.

Als we het aantal risicocontacten echter kunnen beperken tot een toename met 30 procent, dan zal het aantal voorspelde ziekenhuisopnames halveren. Daarom benadrukt Van Gucht dat het nog steeds belangrijk is om een zekere voorzichtigheid aan de dag te leggen en de nog geldende coronamaatregelen, zoals het dragen van het mondmasker en goed ventileren, te blijven respecteren.

Belangrijk is voorts om te onderstrepen dat het om nog onzekere voorspellingen gaat, waar best voorzichtig mee omgesprongen wordt. 

Zelftesten aangeraden

Een onzeker najaar dus. “Het klinkt grimmig”, aldus Van Gucht. “Maar het is vooral afwachten. We zijn ook goed bezig. Het blijft wel belangrijk om de aanbevelingen te volgen.”

Van Gucht benadrukt nogmaals het belang van ventilatie. “Organiseer uw activiteiten zo veel als mogelijk in de buitenlucht, dat blijft belangrijk. Blijf ook aandacht hebben voor ventilatie, voortdurend en voldoende. Dat is zeer belangrijk in binnenruimtes, op scholen, in vergaderzalen, in de horeca, ...”

Ook voor wie thuis een feestje wilt organiseren, heeft Van Gucht advies. “Het kan altijd nuttig zijn om uzelf te testen met een sneltest, of te laten testen, vlak voor de bijeenkomst. Dat kan vooral belangrijk zijn wanneer ook kwetsbare mensen worden uitgenodigd of u zelf niet gevaccineerd bent.” Het mondmasker blijft ook in het najaar nog een belangrijk hulpmiddel, klinkt het nog.

Steven Van Gucht tijdens het virtuele persmoment. 

(evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen